Persoonlijke ervaringen spoelen met een stoma
Persoonlijke verhalen
Inhoudsopgave
Persoonlijke ervaringen spoelen met een stoma
De persoonlijke ervaringen van Jordy met het spoelen bij de Malone techniek:
De ervaringen van Angelique met het spoelen van een colostoma
Het dagboekverhaal van Polletje over het spoelen van de dikke darm bij een colostoma
De ervaringen van Jan met het spoelen van een colostoma
Hermans (66) ervaringen met het spoelen bij een colostoma
Het spoelen van een colostoma - Rita
Alle pagina's
Pin It

 

Op de volgende pagina's ervaringen van stomadragers en spoelen.

 


 

De persoonlijke ervaringen van Jordy met het spoelen bij de Malone techniek:

 

Het spoelstappenplan van Jordy:

"Het spoelen moet eigenlijk elke dag gebeuren, al doet iedereen het weer anders. Ik spoel nu maar drie keer per week. Bij mij duurt het gemiddeld 10 minuten. De bedoeling is minimaal 500cc water in een kleine 25 minuten in laten lopen. Ik spoel met 250cc aangezien 500cc toch een behoorlijk impact heeft op de darmen. Ik gebruik hierbij een 20cc steriele spuit voor de ballon en een 50cc steriele spuit zodat ik het water in de katheter kan doen om te spoelen.

Ten eerste leg ik alles klaar:

 

  • 10cc of 20cc spuit steriel,
  • 4 steriele gaasjes,
  • 1 katheter (meestal maatje 14 of 16),
  • 50cc steriele spuit,
  • 400cc water lichaamstemperatuur,
  • 2 paar handschoenen,
  • 1 toilet en wc papier natuurlijk ;)


Ik maak mijn handen en een tafeltje schoon met alcohol. Hierna maak ik de onsteriele verpakkingen open en leg dat, zonder de binnenkant aan te raken, op het tafeltje. Ik gooi de onsteriele verpakkingen weg. Dan maak ik de omgeving van de stoma-opening schoon met alcohol.
Ik werk zo steriel mogelijk dus nogmaals mijn handen schoonmaken met alcohol. Ik trek een paar handschoenen aan en maak de katheter verder open, aangezien die vaak nog een keer extra verpakt zijn (steriel).

Ik zoek met het puntje van de katheter de stoma op en duw het voorzichtig naar binnen, totdat het heel gemakkelijk verder schuift. Ik pak de spuit en vul die met 5cc water of lucht (steriele 10 of 20cc spuit) en blaas het ballonnetje op. Ik trek voorzichtig aan de katheter om te kijken of hij op de goede plaats zit. Om dit nog een keer te testen pak ik de steriele 50cc spuit, vul die met lucht (ongeveer 10cc) en spuit dat in de katheter. Als het goed is voel je dat borrelen. Als die goed zit kan ik beginnen met spoelen. Ik doe zelf liever per 50cc zodat als ik in de tussentijd richting de wc moet, ik niet alles mee hoef te nemen. Sommigen hebben een pomp of een handzak, maar ik vind het gewoon met hand en spuit het fijnste werken.

Als ik klaar ben maak ik voorzichtig het ballonnetje leeg en haal de katheter uit de stoma. Ik druk met de gaasje lichtjes op de stoma, want er kan een paar minuten ongewenste viezigheid uitkomen (dat overigens volkomen normaal is!). In de loop van de dag kan er ook wat slijm uit de opening komen.

Voor veel mensen lucht het spoelen op en is het pijn verlichtend, bij mij lucht het helaas niet op en wordt de pijn er niet minder om, dus het is best vermoeiend. Ik vind het daardoor wel een belasting. In totaal ben ik er, als het erg uitloopt, een uur mee bezig. Maar als je het door hebt en ook weet hoe alles werkt, kun je binnen al 15 minuten klaar zijn."

 

<- Terug naar spoelen met een stoma

 


 

De persoonlijke ervaringen van Angelique van het spoelen van de dikke darm bij een colostoma:

 

"Mijn naam is Angelique. 19 april 2007 is mijn colostoma aangelegd, ik had een tumor in de endeldarm. Ik ben eind november 2007 begonnen met het spoelen van mijn dikke darm. Mijn stomaverpleegkundige dacht dat het wel iets voor mij was, omdat ik aangaf er moeite mee te hebben wanneer ik in gezelschap naar het toilet moest om mijn stomazakje te verwisselen. Dus voordat ik ergens naartoe moest, hoopte ik altijd dat mijn zakje leeg bleef.

 

De stomaverpleegkundige had voor mij alles besteld wat ik nodig had. Ik moest dit de eerste keer mee naar het ziekenhuis nemen, waar we in een badkamer samen zijn gaan spoelen. Je hebt een waterzak van 2 liter en die vul je met warm water; niet te heet en niet te koud. Over je stoma komt een sleeve. Eigenlijk een hele lange doorzichtige zak, die aan de boven- en onderkant open is. Ik ga op een stoeltje naast het toilet zitten en hang de sleeve in het toilet. Aan de waterzak zit een slangetje met aan het uiteinde een conus (een trechtertje maar dan op z’n kop). De conus doe ik in mijn stoma en dan laat ik een halve liter water mijn darm inlopen. Er zit tevens een drukregelaar aan die zak water, zo kun je regelen hoe hard je het water naar binnen laat stromen.

