Stomapoli

Veel grote ziekenhuizen hebben tegenwoordig een 'stomapoli'. Dit is een aparte afdeling in een ziekenhuis met één of soms meerdere stomaverpleegkundigen, waar je vaak op korte termijn met al je vragen & problemen terecht kunt en die je ook telefonisch kunt bereiken, steeds vaker zelfs per e-mail. Nog niet alle ziekenhuizen hebben een stomaverpleegkundige, soms hebben ze een verpleegkundige in dienst die interesse heeft in de stomazorg en zich daarin heeft verdiept.

 

Thuiszorg, leveranciers en fabrikanten

Er zijn ook stomaverpleegkundigen die in de thuiszorg of voor leveranciers en fabrikanten werken.

  •  De stomaverpleegkundigen bij een fabrikant of leverancier moet je zien als een aanvulling op je eigen stomaverpleegkundige in het ziekenhuis.
  •  Het is belangrijk dat de lijnen tussen hen en je eigen stomaverpleegkundige kort zijn en dat de informatie teruggekoppeld wordt.
  •  De zorg en informatie moet eenduidig zijn.
  •  Houd er rekening mee dat stomaverpleegkundigen die voor fabrikanten werken niet altijd even objectief zijn, zij werken voornamelijk met één merk.

 

Verschillende velden

De stomaverpleegkundige werkt in verschillende velden binnen de gezondheidszorg.

  •  Ze geven specialistische verpleegkundige zorg aan mensen met een stoma,
  •  maar ook met functionele darmstoornissen,
  •  fistels
  •  en producerende wonden.

 

Kan je op diverse gebieden begeleiden

Een stomaverpleegkundige helpt je op alle mogelijke gebieden, zowel lichamelijk als geestelijk. Ze zal je begeleiden:

  •  Voorafgaand aan de operatie (vaak in samenwerking met de chirurg)
  •  Tijdens de ziekenhuisopname (in samenwerking met de afdelingsverpleegkundige die de basis-stomazorg vaardig moet zijn, bed-site teaching)
  •  En gedurende de nazorg (net na de operatie, vaak in samenwerking met de wijkverpleegkundige)

 

Centrale persoon

Eigenlijk is de stomaverpleegkundige de centrale persoon in het hele gebeuren, met als uiteindelijk doel dat degene die een stoma heeft gekregen zo onafhankelijk mogelijk wordt. Een stomaverpleegkundige was voorheen een service van het ziekenhuis, ze waren servicegericht bezig. Mensen konden altijd met een stoma in elk willekeurig ziekenhuis zonder doorverwijzing bij een stomaverpleegkundige terecht. Helaas is dit niet meer zo vrijblijvend. Een stomaverpleegkundige wordt niet zomaar meer door de zorgverzekeraar vergoed.

 

Zorgelijke situatie

Nadat een stoma is aangelegd kun je terecht bij de thuiszorg en/ of huisarts. Maar niet elke thuiszorg weet veel van een stoma en huisartsen bellen stomapoli's zelfs op om hen te consulteren, omdat ze zelf aangeven dat ze er te weinig van afweten. Dat is dus een zorgelijke situatie. Een stoma is geen ziekte, maar een gevolg van! Door verandering van postuur, medicatie, parastomale hernia etc. kunnen er problemen ontstaan op langer termijn en vinden de stomaverpleegkundigen dat je ten allen tijden terug moet kunnen gaan naar een stomaverpleegkundige. Sommige ziekenhuizen (meestal universitaire) mogen de stomadragers niet meer terug laten komen op de stomapoli na 2 jaar. Het is dus afhankelijk van welk ziekenhuis er welke regels worden gebruikts. 

 

Een stomaverpleegkundige vertelt:

"Wij hebben de afspraak dat als de stomadrager niet meer bekend is in het ziekenhuis, een verwijzing regelt met de huisarts, en dat wij een combi-afspraak inplannen met een specialist en de stomaverpleegkundige, zodat er een DBC/DOT (diagnosebehandelingcombinatie) geopend kan worden, waar de betaling uit voortkomt. Dit zou een stuk makkelijker en goedkoper zijn, als wij als verpleegkundigen onze eigen DBC/DOT zouden hebben. Maar helaas staan de zorgverzekeraars daar niet voor open." 

 

Niet zelf experimenteren

Heb je problemen met je stoma als lekkage en huidirritatie? Ga dan naar een stomaverpleegkundige. Zoek uit wat de regels zijn in jouw ziekenhuis en hoe je daar terecht kunt. De stomaverpleegkundige kan je, net na de operatie maar ook in de jaren daarna (eigenlijk je hele leven dus) helpen. Ga liever niet zelf experimenteren. De stomaverpleegkundige is bekend met jouw situatie en is op de hoogte van alle materialen, hulpmiddelen en hoe die moeten worden gebruikt. Adviezen van andere stomadragers kunnen je in de goede richting helpen, maar ieder persoon is weer anders, en moeten daarom ook zo worden benaderd.

 

Nazorg

Na een operatie zul je meerdere malen bij de stomaverpleegkundige langs gaan. Zeker ook omdat je buik en stoma nog veel zullen veranderen en je materiaal daarop aangepast zal moeten worden. Het is verstandig om daarna, ook wanneer alles goed gaat, zo'n 1 keer per jaar voor controle te gaan. Je kunt zo dingen voor zijn en nieuwe ontwikkelingen bespreken. Ook kom je er zo regelmatig waardoor er geen nieuwe verwijzing nodig is. Naar zo'n controle neem je zelf een setje van je eigen stomamateriaal mee. Als de situatie het toelaat hoef je thuis voor de controle je stoma niet te verzorgen. Dit doordat de stomaverpleegkundige door het controleren van de oude huidplaat veel kan aflezen.

 

Hier vind je de opleidingen voor stomaverpleegkundige in Nederland.

En hier lees je de uitkomsten van onze enquête over het onderwerp stomaverpleegkundige die we hielden onder onze achterban.

Bij dit onderwerp mede gebruik gemaakt van het boek "Een kwart eeuw stomazorg in Nederland"

 

Stomaatje Zwemdag

Zondag 30 juni organiseren wij weer een zwemdag voor stomadragers en hun naasten, kom jij ook?

Een impressie van de zwemdag

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

 

Nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!


We versturen 4-6 nieuwsbrieven per jaar. Je kunt je afmelden door in de nieuwsbrief op de afmeld link te klikken. privacybeleid

Foutje gezien op Stomaatje.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.