Gimmicks
Inhoudsopgave
Gimmicks
Welke naam heb jij je stoma gegeven?
Ik ben een stoma!
Leuke teksten voor op het zakje
Alle pagina's

 

Gimmicks

Ook humor en plezier is belangrijk! Op deze pagina wat dingen verzameld. Zo kun je bijvoorbeeld je naam doorgeven die je aan je stoma hebt gegeven, of leuke pakkende teksten voor op het zakje. En lees eens het verhaal "Ik ben een stoma"!

 

stomagezicht

 


 

Welke naam heb jij je stoma gegeven?

Veel mensen geven hun stoma een naam, bewust of onbewust. Bij de één is er over de naam nagedacht, bij de ander kwam hij als vanzelf. Soms kan het geven van een naam aan iets het gemakkelijker maken. Dichter bij jezelf, persoonlijker. Heb je de film "Cast away" met Tom Hanks gezien? Hij moet zien te overleven op een onbewoond eiland. Hij vindt er een volleybal die hij een naam geeft, "Wilson". Hij praat met Wilson en geeft hem een gezicht. Het kunnen aanspreken van iets, al zegt het niets terug, kan een enorme opluchting zijn.

 

  • Heb jij je stoma ook een naam gegeven en wil je die met ons delen? Vul dan het formulier in!

Sorry this form is not published

Barbie met stoma en zakje

 

 Zie hier alle ingezonden namen

 

Naar een idee van Ostomates.org

 


 

Ik ben een stoma!


"Hallo, ik ben een stoma! Ik ben geweldig als je erover nadenkt. Ik moet toegeven dat ik veel mensen van streek gemaakt heb. Sommige mensen beschouwen me zelfs als onafgewerkt, onbehoorlijk en sociaal onacceptabel. Nou, neemt u me niet kwalijk!

 

Bijna iedereen raakt de kluts kwijt als hun dokter zegt: "Het is misschien noodzakelijk om een stoma aan te leggen". Ik! Ze laten het klinken als een smerig woord. Luister, het is voor mij ook niet het geweldigste wat er bestaat. Ik ben gewoonlijk gemaakt van een stuk van jouw darmen. Ik ga ervan uit dat je hier alles van weet, maar misschien ook wel niet. Dus zal ik het je vertellen.

 

Een stoma worden was niet mijn originele functie. Normaal lig ik daar gewoon in jouw darmen, te zorgen voor mijn eigen zaken. En dan ineens!! Een of andere chirurg besloot om een stoma aan te leggen. Hoe durfde hij! Waarom? Hoe kon hij zoiets overwegen?

 

Goed, ik denk dat het was omdat jij zoveel pijn had, omdat jij heel erg ziek was van een ziekte als Colitus Ulcerosa of kanker, van een ongeluk zoals een auto-ongeluk of door een aangeboren afwijking. Jouw chirurg wist, dat als hij mij aan het werk zou zetten, jij vrij zou zijn van ongemakken en problemen. Inderdaad, je zou verder kunnen gaan met je leven.

 

Als dat is waarom ik gemaakt ben, waarom klagen er dan zoveel mensen over mij? Realiseer je je dat ik niet zomaar aan iemand gegeven ben? Kijk, er is veel planning en onderzoek nodig van ieder mens voordat ik gemaakt word. Dus weet ik dat ik kan stellen dat er slechts een miljoen uitverkorenen zijn die zich gelukkig kunnen prijzen dat ze mij hebben. Kijk - mijn mensen zijn speciaal. Mijn mensen zijn niet zoals de doorsnee mensen. Ik moet zeggen dat ze er wel een poos voor nodig hebben voordat ze dit feit erkennen. En, het is treurig om te zeggen, maar er zijn er een aantal die dat nooit zullen doen.

Het is niet gemakkelijk om een stoma te zijn! Sommigen van jullie begrijpen gewoon niet wat voor een wonder ik ben! Luister, voordat ik gemaakt werd, lag ik rustig en gewoonlijk tevreden in jouw buik. Nu werk ik! Het is nogal gemakkelijk als er ontlasting door mij komt, omdat dit is waar ik aan gewend ben. Maar iemand besloot, waarom ook geen urine! Toen vonden we dat deze persoon erg slim was, omdat dit ook blijkt te werken.

 

Jij denkt dat JIJ problemen hebt met aanpassen. Phoe. Heb jij je gerealiseerd dat ik een kwetsbaar slijm membraan ben? Toch ben ik duurzaam, maar sommige mensen denken dat ik een riolering ben. Gelukkig, ik heb geen gevoelens. Maar mijn vriend huid heeft die wel. Wil je klachten? Luister af en toe naar haar. Ze raakt echt van streek vanwege etterende zweren, schimmelinfecties en beschermende crèmes etc. Wij zijn een team! En een verdraaid goed team. Ik ben vochtig, zij is droog. Ik ben roze rood, zij is naturel. Ik ben glad, zij is een klein beetje bobbelig.

 

Een van mijn grootste problemen is mijn maat. Ik ben niet altijd even groot, dit verschilt van mens tot mens. Ik ben niet altijd rond. Ik puil niet altijd mooi uit. Waarom blijven sommigen van jullie volhouden dat mijn zakjes altijd hetzelfde moeten zijn? Je moet mijn grootte eens in de zoveel tijd checken en de zakjes passend maken. Jouw schoenen passen toch ook, nietwaar?

 

Sommigen van jullie klagen, omdat ik niet mooi ben. Nou, jouw anus was ook geen Miss Amerika. Ik denk dat ik aantrekkelijk ben. Ik ben rood zoals een roos. Ik ben altijd vochtig als ik gezond ben. En, ik stink niet. Mijn ontlasting kan het niet helpen wat jij in je mond stopt. Als je voor me zorgt met aandacht en mijn uitrusting schoon houdt, dan is dat probleem ook uit de wereld geholpen.

 

Om af te sluiten, wil ik je vertellen dat je een goed leven kunt hebben, een productief leven. Het is aan jou. Geloof me, ik verdien geen leven waarbij ik op een voetstuk geplaatst word. Ik ben gewoon een onderdeel van jou dat probeert om zijn werk te doen. Alles wat ik van je vraag, is dat je eerlijk over me bent. De dokters, gespecialiseerde verpleegkundigen, andere professionals en jouw stomavereniging staan altijd voor je klaar, zijn bereidwillig en bekwaam om je te helpen."

 

© By Mary Lou Thomas, RN, ET, North Arundel Hospital via OAB Bulletin, Boston.
I am a stoma
© 2007 vertaling: Mooseje en Ruby
© Stomaatje ©

 


 

Leuke teksten voor op je stomazakje


Op het forum hadden we een brainstorm over grappige en pakkende teksten die je op je stomazakje zou kunnen zetten. Het leek ons leuk ze op de website te verzamelen. Heb je er ook nog een? Vul dan het formulier in!

Sorry this form is not published

Buikbreuk, Open buikwond en een prolaps

 Zie hier alle teksten voor op je stomazakje

 

Laatst aangepast op donderdag 11 juni 2015 20:18
 
Terug naar boven

twitter insta

Linkedin facebook

Youtube email