 

Ik wacht ongeveer een klein half uurtje terwijl er in die tussentijd ontlasting uit mijn stoma komt en door de sleeve in het toilet belandt. Daarna laat ik nogmaals een halve liter water binnenlopen en wacht weer een klein half uurtje totdat ook verderop in de darmen de ontlasting er uitkomt. Er bestaat ook een spoelpomp die je in plaats van de waterzak kunt gebruiken. Deze heb ik tot nu toe nog maar één keer gebruikt en kan daar dus nog weinig over zeggen. Ik moet namelijk nog een handig plaatsje creëren waar ik die pomp neer kan zetten, zodat ik gemakkelijk bij de knoppen kan om de druk te regelen.

 

Ik heb geluk, want ik hoef maar om de twee dagen te spoelen, dus de ontlasting blijft bijna drie dagen weg. Als ik op maandagmorgen heb gespoeld, dan is de volgende spoeling pas op donderdag. Mijn darmen wenden snel aan het spoelen. Ik gebruik een klein stomazakje, maar heb deze week voor het eerst een plug gebruikt waardoor het net leek of ik helemaal geen stoma meer had. Ik weet niet hoe lang je zo’n plug mag gebruiken. Een zakje laat ik er de hele dag opzitten, maar weet niet of dat bij een plug ook mag, dat moet ik nog vragen aan stomaverpleegkundige. Ik moet er dus nog een beetje achter komen.

 

De voordelen van spoelen vind ik dat ik weet dat ik geen ontlasting krijg als ik weg ben en ik heb het idee dat er ook minder geluid uit mijn stoma komt, dus minder lucht. Ik kan alles eten en je kunt kleine zakjes dragen of een plug. Het enige nadeeltje is dat je een uur met het spoelen bezig bent, maar ik neem altijd te lezen mee of een Sudoku om op te lossen.

 

Mijn tips zijn: Vergeet niet een horloge om te doen als je spoelt, want het is wel handig als je de tijd in de gaten kan houden. Ik heb zelf ondervonden dat je niet voelt of er nog wat komt. Voor mijn gevoel was het half uurtje voorbij, dus haalde ik de sleeve eraf en ging staan. Toen kwam er ineens nog een hele golf ontlasting uit… (sorry beetje onsmakelijk, maar wel belangrijk om te weten dat je niet te snel stopt).

 

Als je de mogelijkheid hebt om te spoelen dan zou ik het echt gaan doen. Nu is het voor iedereen verschillend hoe vaak je moet spoelen, want ik hoor wel dat het meestal om de dag wordt gedaan, maar er zijn ook mensen die iedere dag moeten spoelen. Het doet geen pijn. De eerste keer dat je het doet denk je misschien; wat een gedoe. Maar dat valt echt reuze mee, dat merk je de derde keer al wel. Je moet het gewoon je eigen maken.

 

Wat ik nu heb verteld zijn mijn eigen ervaringen over hoe ik het doe. Misschien vinden anderen het helemaal niks en helaas heeft niet iedereen de mogelijkheid om te spoelen of wel irrigeren hoe het officieel heet."

 

<- Terug naar spoelen met een stoma

 

 


 

Het dagboekverhaal van Polletje over het spoelen van de dikke darm bij een colostoma:

 

"Afgelopen dinsdag ben ik samen met de stomaverpleegkundige gaan spoelen met behulp van een spoelzak en ik vind de wereld weer een stuk leuker! Dat uurtje in de badkamer doorbrengen valt heel erg mee (vind ik) en voor de rest van de dag (en nacht) ben je 'vrij'. Ik ben nog maar net begonnen met spoelen, dus ik doe het nu nog elke dag want ik ben namelijk nog niet helemaal vrij van ontlasting. Het wordt wel steeds minder, dus ik denk dat ik over een weekje wel eens kan gaan proberen om een dagje over te slaan.

Degene die het spoelen heeft uitgevonden verdient minimaal een lintje, want ik vind het DE oplossing. Kan ik eindelijk weer eens 's avonds op stap zonder mij zorgen te maken over wisselen e.d. Ik ben blij dat ik hier mee begonnen ben en het hebben van een stoma wordt nu een stuk eenvoudiger en makkelijker ter accepteren."



"Ik ben nu een week aan het spoelen en het bevalt nog steeds goed. Alleen had ik gisteren de pech dat 'mijn vriend' 's middags en 's avonds toch nog actief werd. Ik hoop dat dit een eenmalige actie van hem is want anders ben ik voor de kat z'n viool aan het spoelen. Mijn stomaverpleegkundige heeft mij geleerd met 1000 ml. (1 liter) water te spoelen en het water er langzaam in te laten lopen. Ik stop niet op de helft maar ga door tot het water op is. Daarna de conus eruit en afwachten maar. Ik heb eergisteren ook 1500 ml geprobeerd in twee keer, en misschien kreeg ik daarom gisteren een actieve vriend. Ik hoop dat 'hij' vandaag weer rustig blijft, dan kan ik eens een keer een dagje overslaan."



"Ik heb nu twee dagen achter elkaar gespoeld met iets meer dan 1000 ml. De eerste ronde van 500ml. gaat vrij snel en zonder krampen naar binnen. Conus eruit en spoelen maar… Dat gaat heel erg goed en er kwam beide keren vrij veel ontlasting uit. Na 10 minuten begin ik aan de volgende ronde van 500 ml. Dat gaat wat moeizamer naar binnen en het duurt langer voordat de troep er weer uitkomt. Maar al met al gaat het toch vrij snel (vind ik). Totaal duurt dit ca 45 minuten en met alles opruimen enz. ben je binnen 1 uur de badkamer weer uit. Ik ben de afgelopen twee avonden vrij van ontlasting geweest dus het werkt! Als dit zo doorgaat kan ik misschien over een tijdje om de dag spoelen. Wordt het nog leuker op deze wereld. Ik hou jullie op de hoogte."


