Boeken
Inhoudsopgave
Boeken
Ervaringsverhalen stomagerelateerd
Praktische boeken mbt een stoma
Voor kinderen en jongeren
Engelse boeken mbt een stoma
Aandoeningen en oorzaken van een stoma
Ervaringsverhalen oorzaken van een stoma
Spijsvertering en urinewegen
Toilet, wc, kleinste kamertje
Alle pagina's

 

Boeken

Op de volgende pagina's vind je een verzameling boeken gerelateerd aan het onderwerp stoma. Indien je de boeken (waar mogelijk) besteld via Bol.com  steun je Stichting Stomaatje doordat er een klein deel naar ons toe gaat.

 


 

Ervaringsverhalen stomagerelateerd:

 

'Ik leef! Een stoma als kadootje'. Auteur: Eliene Roelse. Uitgever: De Vrije uitgevers. ISBN: 978-90-6523-245-8. Paperback, 188 bladzijden. Als veertienjarig meisje wordt Eliene Roelse (1981) ziek en er volgt een lange zoektocht naar wat haar mankeert. In dit boek vertelt ze over de banketbakkersopleiding, die leuke zaalarts, het concert waar ze helemaal vooraan stond, maar ook over haar onzekerheden, te weinig lepels, vervelende onderzoeken door artsen in witte jassen en uiteindelijk een spannende operatie. Uit het verhaal straalt de kracht en de hoop om beter te worden. Ze blijft positief en vecht voor een gezonde toekomst. Zelfs als ze alles om haar heen verliest. Op haar 22ste krijgt ze een stoma en dat ziet ze als een tweede kans.

ebook

'Relatie en seksualiteit met een stoma'. Auteur: Eliene Roelse. Uitgever: De Vrije uitgevers. ISBN: 9065232435. Paperback, 88 bladzijden. Dit boek is gemaakt door en voor stomadragers en hun directe omgeving. Mooie ervaringsverhalen zijn aangevuld met algemene informatie over relaties, seksualiteit en zwangerschap met een stoma. Het eerste boek van Stichting Stomaatje.

  

 

 

'De dokter die zijn dikke darm verloor'. Auteur: P. Jansen. Uitgegeven door: Combicare. Hardcover, 112 bladzijden. Het is een aangrijpend en autobiografisch verhaal van een arts die stomapatiënt werd.

Alleen nog tweedehands te verkrijgen

'Het zakje'. Auteur: Els Vlerick. Uitgever: Houtekiet. ISBN: 9789052409900. In 2007 kreeg de 23-jarige Els Vlerick onverwachts een stoma. Het is het einde van een lijdensweg die haar sinds haar geboorte ten deel viel, maar ook het begin van nieuwe en onverwachte problemen. In Het zakje neemt Els je mee op een ontdekkingsreis. Soms humoristisch, soms cynisch en soms gevoelloos beschrijft ze de afgelegde weg, zonder daarbij een blad voor de mond te nemen. Met dit boek reikt ze ook een hand aan personen die iemand kennen met een stoma. Want hoe ga je als buitenstaander met zo'n ingrijpende gebeurtenis om?

Alleen nog tweedehands te verkrijgen

 

 

'Reizen en onderweg met een stoma'. Auteur: Eliene Roelse. Uitgever: De Vrije uitgevers. ISBN: 97890652329155. Paperback, 124 bladzijden. Het kan best spannend zijn, de eerste keer op vakantie met een stoma. Soms is er tijd nodig om de stap te wagen. Dit boek is geschreven voor en door stomadragers en hun directe omgeving. En natuurlijk ook voor alle professionals, die regelmatig met stomadragers te maken hebben. Naast handige tips over reizen, met aandachtsgebieden als voeding en medicijnen maar ook bijvoorbeeld over kamperen, biedt dit boek een mooie verzameling van ervaringsverhalen van stomadragers.

 

 

'Een gat in mijn buik'. Auteur: Gerda Persoons. Uitgever: Roularta. ISBN: 9789086790081. Gerda Persoons is de echtgenote van een huisdokter aan de kust. Haar hele leven lang hoorde ze verhalen van pijn en afscheid. En nu heeft ze plotseling haar eigen verhaal: over een gat in haar buik. Met dit boek wil ze het taboe doorbreken; ze wil komaf maken met misplaatste opmerkingen en met al de doffe ellende die zo'n stoma met zich meebrengt.

