Blaaskanker

Blaaskanker komt vaak terug

Jaarlijks krijgen ongeveer 1.800 mensen spierinvasieve blaaskanker en 1.100 mensen oppervlakkige blaaskanker. Oppervlakkige blaaskanker is een soort kanker die vaak terugkomt.

  • spierinvasief: een tumor die is doorgegroeid in de blaasspier
  • niet-spierinvasief: een tumor die niet is doorgegroeid in de blaasspier. Dit heet ook wel oppervlakkige blaaskanker
  • ook is er een voorstadium van blaaskanker dat ongeveer 3.700 mensen krijgen

Artsen onderzoeken hoe ze blaaskanker beter kunnen behandelen en de heftige gevolgen kunnen beperken. En hoe de kans dat de tumor terugkomt verkleind kan worden.

Help jij ons?

Wil jij iets doen tegen kanker en voor het leven? Bijvoorbeeld je inzetten als vrijwilliger, een actie starten, meespelen in de KWF Loterij of doneren?

Veelgestelde vragen over blaaskanker

Bij blaaskanker zit er een kwaadaardige tumor in de blaas. Jaarlijks krijgen ongeveer 2.900 mensen blaaskanker. Het komt veel vaker voor bij mannen dan vrouwen. Bijna 95% van de mensen die blaaskanker krijgt is 55 jaar of ouder.

Er zijn 2 vormen van blaaskanker die het meeste voorkomen:

  • spierinvasief: een tumor die is doorgegroeid in de blaasspier
  • niet-spierinvasief: een tumor die niet is doorgegroeid in de blaasspier. Een andere naam hiervoor is oppervlakkige blaaskanker. Dit is een vorm van blaaskanker die vaak terugkomt.

Daarnaast krijgen jaarlijks ongeveer 3.700 mensen een voorstadium van blaaskanker.

Blaaskanker wordt vaak toevallig ontdekt. Het groeit meestal langzaam. In het begin hebben de meeste mensen daarom weinig of geen klachten. Groeit de tumor, dan kun je last krijgen van:

  • bloed in je urine, zonder dat je andere klachten hebt
  • pijn bij het plassen
  • vaker moeten plassen dan je gewend bent

Naar de huisarts

Deze klachten kunnen door blaaskanker komen, maar dat hoeft niet. Heb je deze klachten langer dan 2 weken? Ga dan naar de huisarts. Ga bij bloedverlies direct naar de huisarts.
Komen je klachten steeds terug? Dan is het ook goed om naar de huisarts te gaan. Bij vrouwen kunnen de klachten soms lijken op een blaasontsteking die terug komt.

Ja dat kan, maar helaas niet bij iedereen. De 5-jaarsoverleving voor blaaskanker is 56%. Na 10 jaar is nog 46% van de mensen met blaaskanker in leven.
De cijfers verschillen per vorm blaaskanker: mensen met oppervlakkige blaaskanker hebben meestal meer kans op genezing dan mensen met een spierinvasieve blaaskanker. Maar de oppervlakkige vorm komt wel vaak terug.

Er is geen duidelijke oorzaak van blaaskanker. Sommige dingen geven wel een grotere kans op blaaskanker:

  • roken; door irritatie van de blaas door nicotine
  • sommige schadelijke stoffen: aromatische aminen, deze werden vroeger veelgebruikt in de textiel- en verfindustrie en bij de productie van plastic, kleurstoffen en rubber
  • andere langdurige irritatie van de blaas; bijvoorbeeld door veel blaasontstekingen, nierstenen of blaasstenen
  • een erfelijke aanleg: het Lynch-syndroom

Blaaskanker zelf is niet erfelijk. Maar heel soms hebben mensen blaaskanker gekregen door een erfelijke aanleg. Dat zijn meestal mensen met het Lynch-syndroom. Dit is een erfelijke ziekte waarbij de kans op sommige soorten kanker groter is.

Dat kan. Niet iedereen geneest van blaaskanker. In totaal is na 5 jaar nog 56% van de mensen met blaaskanker in leven. De 10-jaarsoverleving is 46%. Mensen met oppervlakkige blaaskanker hebben meestal meer kans op genezing dan mensen met een spierinvasieve blaaskanker. Maar de oppervlakkige vorm komt wel vaak terug.

Op kanker.nl vindt je meer informatie over blaaskanker

Michelle

Michelle had blaaskanker

Toen Michelle hoorde dat ze blaaskanker had, leek het niet over haar te gaan. Nu de kanker weg is leeft ze volgens haar eigen motto: 'Ik wil uit elke dag halen wat erin zit.'

Man en kind geven samen planten water

Leven met kanker

Steeds meer mensen leven langer met of na kanker. Hoe doe je dat? Als je klachten hebt? Als je jong bent of juist wat ouder? Of als je niet meer beter wordt? Waar vind je hulp?

portret vrouw met bloesem-campagne Voor het leven

Gevolgen van kanker

Veel (ex)kankerpatiënten ervaren klachten als angst, somberheid, vermoeidheid, impact op de relatie, lichamelijke beperkingen of belemmeringen op werk.
Heb je klachten? Blijf er niet mee rondlopen.

Moeder op het schoolplein

Kanker in je omgeving

Soms is het moeilijk om te weten hoe je iemand met kanker kunt steunen. Wat kun je doen?

Onderzoeken blaaskanker

Wil je weten welke onderzoeken naar blaaskanker KWF financiert met steun van onze donateurs?

Man achter laptop

Vragen over blaaskanker

Op kanker.nl vind je meer informatie over blaaskanker, de symptomen, risico's, behandeling en gevolgen. Ook kun je in contact komen met andere patiënten. Vragen stellen kan aan de kanker.nl infolijn: 0800 - 022 66 22 (gratis).

Logo blaas- en nierkanker

Leven met blaas- of nierkanker

Patiëntenorganisatie Leven met blaas- of nierkanker brengt patiënten met elkaar in contact. Ze kunnen ervaringen uitwisselen en angsten, onzekerheden en verdriet delen.

Stomavereniging

Stomavereniging

De stomavereniging geeft informatie en advies aan mensen die een stoma hebben of krijgen. Op hun site vind je informatie over leven met een stoma en blogs van mensen met een stoma.