"Ik was te enthousiast. Zondagavond ging 'mijn vriend' behoorlijk te keer en heb ik 3x een zakje moeten wisselen. De ontlasting was erg dun. Die middag was ik ook ineens erg misselijk, dus misschien was het iets van een buikgriepje o.i.d. Ik baalde als een stekker en heb maar een paar diarreeremmers geslikt. Maandagochtend ben ik weer begonnen met 1 x 1000ml. te spoelen en dat is goed gegaan; geen reactie die avond (het kan natuurlijk ook zijn dat het aan die diarreeremmers ligt). Vandaag (dinsdag) heb ik ook weer 1x gespoeld en ik ben benieuwd hoe hij zich vanavond gedraagt (op dit moment nog geen berichten uit Darmstad). Het om de dag spoelen zit er bij mij nog niet in, maar ik ben allang blij dat ik niet meer elke avond aan de beurt ben met zakjes plakken. Mijn 'vriend' heeft denk ik een wat langere tijd nodig om zich goed opgevoed te gedragen."


"Zo, wij zijn weer een paar dagen verder en het spoelen 's ochtends gaat perfect, alleen 's avonds heb ik toch nog wel een zakje vol. Ik weet niet waar het aan ligt, en de ontlasting is ook erg dun, dus misschien is dat de oorzaak. Ik gebruik daarom af en toe nog een diarreeremmer. Het spoelen ben ik nog aan het uitproberen. De ene keer tank ik gelijk 1000 ml en de andere keer 2x 500 ml. Dat ligt aan de snelheid waarmee het water naar binnen loopt. Gaat het snel dan spoel ik 1x, gaat het langzamer en krijg ik het idee dat mijn darmen het minder prettig vinden dan stop ik bij 500 ml, laat de boel eruit lopen en ga daarna nog een keer spoelen met 500 ml. Misschien doe ik het wel helemaal fout, maar mijn gevoel zegt dat dit zo zou moet werken. Morgen (zondag) gaan wij (de hele familie) op stap met 's avonds buiten de deur eten. Ik ga ervan uit dat het goed gaat, maar neem voor de zekerheid een extra zakje en diarreeremmer mee."


"Ik ben erachter dat regelmaat heel belangrijk is voor je darmen. Ik heb vanaf zaterdag alleen maar 2x 500 ml. gespoeld en vanaf zaterdag geen ontlasting meer in mijn zakje gehad. Ook slik ik op aanraden van de huisarts meer pillen voor mijn alvleesklier en de ontlasting is nu ook niet meer zo dun. Zo langzamerhand gaat alles precies zoals ik het hebben wil. Zondag was heel gezellig met de hele familie en 's avonds tijdens het eten en de rit naar huis was alles heel rustig. Geen enkel teken van leven! Alleen een dag overslaan met spoelen lukt mij nog niet, maar 's avonds geen ontlasting meer vind ik al geweldig! Hoe weet je eigenlijk wanneer je een dagje kan overslaan? Hoe laat 'hij' dat aan je merken???"


"Wij zijn weer een week verder en het spoelen is nog steeds een programma met verrassingen. Je denkt dat je het aardig onder controle hebt, maar je darmen denken daar wel eens totaal anders over en zetten je dan voor een compleet raadsel. Ik spoel nog steeds elke ochtend 2 x 500 ml. en dat gaat prima, maar de laatste twee dagen krijg ik na ca 2 uur kramp in mijn buik en komt er nog wat ontlasting. Dan denk je dat je de rest van de dag 'ontlastingsvrij' bent, maar helaas, vanavond was het ook weer raak. Ik weet niet of dit ligt aan mijn manier van leven en/of eten, maar we gaan door, want het is nog steeds beter dan zakjes plakken!"


"Ik ben nu 5 weken aan het spoelen en ik vind het nog steeds een prima alternatief! Ik heb alleen nog wel wat vragen waar ik nog een antwoord op moet vinden. Wat is het voor- of nadeel als je met meer water spoelt (1500 ml i.p.v. 1000ml)? Hoe komt het dat mijn stoma 's avonds nog actief wordt (ca. 3x in de week)? Is met een pomp spoelen beter of prettiger dan een waterzak? Dit zijn mijn belangrijkste vragen op dit moment."



"Even weer een berichtje uit de spoelkeuken. Ik ben weer een stukje wijzer geworden. Als mijn stoma 's avonds actief wordt is het ook dunne ontlasting, dus misschien liet ik het water er wel te snel inlopen. Ik ga nu proberen het water er wat langzamer in te laten lopen en kijken wat er dan gebeurt. Ik had voor mijn operatie altijd elke dag ontlasting, dus ik ben bang dat ik ook elke dag moet spoelen. Vind ik geen probleem als ik dan maar wel elke dag ontlastingsvrij ben. Ik ga als mijn stomaverpleegkundige terug is van vakantie een pomp aanvragen. Lijkt mij toch een stuk handiger."



"Weer een berichtje uit de spoelkeuken. Het is nu 2 maanden geleden dat ik ben begonnen met spoelen en ze hadden allemaal gelijk! Je wilt dat het vanaf het begin al gelijk goed gaat maar overal staat geschreven dat het 2 à 3 maanden duurt voordat je darmen gewend zijn en dat je geduld moet hebben. En dat klopt! Ik spoel nog steeds 1000 ml in 2x, maar volgens mijn stomaverpleegkundige kan je beter de eerste keer ongeveer 200ml. inbrengen en daarna de resterende 800 ml. Dit is volgens haar om bij de eerste spoeling de dikke ontlasting uit de darm te krijgen en daarna kun je met de resterende 800 ml een stuk verder de darmen inkomen. Door het op deze manier te doen komt er meer ontlasting mee. Ik heb dit nu een week uitgeprobeerd en het gaat super! Totaal geen productie meer tussendoor. Af en toe 's avonds nog een actief stoma, maar het wordt steeds minder en er komt dan ook niet zo veel meer.