Alleen nog tweedehands te verkrijgen

 


 

Praktische boeken met betrekking tot een stoma:

'Leven met een stoma'. Auteur: Rietje Krijnen. Uitgever: Combicare en de Nederlandse Stomavereniging. ISBN: 9073101177. Hardcover. Handboek voor mensen met een stoma. De informatie wordt afgewisseld met verhalen van mensen met een stoma.

Alleen nog tweedehands te verkrijgen

 

 

'Relatie en seksualiteit met een stoma'. Auteur: Eliene Roelse. Uitgever: De Vrije uitgevers. ISBN: 9065232435. Paperback, 88 bladzijden. Dit boek is gemaakt door en voor stomadragers en hun directe omgeving. Mooie ervaringsverhalen zijn aangevuld met algemene informatie over relaties, seksualiteit en zwangerschap met een stoma. Het eerste boek van Stichting Stomaatje.

 

'Baas op eigen buik'. Auteur: Aat van der Leden. Uitgegeven door: Combicare ISBN: 9080198619. Hardcover, 142 bladzijden. Een uitgebreid (wel iets gedateerd, maar er schijnt een nieuwe versie aan te komen) stomavoorlichtingsboek, met veel informatie en foto's.

Alleen nog tweedehands te verkrijgen

'Een duik in het diepe'. Auteur: Lou Sohier. Uitgever: Dutch university press. ISBN: 9789036193627. Paperback, 91 bladzijden. Een praktische handleiding voor stomadragers geschreven uit het perspectief van de gebruiker.

Alleen nog tweedehands te verkrijgen

 


 

Voor kinderen en jongeren:

 

'Julia en haar stoma'. Uitgegeven door: de Nederlandse Stomavereniging. Het stripboek gaat over een meisje (Julia) dat een stoma krijgt. Het stripboek is bedoeld voor kinderen, maar het is ook heel geschikt voor hun ouders, familieleden en bekenden!

 Alleen te verkrijgen als je lid bent van de stomavereniging

 

 

'Chris heeft een stoma'. Uitgegeven door: de Nederlandse Stomavereniging. Om jonge kinderen vertrouwd te maken met de (aankomende) stoma, heeft de Nederlandse stomavereniging dit boekje uitgegeven. Het bevat makkelijk te begrijpen teksten met daarbij afbeeldingen die kunnen worden ingekleurd. Ook voor bijvoorbeeld broertjes en zusjes kan dit een waardevol boekje zijn.

Alleen te verkrijgen als je lid bent van de stomavereniging

 

 

 

 

'De darm van Harm'. Auteur: Christine Kliphuis. Uitgeverij: Sjaloom&Wildeboer. ISBN: 9062492614. Hardcover. Harm moet geopereerd worden aan zijn blindedarm. In 'De darm van Harm' komen het bezoek aan het ziekenhuis, het onderzoek, de narcose en herstelperiode uitgebreid aan de orde.

Alleen nog tweedehands te verkrijgen

 

 

 

 

 

'Kars in de poepfabriek'. Auteur: Ch. Molenaar. Uitgeverij: Thoeris. ISBN: 9080811394. Hardcover, 30 bladzijden. Een vrolijk en spannend prentenboek voor kinderen van 4 tot 12 jaar over de reis van een kers door het lichaam. Kars de kers wil samen met zijn broertje geplukt worden om een kersenboom te worden. Dat lukt: ze worden opgegeten. Ze worden opgeslokt door de slokdarm, natgespoten door groene spuitgasten in de maag, omvergeworpen door een galspuwende berg en bijna opgevist door kikvorsmannen in de darm. Na al hun avonturen eindigen ze in... de poep. Dán kunnen ze uitgroeien tot een echte kersenboom.

Alleen nog tweedehands te verkrijgen

 

 

 

'De kankermannetjes '. Auteur: Yasemin Thomas-Ildiz. ISBN: 9789088343377. Paperback, 32 bladzijden. Dit boek vertelt in peuter- en kleutertaal wat er allemaal speelt rond kanker. In simpele bewoordingen komen onderwerpen aan de orde als operatie, chemo en bestraling. Behalve de tekst staan er ook schitterende illustraties in. Dit helpt de kleintjes om er ook een beeld bij te krijgen. Daardoor leren ze begrijpen wat er gebeurt als mamma kanker krijgt.