De stomaverpleegkundige heeft ook gelijk een pomp en pluggen voor mij geregeld en met die pomp ben ik nu een week bezig. De pluggen heb ik nog niet gebruikt, maar begin januari ga ik weer zwemmen en sporten en dan ga ik die uitproberen. Ik gebruik nu nog steeds normale zakjes.

Gisteren voor het eerst na mijn operatie bij vrienden blijven slapen. Ik had wel afgesproken dat wij 's ochtends weer gelijk naar huis gingen. Ik was benieuwd en ook wel een beetje bang of alles goed zou gaan en of mijn stoma wilde wachten. Ik kon namelijk pas om 12.00 uur spoelen, want rond die tijd waren wij weer thuis. En natuurlijk had ik mij weer voor niets ongerust gemaakt, want alles ging gewoon goed!

Ik ben nu 2 maanden bezig en ik ben blij dat ik er mee begonnen ben. Het is af en toe gegaan met vallen en opstaan, maar voordat je aan het spoelen begint moet je goed de nadelen tegen de voordelen afwegen. Aan spoelen zit eigenlijk maar één nadeel en dat is dat je elke ochtend (en als je geluk hebt om de dag) minimaal een uur ongestoord in de badkamer of toilet bezig moet en kunt zijn. De voordelen zijn legio: geen productie tussendoor, geen lekkages en kleine opvangzakjes en pluggen voor de sportievelingen onder ons. Door te gaan spoelen is het leven voor mij weer een stuk prettiger geworden. Ik kan en durf weer een heleboel dingen zonder de angst te hebben dat mijn stoma actief wordt. Ik kan het iedereen met een colostoma aanraden. Je zal alleen goed rekening moeten houden met de tijd die je er aan kwijt bent (en natuurlijk in overleg met je stomaverpleegkundige!).

Het spoelen met een zak gaat heel simpel; je moet zorgen dat je de zak ergens aan op kan hangen (bijvoorbeeld een kleerhanger o.i.d.). Ik spoel in de badkamer en wij hebben een douchebak met een glazen wand die niet doorloopt tot aan het plafond. Ik hang de zak aan de kleerhanger en deze gaat weer met de haak over de douchewand. De zak moet ongeveer op schouderhoogte hangen als je staat. Het klinkt misschien heel ingewikkeld, maar het is heel simpel. Je kan ook een badkamerhaakje kopen, die je op de wand plakt en dan hang je daar je spoelzak aan."


"Leuk hè, dat het zo lekker gaat met het spoelen. Het spoelen om de dag zit er bij mij (nog) niet in, maar ik ben allang tevreden dat het allemaal zo goed gaat. Op aanraden van mijn stomaverpleegkundige spoel ik sinds afgelopen weekend met een Blueline conus. Dit is een conus met een katheter erin. Je brengt dan eerst het slangetje naar binnen en de conus sluit het af. Het water wordt daardoor dieper en makkelijker je darmen ingebracht. Ik heb wel het idee dat er meer ontlasting meekomt; alleen mijn darmen rommelen wat meer en 's avonds komt er aardig wat lucht vrij, gelukkig zonder geluid, maar wel met een geurtje. Maandag ga ik weer aquasporten en dan ga ik de pluggen gebruiken."


"Ik ben nu zo’n 4 maanden mijn darmen aan het spoelen en het gaat goed! In het begin was het wennen zowel voor mij als voor mijn darmen, maar na ca. 4 maanden hoort het er helemaal bij. Elke ochtend ben ik met opstaan, ontbijten, spoelen en douchen toch wel 2 uur bezig, maar daarna wordt je dag niet meer beheerst door de vraag "doet ie 't of doet ie 't niet". Ik ben blij dat ik de beslissing heb genomen om te gaan spoelen en kan het iedereen met een colostoma aanraden. Je moet alleen wel de tijd en de rust hebben en nemen. Het voordeel is ook dat je kleinere zakjes kan dragen (want er komt geen ontlasting) en met sporten gaat de plug erin of een klein sportcapje."

 

Groetjes van een tevreden Polletje

 

<- Terug naar spoelen met een stoma

 

 


 

 

De ervaringen van Jan met het spoelen van een colostoma

"Hallo Stomaatjes,

Ik ben Jan, ben 56 jaar, en ik wil graag mijn ervaringen vertellen en delen over het spoelen van mijn colostoma.


De reden dat ik een stoma heb.
In juni 2003 kreeg ik endeldarmkanker. Ik heb hiervoor in augustus van dat jaar een rectumamputatie ondergaan en er werd een definitief colostoma aangelegd. Het was een hele schok toen ik dat hoorde. Gelukkig waren er (toen) geen uitzaaiingen. Voor de operatie heeft de stomaverpleegkundige ruim de tijd genomen om uitleg te geven en laten zien hoe een stoma eruit ziet en werkt. Op zo’n moment komt er heel wat op je af.

Daarnaast heb ik veel informatie ingewonnen over mijn soort kanker en stoma, ik pikte de informatie eruit waar ik wat aan had en heb de negatieve verhalen naast me neergelegd. Ik ben van nature een positief ingesteld mens en ik ging ervoor. Dus aan negatieve verhalen heb je op dat moment niet veel.

Met mijn stoma was ik hartstikke blij omdat het enerzijds mijn leven heeft gered en anderzijds ik minder problemen zou hebben met de stoelgang. Het eerste wat ik deed toen ik wakker werd na de operatie is voelen of er een zakje op mijn buik zat, en dat was zo dus ik dacht, gelukkig het komt goed. Mijn stoma voelde vanaf het begin al vertrouwd en heb meteen dacht dat het wel gaat lukken. Ik heb hem dan ook gelijk geaccepteerd, heb er nooit problemen mee gehad en ik kan er alles mee doen. Het is goed gekomen en zou hem niet meer willen missen.

Waarom ben ik gaan spoelen.
Bij de halfjaarlijkse controles kwam ook mijn stomaverpleegkundige altijd even langs. Ik vertelde haar dat ik graag naar de sauna ging en ik dat graag wilde blijven doen op een manier die voor mij acceptabel was. En dat was zonder een zakje met ontlasting aan mijn buik. Niet dat ik me ervoor schaam, maar in zo’n ruimte kijken mensen dan op een andere manier naar je, omdat er veel niet goed weten wat een stoma eigenlijk is. En dat vind ik niet prettig. Ik vertelde haar dat ik gehoord had dat je je dikke darm kon spoelen en dat ik er meer over wilde weten omdat het mij wel wat leek.

Mijn ontlastingspatroon was al snel regelmatig en vast, dat is een eerste vereiste als je wilt gaan spoelen. Ze heeft me alles uitgelegd over het spoelen van de stoma. Na overleg met de arts kreeg ik te horen dat ik het kon proberen. Ik kreeg allerlei informatie mee en het benodigde materiaal werd besteld. Dat was in maart 2004, een half jaar na mijn operatie. Ook heb ik weer informatie gezocht op internet over het spoelen, maar ik kon er toentertijd niet zoveel over vinden.

De eerste keer.
Zodra alle spullen binnen waren, kwam ze bij me thuis en gingen we samen spoelen. Dat ging bijzonder goed. Ik stond er wel even van te kijken hoeveel er uit mijn darmen kwam. Ik ben begonnen met 2x een halve liter water op lichaamstemperatuur. Vervolgens heb ik dit een maand lang iedere dag gedaan in de ochtend. Na die periode waren mijn stoma en ik gewend aan het spoelen. In het begin was het wel wennen aan het gevoel dat er water in je darmen zit, je krijgt krampen en soms werd ik er goed misselijk van.

Ik wist eerst ook niet wanneer ik klaar was, dan trok ik de sleeve eraf en dan kwam er nog wat na, dus dan kun je alles schoon gaan maken. Maar na verloop van tijd krijg je daar gevoel in en weet je wanneer je kunt stoppen. Na een paar weken ging het spoelen makkelijker omdat mijn darmen eraan begonnen te wennen. Na een maand keken we hoe lang de ontlasting wegbleef en dat was twee dagen, vanaf dat moment spoelde ik om de twee dagen en kon ik ervaren hoe het was om nergens naar om te kijken.

Het gevoel van opluchting dat ik leeg ben bevalt me zo goed dat ik het na 8 jaar nog steeds zo doe. Het spoelen is me meegevallen. Als ik nu wel eens kijk hoe lang de ontlasting wegblijft is dat wel 4 dagen, dus zou ik het spoelen zelfs om de drie dagen kunnen doen. Om verstoppingen te voorkomen blijf ik gewoon om de andere dag spoelen.


Het spoelen zelf.
Het spoelen doe ik in de badkamer, eerst zet ik alles klaar: een krukje, een klein tafeltje waar ik alles opzet, ik heb een spoelapparaat van BBraun waar twee liter water ingaat (ik gebruik iets warmer water dan lichaamstemperatuur omdat anders bij de tweede spoeling het water teveel is afgekoeld), daarnaast heb ik nog een knijpfles van een liter met een spuitstukje erop. De knijpfles vul ik met water met dezelfde temperatuur als in het spoelapparaat. Deze gebruik ik om na de eerste spoeling de sleeve schoon te spuiten, zo is je sleeve weer schoon en het scheelt ook voor de geur. Het water in de fles is precies voldoende om twee keer te gebruiken.

Ik draai de slang met conus op het spoelapparaat en laat eerst het slangetje vollopen zodat er geen lucht in de slang zit als ik begin. Ik ben begonnen met een halve liter water, maar inmiddels begin ik met driekwart liter via de conus (die zover mogelijk in mijn stoma zit) mijn stoma in te pompen. Dat duurt bij mij een paar minuten, daarna vouw ik de bovenkant van de sleeve dicht en doe er een klemmetje op.

Tijdens het spoelen lees ik een boek of tijdschrift. Ik krijg wel darmkrampen, op zich is dat een goed teken, je darmen zijn dan aan het werk. In ongeveer een half uur zit de eerste spoeling erop. Ik open de sleef aan de bovenkant en spuit hem schoon met de knijpfles. Tussendoor spoel ik het toilet een paar keer door en spuit wat wc-spray in het toilet, dat werkt beter dan in de rondte spuiten. Nu is het tijd voor de tweede spoeling, Het water dat in de slang zit is ondertussen koud geworden dus laat ik hem even lopen tot het weer warm is. Daarna pomp ik nogmaals driekwart liter in mijn darm, meestal duurt dit ook een half uur voordat de tweede spoeling klaar is.

De reden dat ik nu driekwart liter per keer gebruik is dat het beter werkt, als je een poosje spoelt dan worden je darmen na verloop van tijd een beetje lui. Na het spoelen maak ik alles schoon, ruim op en ga ik in bad, dus alles bij elkaar ben ik dik anderhalf uur bezig.