Te verkrijgen via uitgeverij Boekscout voor €16,45

 

 

 

'Mijn mama heeft een zakje'. Auteur: Eline en Linde Leffers. ISBN: 9789402206272. Paperback, 32 bladzijden. Een moeder met een zakje?  Dat klinkt wel een beetje raar. Weet jij wat een stoma is?...  Lees dan dit boek maar! In eenvoudig beschreven rijmzinnen en tekeningen die de kern raken, vertellen moeder en dochter samen over de verandering die nodig was door een darmziekte. Ze laten daarmee zien dat het leven met een stoma geen beperking hoeft te zijn. Het geeft zelfs weer vrijheid en kwaliteit van leven terug!

Te verkrijgen via uitgeverij Boekscout voor €13,45

 

 

'Pretpark de poepfabriek'. Auteur: Marja Baseler en Annemarie van den Brink. ISBN: 9024573017. 48 bladzijden. In Pretpark de Poepfabriek neem je een kijkje in je eigen buik en darmen. Waar blijft je eten als je een hap neemt? Wat is poep? Hoe poep je eigenlijk? En waar komt buikpijn vandaan? In dit boek lees je alles over de slimme fabriek in je buik: van hap tot plons! Met achter in het boek een poepdossier en een uitneembare wc-poster. 

 

 

'Juf Sas en de plasklas'. Auteur: Kinderarts Verhallen van Franciscus Gasthuis & Vlietland. Juf Sas en de Plasklas is een informatief boekje dat is ontwikkeld voor kinderen met urine-incontinentie en voor de verzorgers en zorgverleners van deze kinderen. Voor kinderen is incontinentie een grote sociale handicap. Met dit leuke stripboekje, inclusief tips voor ouders, hopen ze bij te dragen aan het verminderen van klachten bij deze groep kinderen.

Gratis te downloaden als PDF

 

 

'Obbe heeft een zere buik'. Auteur: Ingeborgh Kuys. ISBN: 9081281240. Obbe heeft een zere buik.Na veel natte windjes en harde knallen, spetterpoep en spuugsel wordt hij opgenomen in het ziekenhuis. Daar krijgt hij een infuus met toverwater en moet hij tabletjes innemen om de buikpijn te laten verdwijnen.Samen met zijn koeienvriendin EllaBella maakt hij uiteindelijk zoveel lol dat zijn zere zieke buik langzamerhand overgaat in een zere buik van het lachen.

 

'Obbe kan niet poepen'. Auteur: Ingeborgh Kuys. ISBN: 9789081281263. Obbe kan niet goed meer poepen. De dokter vertelt dat hij moet meedoen met de voetbaltraining, gezond moet eten en goed moet drinken. Bovendien krijgt hij poeptraining en zakjes gezonde-poep-poeder. Gelukkig komt het helemaal goed en draait Obbe uiteindelijk een prachtige drol met een puntje erop.

Welland boekje


Boekje 'Mama...' 
Het krijgen van een stoma heeft een grote impact op het leven. Als een vader of moeder een stoma krijgt, is het belangrijk om ook de kinderen erbij te betrekken. Maar hoe vertelt u een kind wat een stoma is?
Welland heeft in samenwerking met het Tjongerschans Ziekenhuis Heerenveen het boekje 'Mama jij kunt niet meer uit je billen poepen hè' ontwikkeld. Met behulp van dit boekje kunt u samen met uw kind(eren) lezen wat onder andere een stoma is, hoe de periode er rondom de operatie uitziet en welke stomamaterialen er beschikbaar zijn.
Het boekje is gratis verkrijgbaar en kunt u hier aanvragen.

 

 


 

Engelse boeken met betrekking tot een stoma:

 

'Living well with an ostomy'. Auteur: Elizabeth Rayson. Uitgever: Trafford Publishing. ISBN: 141221078X. Digitaal boek. De complete gids met de dagelijkse dingen rondom een stoma inclusief tips en oplossingen. Ook informatie over het omgaan met de veranderingen van je lichaam. Informatie voor kinderen, pubers, volwassen en ouderen.

 

 

'Stoma care'. Auteur: Jennie Burch. Uitgever: John Wiley and Sons Ltd. ISBN: 0470031778. Paperback, 332 bladzijden. Het boek Stoma care is een uitvoerige boek voor verpleging en professionals in de zorg met een interesse in darmziekten welke kunnen resulteren in een stoma. Het laat de anatomie en de fysiologie van het urine en maag-darmstelsel zien, en bekijkt onderwerpen als FAP, voeding, complicaties en fistels.