Ook op vakantie neem ik het apparaat mee en blijf ik gewoon spoelen.

Voordelen van het spoelapparaat en het spoelen zelf.
Het voordeel van een spoelapparaat is dat je het op elke hoogte kunt zetten, er zit immers een pomp in. Nog een voordeel is dat je de snelheid van het inpompen van het water zelf kunt regelen, je darm moet zich openen door de druk van het water en wanneer de darm vol zit geeft dat weerstand, als je de pomp te snel zet loopt het er langs de conus weer uit. Het voordeel van het spoelen is dat je een paar dagen niet naar je stoma om hoeft te kijken en een lekker gevoel hebt dat je dikke darm leeg is.

Stomapluggen en mini zakjes.
Een voordeel is dat als je spoelt er diverse zakjes en pleisters zijn die je kunt gebruiken. Bijvoorbeeld stomapleisters met of zonder geurfilter, minizakjes, kleine ronde zakjes met een gaasje erin en stomapluggen. Een ander voordeel is dat je minder zakjes nodig hebt en je geen huidirritaties hebt doordat je heel de dag hetzelfde zakje op hebt. Meestal gebruik ik een minizakje of stomapleister. Als ik naar de sauna ga gebruik ik iets wat ik zelf maak. Ik vouw een gaasje dubbel en knip ik er een vierkantje uit, iets groter dan de stoma en daar plak ik dan een witte tape overheen genaamd Fixomull, het laat niet los in de warmte of water en het ziet er netjes uit.

Ongemakken die je tegen kunt komen.
Het spoelen gaat natuurlijk niet altijd even goed, soms blijft de meeste ontlasting zitten en komt er alleen wat water uit, dan ben je dus voor niks bezig geweest en heb je daarna een vol gevoel, wat na een tijdje weer wegtrekt. Meestal spoel ik de dag erna weer en gaat het wel goed, je moet dus wel het geduld en de tijd ervoor opbrengen. Mocht er niks of bijna geen ontlasting uitkomen, kun je gewoon stoppen omdat het water door de darm opgenomen wordt.

Soms zit de darm nog dicht en krijg je er geen water in, dan toucheer ik mijn stoma en opent hij zich stukje voor stukje steeds verder. Als je je vinger in de stoma duwt merk je dat de darm hem als het ware vastpakt en probeert eruit te duwen, als ik dat voel lukt het wel om het water erin te pompen.

Ook kun je een verstopping hebben, die los je niet altijd op met spoelen en kun je een laxeermiddel nemen om de verstopping op te heffen. In mijn geval is dat Lactulose, een siroop die ik een dag voor het spoelen inneem. Het spoelen kan dan even pijnlijk zijn door de darmkrampen, maar als de verstopping eruit is lucht dat enorm op. Als je niet spoelt kun je er dagen over doen voordat alles weer normaal loopt.


Spoelen als je kanker hebt.
Helaas kwam de kanker in 2007 terug, een uitzaaiing in mijn long. In 2008 ben ik geopereerd en een jaar later zat het in mijn long, longvlies en diversen ribben. Opereren was geen optie meer. Alleen chemotherapie en bestralingen om het te rekken, een palliatieve behandeling dus. Als je chemokuren krijgt wordt spoelen een ander verhaal, je bent al moe en misselijk van de chemo, als je dan ook nog moet gaan spoelen is dat dubbel zwaar.

Op het moment dat tijdens het spoelen de ontlasting eruit komt word je nog meer misselijk en draaierig dan je al bent, dat komt door het drukverschil in je darmen als de ontlasting eruit spoelt. Je kunt niet spoelen als je van de chemokuren diarree krijgt. Je moet het niet in je eentje doen, of je moet weten dat er iemand thuis is die je kan helpen, je kan je zo naar gaan voelen dat je flauwvalt.

Maar ik heb het trouw volgehouden en merkte dat ik me na het spoelen me toch wat beter voelde, je spoelt dan ook de gifstoffen uit je darm. Als je spoelt terwijl je chemokuren hebt moet je alles zorgvuldig schoonmaken, daar de ontlasting en spoelwater wat uit je darm komt giftig is.

Ik heb tot oktober 2011 chemokuren gehad en daarna sloegen ze niet meer aan, dus ben ik nu een terminaal patiënt geworden. Ik krijg nu af en toe nog bestralingen voor de pijn en met de morfine erbij gaat het al met al goed met mij en hoop ik nog een tijdje mee te gaan. Door de medicijnen spoel ik nu s ’avonds omdat de medicijnen die ik overdag inneem er anders te vroeg weer uitkomen.


Nog wat tips:
Ik kan me voorstellen dat mensen niet gaan spoelen vanwege de tijd die het kost, bijvoorbeeld mensen die heel de dag werken. Als je s ’morgens spoelt dan moet je wel heel vroeg je bed uit. Of mensen die twijfelen en het eng vinden, of oudere mensen. Eng is het niet en ik zou aanbevelen om het gewoon te proberen, het kost tijd, maar je krijgt er heel veel voor terug. Geen angst voor lekkages en geurtjes, de lucht die in je darm zit komt er met het spoelen ook uit, je huid rondom je stoma blijft goed omdat je niet steeds zakjes hoeft te wisselen, en geen onzekerheid meer als je weggaat naar feestjes en etentjes en dergelijke.

Als je s ‘avonds wilt spoelen moet je rekening houden met de tijd die tussen de maaltijd zit en het spoelen, bij een warme maaltijd is dat 3 uur. Als je te snel na een maaltijd gaat spoelen kun je erge buikpijn krijgen. Ook is het belangrijk om veel te drinken omdat al het vocht in je dikke darm eruit komt.

Het is gewoon uitproberen wat wel werkt en wat niet en daar kom je alleen achter door ervaringen, goede en slechte. Als je darmen na het inbrengen van het water niet gaan werken kun je met het spoelapparaat een slangetje lucht in je darm pompen, daarna komen ze meestal wel op gang.

Als je wat verder weg op vakantie gaat kun je het beste water uit flessen gebruiken omdat het water wat uit de kraan komt vaak bacteriën bevatten waardoor je ziek kunt worden.

 

Dit was mijn verhaal over het spoelen met een spoelapparaat en ik hoop dat ik hiermee informatie heb gegeven waar mensen wat aan hebben.

Ik kan voor mezelf eigenlijk geen nadelen opnoemen wat het spoelen betreft, het is gewoon hoe je het een en ander ervaart en hoe je ermee omgaat. Een leuk feit is dat mijn vrouw twee stoma’s heeft, dus wat dat betreft voelen we elkaar heel goed aan en kunnen we elkaar goed helpen, helaas kan zij niet spoelen omdat ze verklevingen heeft.

Ik wens iedereen met een stoma veel succes toe en hoop dat je er net zo vertrouwd mee bent als ikzelf. En aan allen die willen gaan spoelen wens ik heel veel succes toe."

Vriendelijke groetjes,
Jan

 

Note van de redactie: Inmiddels is Jan overleden. We wensen zijn nabestaanden veel sterkte toe en vinden het fantastisch dat Jan iets tastbaars heeft achtergelaten waarmee hij anderen tot steun kan zijn.

 

<- Terug naar spoelen met een stoma

 

 


 

 

 

Hermans (66) ervaringen met het spoelen bij een colostoma

 

"In feb 2015 constateerde de chirurg in het ziekenhuis in Assen dat ik een vrij grote tumor in mijn darm had. Deze zat vlak boven de anus. Hierna volgde er een periode van onderzoeken. Er waren geen verdere uitzaaiingen, dus ik kon behandeld worden.

In maart volgde er een kuur van 6 week met chemopillen en bestraling in Groningen. Daarna was er een rustperiode van twee maand zodat de tumor kon slinken.

De operatie vond plaats in de eerste week van augustus 2015. De tumor kon goed verwijderd worden, maar ik hield er wel een blijvende colostoma aan over. Bij het ontslaggesprek vertelde de chirurg dat hij een voorstander van spoelen was en dat we daar in een later stadium nog over zouden doorpraten.

De eerste weken thuis had ik begeleiding van een stomaverpleegkundige van Icare die mij hielp met de ring op maat knippen, het bevestigen van het zakje en de wondverzorging van de billen.

De zakjes bevestigen hadden mijn vrouw en ik al snel onder controle. De stoma verandert de eerste weken van grootte, maar daar redden we ons ook al snel mee. We kregen veel steun bij de wondverzorging, vooral toen de hechtingen eruit gehaald werden. Dat de kringspier helemaal verwijdert zou worden en de billen aan elkaar genaaid, was in de voorgesprekken toch niet helemaal duidelijk naar voren gekomen.

De eerste zes weken moet je rustig aan doen en kun je niet rechtop zitten. Omdat ik verder geen pijn had, had ik al gauw de neiging om te enthousiast bezig te gaan, maar ik werd van alle kanten gewaarschuwd dat ik nog steeds patiënt was en dat bij overbelasting een grote kans op een breuk is ….en op complicaties zit je helemaal niet te wachten.

Na zes weken kon ik me alweer aardig redden. Ik kon weer autorijden, kleine stukjes op de fiets en ik ging weer naar fitness (alles met mate).

Tien week na de operatie had ik een gesprek met de chirurg, die voorstelde om te gaan spoelen, want dat had veel voordelen (de zakjes verwisselen kost je maar 5-10 min per keer en als het spoelen het nog makkelijker zou maken......ik zag het wel zitten).

Van het ziekenhuis kreeg ik een pomp mee en een korte uitleg, met de nadruk om in het begin rustig aan te beginnen. Ik had gehoopt dat we het spoelen in het ziekenhuis zouden oefenen, maar dat zat er niet in.

De eerste keer thuis spoelen viel me zwaar tegen. Ik gebruikte 500ml water op lichaamstemperatuur, maar er stroomde meer water langs, dan dat er naar binnen liep en binnen de kortste keren zat alles onder de rommel. Bovendien had ik geen idee hoeveel water in de darmen gekomen was.

De tweede dag een liter water geprobeerd, maar weer een knoeiboel. Ik was hier niet blij mee maar na een week doorzetten ging het wel iets beter.

Daarna kreeg ik een hangzak waar een propellertje op zit. Als de conus niet goed zit dan draait deze niet, maar mors je ook niet. Door het veranderen van de stand van de conus zie je precies wanneer het water naar binnen stroomt. Dit werkt veel relaxter en was een grote verbetering.

Ik spoel nu 5 weken met de hangzak en ben hier redelijk tevreden over. Het nadeel van spoelen is dat er veel tijd in gaat zitten (voorbereiden, 5 min water naar binnen laten stromen, 30 min alles eruit laten stromen, douchen en opruimen,  al met al ben je een uur kwijt).

Het voordeel is dat je altijd een leeg, schoon zakje op je buik hebt hangen. Zou de plakrand los gaan dan ruik je niets en het geeft een veel veiliger gevoel.

Spoelen neemt veel meer tijd, maar ik ga hier voorlopig wel mee door. De pomp laat ik nog in de kast staan want de hangzak bevalt me goed. Ik spoel meestal 's middags en gebruik ongeveer anderhalf tot twee liter water, waarvan er dus ook een gedeelte gemorst wordt.