 

 

'Caught holding the bag'. Auteur: Peter McGinn. Uitgever: USA edition. ISBN: 1591137276. Paperback, 232 bladzijden. Dit is een thriller met iemand die net een stoma heeft gekregen in de hoofdrol.

 

'Stumbling on the stoma trail'. Auteur: C.E. Bailey. Uitgever: American Literary Press. ISBN: 1561678031 Paperback. Met een grote dosis humor en hoop verteld C.E. Bailey over de behandeling van de levensbedreigende keelkanker tot de genezing na het plaatsen van een stoma.

 

 

 

''Yes we can!'. Auteurs: B. Kupfer, K. Foley-Bolch, M. Kasouf. Uitgever: Chantler House Press. ISBN: 1886284598. Paperback. Deze pocketversie bevat verhalen over reizen met een stoma van mensen over de hele wereld, tips en adviezen, een woordenboek en een travelcard.

 

 

'Living with a Stoma'. Auteur: Craig A. White. Uitgever: SPCK Publishing. ISBN: 9781847090775. Paperback, 128 bladzijden. Zelfhulp en Behandeling. Dit boek richt zich op alle aspecten van zorg voor de operatie evenals dergelijke gevoelige kwesties zoals sociale situaties en seksuele intimiteit. Een hernieuwde uitgave. 

 

 

 

'Holistic stoma care'. Auteur: Patricia Black. Uitgeverij: W.B. Saunders Company. ISBN: 0702023043. Paperback, 404 bladzijden. Dit boek gaat over de verzorging van stomapatiënten voor, tijdens en na de operatie. Het boek gaat uit van de holistische geneeswijze, wat betekent dat niet alleen de stoma centraal staat, maar het hele individu betrekt bij de genezing.

 

'The Ostomy Book'. Auteur: Kerry Anne McGinn. Uitgeverij: Bull Publishing Company. ISBN: 0923521127. Paperback, 340 bladzijden. Beschrijft stoma-operaties en hoe de patiënten zich daarna weer kunnen aanpassen aan het normale leven.

 

 

 

'Wound, ostomy, and continence nursing secrets'. Auteurs: Catherine T. Milne, Debra Duboc& Lisa Q. Corbett. Uitgeverij: Hanley and Belfus Inc. ISBN: 1560535237. Paperback, 400 bladzijden. Dit boek bevat vragen en antwoorden over verschillende soorten wonden, stoma's en de verzorging ervan.

 

'I'd Like to Buy a Bowel, Please!'. Auteurs: Brenda Elsagher. Paperback. I'd Like to Buy a Bowel Please! is filled with stories from eighty contributors comprised of health care workers, support people or one who lives with an ostomy. These stories give us a glimpse into the daily challenges of a person dealing with an ostomy while it shows their incredible spirit and humor to cope and move on with their very full lives. The author's witty and slightly sarcastic humor is weaved throughout.  

 

 

'It’s in the Bag and Under the Covers'. Auteurs: Brenda Elsagher. ISBN: 1936953137. Paperback. This is a groundbreaking book with an inside look from the view of a person with an ostomy or a caregiver dealing with the issues of sex, intimacy dating and caregiving. There are 64 stories shared honestly about a subject people have rarely talked about. There is heartbreak as well as triumph and everything in between. Maybe you need some ideas on how to tell your date you have an ostomy or maybe you just want to see how other people handle intimacy, it’s here for you to read.

 

 


 

Aandoeningen en oorzaken van een stoma

 

'Zorgboek urineverlies (incontinentie)'. Uitgegeven door: Stichting September. ISBN: 9086489990. Paperback, 134 bladzijden. Het zorgboek Urineverlies (incontinentie) is geschreven voor iedereen die onbedoeld urine verliest. Op basis van een duidelijke uitleg van de medische achtergrond wordt praktische informatie gegeven over de verschillende behandelingen: oefentherapie, blaastraining, operatie enzovoort. Daarnaast wordt uitgebreide informatie gegeven over het gebruik van hulpmiddelen, waaronder opvangmateriaal. Behalve de medische kanten komen ook de psychosociale en zakelijke aspecten aan de orde: partner, seksualiteit, hulpverlening, ziektekosten enzovoort.


 

'Zorgboek Ziekte Van Crohn'. Uitgegeven door: Stichting September. ISBN: 908648090X. paperback, 188 pagina's. Dit zorgboek gaat over de ziekte van crohn. Ook de hulpverlening komt aan bod. Daarnaast geeft het boek veel informatie over de gevolgen van de aandoening, zowel psychosociaal (partner, seksualiteit, kinderwens) als maatschappelijk (ziektekosten, werk).

 

 

'Zorgboek IBD'. Uitgegeven door: Stichting September. ISBN: 9086480373. paperback, 194 pagina's. Dit zorgboek gaat over de verzamelziekte IBD (ziekte van Crohn en colitis ulcerosa). Het boek geeft informatie over het omgaan met een chronische darmaandoening: een behandeling op maat, een goede zelfzorg (gezonde voeding, stoppen met roken en ontspannen) en effectief omgaan met de gevolgen.

 

 

'Leven met langdurige darmziekten'. Auteurs: Geett D'Haens en Paul Rutgeerts. Uitgeverij: Terra/lannoo. ISBN: 9020932578. Paperback, 160 bladzijden. Een gids voor patiënten en hun familie: hoe worden Crohn en Colitis Ulcerosa behandeld? Hoeveel kans maak je op een 'definitieve genezing'? Met illustraties.

 

 

 

'Omgaan met darmkanker'. Auteur: M. Peters. Uitgeverij: Terra/ lannoo. ISBN: 9020949098. Paperback, 240 bladzijden. Darmkanker specialist Prof. Dr. Marc Peeters geeft in dit boek de patiënt en zijn medemens deskundige medische uitleg over de ziekte in een voor iedereen begrijpelijke taal.

 

'Zorgboek blaaskanker'. Uitgegeven door: Stichting September. ISBN: 9086480624. Paperback, 229 bladzijden. Het zorgboek Blaaskanker is geschreven voor mensen met blaaskanker en hun naasten. Dit boek beantwoord vele vragen die mensen met blaaskanker hebben.  


 

'Het darmkankerlogboek'. Auteur: R. Krijnen. Uitgeverij: Thoeris. ISBN: 9072219619. Hardcover, 207 bladzijden. Dit is hét handboek over de op een na meest voorkomende vorm van kanker in Nederland: darmkanker. Dit boek bestaat uit twee delen. Het tweede deel gaat over de dikke darm en de endeldarm, het ontstaan van darmkanker en het bevolkingsonderzoek darmkanker. In het eerste deel, het logboek, wordt aan de hand van routeplanners uitgelegd welke behandeling je doorloopt en welke keuzes er zijn. Zo houd je als patiënt de regie over je ziekte, en kies je weloverwogen voor de meest geëigende behandeling.

 

 

'Darmkanker'. Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum. ISBN: 9031381799. 248 bladzijden. Dit boek is bedoeld als leidraad voor mensen met darmkanker of mensen die er in hun naaste omgeving mee te maken krijgen. Maar ook de zorgverlener die omgaat met patiënten met darmkanker vindt in dit boek veel interessante informatie. Er wordt een overzicht gegeven van de ziekte darmkanker, de onderzoeken die moeten gebeuren en de mogelijke behandelingen en consequenties van deze ziekte. Er komen verschillende zorgverleners, een aantal mensen die darmkanker hebben en personen in de naaste omgeving aan het woord.

 

'Zorgboek darmkanker'. Uitgegeven door: Stichting September. Het zorgboek gaat over darmkanker en is gemaakt voor mensen met darmkanker en hun naasten. Het bevat informatie over de diagnose, behandelingen, hulpverlening etc.

 

'De ziekte van Hirschsprung'. Uitgeverij: Vereniging Ziekte Van Hirschsprung via De Bunschoter b.v. ISBN: 9789070708252. 184 bladzijden. In dit zelfzorgboek komen alle facetten die iets te maken hebben met de ziekte van Hirschsprung ruimschoots aan bod. Zoals: Hoe wordt de diagnose ziekte van Hirschsprung gesteld? De behandeling van de ziekte van Hirschsprung, maar ook over de stoma.

Via de Vereniging Ziekte Van Hirschsprung te verkrijgen

 

'Waar is de uitgang, een boekje open over anusatresie'. Een boek over anusatresie waarin bijna alle facetten van deze aangeboren afwijking op een begrijpelijke manier worden behandeld. Er gaat ook een hoofdstuk over stoma's. Te bestellen bij de Vereniging Anusatresie.