Ik ben nog niet zo heel lang bezig, dus als je op- of aanmerkingen hebt, laat het me weten dan kan ik daar ook weer van leren."

 

<- Terug naar spoelen met een stoma

 

 


 

Het spoelen van een colostoma

Rita - 65 jaar

 

"Op 11 augustus 2018 heb ik een stoma gekregen. Door diverticulitis, een ontsteking in de dikke darm, is mijn darm geknapt. Ik ervaar het hebben van een stoma niet als vervelend, wanneer mijn stoma geluidjes maakt ben ik daar open over en in het dagelijks leven ga ik er positief mee om. 

Een paar weken nadat ik mijn stoma heb gekregen ben ik erover na gaan denken om te gaan spoelen. Mijn buurman heeft net als ik een colostoma en vertelde dat hij dagelijks spoelt. Dit wekte mijn interesse en daardoor ben ik informatie in gaan winnen bij mijn stomaverpleegkundige. 

Mijn stomaverpleegkundige heeft mij alles duidelijk uitgelegd en ik keek er erg naar uit om ook te kunnen gaan spoelen. Zij vertelde mij dat de chirurg, die mij geopereerd heeft bij de darm doorbraak, vaststelt wanneer het medisch verantwoord is om te gaan spoelen. 3 maanden na mijn operatie heeft mijn chirurg groen licht gegeven om te gaan starten. 

De belangrijkste reden om te gaan spoelen was voor mij het vooruitzicht om 24 uur een lege stomazak te hebben, dit zorgt voor een stuk meer zekerheid en bewegingsvrijheid. 

Begin december 2018 ben ik begonnen met spoelen. Dit is mij geleerd door mijn stomaverpleegkundige, in het bijzijn van mijn man heeft zij uitgelegd hoe het werkt en heb ik zelf de eerste spoeling gedaan. Als voorbereiding hierop hadden we een filmpje op internet bekeken. Het spoelen viel mij meteen erg mee, je voelt er niks van. 

Na die eerste keer samen heb ik het daarna steeds alleen gedaan. Na een ontbijt wacht ik vaak een half uurtje voordat ik begin, dit omdat mijn darm door het eten wat actiever wordt. Tijdens dit half uurtje lees ik de krant, ruim de vaatwasser uit en tref in de badkamer de voorbereidingen. Ik vul de spoelzak met water en bevestig hem op de juiste plek. Ik breng een sleeve (opvangzak) aan op mijn stoma en dan ga ik rustig beginnen met water, via een conus, in te brengen. Je hoort en voelt aan de darm wanneer hij vol met water zit (in het begin niet, maar dat leer je gauw genoeg) op dat moment sluit ik de watertoevoer even af en haal de conus uit de stoma zodat de ontlasting eruit kan komen. 

Zo ga ik door totdat de spoelzak die 1,5 liter water bevat, leeg is. Daarna wacht ik weer een half uur zodat de darm leeg kan lopen in de sleeve. Ondertussen douchen, tandenpoetsen enz. Na een half uurtje leeg ik de sleeve in het toilet en verwijder hem. Daarna doe ik er een plug in of plaats een nieuwe stomazak. Een plug mag er maar maximaal 8 uur in zitten is mij verteld, je moet dan alsnog ’s avonds een zakje plakken dus meteen een klein zakje is net zo handig. Spullen opruimen, alles schoonmaken en dan ben ik zeker voor de koffie weer klaar voor de rest van de dag. 

Ik heb gekozen voor een spoelzak en niet voor een elektrische pomp, de zak voldoet prima voor mij en is makkelijk mee te nemen wanneer je eens een nachtje of langer weggaat. 

Het duurde wel een aantal weken voordat mijn darmen gewend waren aan het spoelen, ik ben blij dat ik doorgezet heb want ik heb er alle dagen profijt van. Ik heb alleen het tempo van spoelen aangepast. Eerst liet ik het water er in 1 keer in lopen maar nu voel ik aan mijn darm wanneer ik even de conus eruit moet halen zodat de ontlasting eruit kan en ik daarna weer verder kan gaan met spoelen. Het effect is nu veel groter dan in het begin. Ik ben nu in 

de meeste gevallen 24 uur ontlasting vrij. Ik ga er nu veel makkelijker en relaxter mee om dan in het begin. 

Zorg er dus vooral voor om niet gejaagd of gestresst te zijn want dat werkt averechts. Het is belangrijk om er goed de tijd voor te nemen. 

Het kost echt wel tijd en geduld maar ik ben erg blij dat ik de stap genomen heb, je krijgt er zoveel vrijheid voor terug. Het is voor mij wel van belang om voldoende ruimte te hebben. Een toilet in je badkamer is dan wel fijn. Ik heb nog niet in de caravan gespoeld maar wel eens in een hotel, dat ging prima. Hoe het straks in de caravan gaat zal ik zien, daar heb ik wel wat minder ruimte maar dat maakt me niet uit, zeker niet als ik zie hoeveel voordeel ik bij het spoelen heb. 

Tegen iedereen die een colostoma heeft zou ik willen zeggen, ga het proberen. Geef het niet direct na 1 keer op, je moet er even handigheid in krijgen, maar het loont echt de moeite. Je voelt je zoveel vrijer, ik ben blij dat ik van een andere stomadrager deze gouden tip kreeg!"

 

<- Terug naar spoelen met een stoma

 

Pin It
Laatst aangepast op donderdag 02 mei 2019 14:59
 
Terug naar boven

twitter

Linkedinfacebook

Youtubeemail