 

 

'Darmklachten'. Auteur: S. van As. Uitgeverij: Pica. ISBN: 907767103X. Paperback, 244 bladzijden. We komen vaker in aanraking met darmparasieten dat we vermoeden: meer dan 25% is besmet. Bij kinderen en jongeren komen parasieten nog vaker voor. Infectie met darmparasieten vindt niet alleen tijdens vakanties in exotische landen plaats. Vaker nog gebeurt dit door contact met mensen in de werkomgeving, op school of gewoon thuis. Je kunt parasieten oplopen via het toilet, intiem contact of besmet voedsel.

 

 

 

'Maagdarmklachten'. Uitgeverij: Cambium. ISBN: 9066553111. Paperback, 2005. Deskundige en betrouwbare adviezen over hoe u omgaat met maag-darmklachten in het dagelijkse leven.

 

 

'Maag-, darm- en leverziekten bij kinderen'. Auteur: V.R. Drexhage. Uitgeverij: Bohn Stafleu Van Loghum. ISBN: 9031336572. Paperback, 231 bladzijden. Dit boek gaat niet alleen in op de meest voorkomende ziektebeelden, maar behandelt ook meer zeldzame aandoeningen.

 

 

'Prikkelbare darm syndroom'. Auteur: Prof. dr. A.J.P.M. Smout. Uitgeverij: Inmerc. ISBN: 9066113979. Paperback, 95 bladzijden. Het boek heeft een overzichtelijke opbouw, waarin de belangrijkste aspecten van de ziekte - de verschijnselen, de oorzaken, de onderzoek- en behandelmethodes en tal van praktijk voorbeelden - op heldere wijze uiteen worden gezet.

 

 

'Obstipatie'. Auteur: Prof. dr. A.J.P.M. Smout. Uitgeverij: Inmerc. ISBN: 9066112379. Paperback, 80 bladzijden. In dit boek wordt ingegaan op de oorzaken en de gevolgen van obstipatie en wordt een overzicht gegeven van de verschillende behandelmogelijkheden, met en zonder medicijnen.

 

 

'Buik'. Auteur: H.E. van der Horst& P.T.M. Weijenborg. Uitgeverij: Unieboek/Van Reemst. ISBN: 9026927398. Paperback, 110 bladzijden. In 'Buik, De meest gestelde vragen' wordt antwoord gegeven op veel voorkomende vragen over de buik en de organen die zich in de buik bevinden. Er worden zeer uiteenlopende vragen beantwoord en waar nodig verduidelijkt met anatomische tekeningen. Er gaat ook een hoofdstuk over stoma's.

 

 

 

'101 vragen over langdurige darmziekten'. Auteur: Geert D'Haens. Uitgeverij: Lannoo. ISBN: 9020961829. 192 pagina's. Vooraanstaande artsen geven een duidelijk en helder antwoord op 101 zeer concrete vragen. Complexe materie wordt zo heel inzichtelijk gemaakt. Onmisbaar basisboek voor patiënten, familieleden en hulpverleners.

 

 

'Zorgboek Obstipatie'. Uitgegeven door: Stichting September. ISBN: 9086480721. Paperback, 188 bladzijden. Dit boek geeft een overzicht van medische informatie (oorzaken, diagnose) en behandelingen.  

 

 


 

Ervaringsverhalen oorzaken van een stoma

 

 

'Bijzondere ervaringsverhalen ziekte van Crohn & colitis ulcerosa'. Auteur: Ingeborg Kuys. Uitgeverij: Stichting Vreemde kronkels. ISBN: 9789081281225. 208 bladzijden. Een bundeling van verhalen van Nederlandse en Belgische patiënten, zorgverleners en mensen uit de omgeving van patiënten met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Door de grote variëteit van de verhalen krijgt de lezer een indruk van hoe het patiënten met een chronische darmziekte kan vergaan. In positieve, maar soms ook in negatieve zin.

 

'Darmkanker'. Auteur: Ingeborg Kuys. Uitgeverij: IKProductions. ISBN: 9081281232. Paperback. In dit boek wordt de ziekte darmkanker beschreven vanuit verschillende invalshoeken. Zowel patiënten als hun familieleden of vrienden vertellen hun persoonlijke ervaringen. Ook komen medische specialisten aan bod. Het boek geeft een totaal beeld van wat darmkanker inhoudt en wat de mogelijke therapieën zijn.


'Crohnprinses'. Auteur: Marise May. Uitgeverij: Het Schrijversportaal. ISBN: 9461550111. Paperback, 144 bladzijden. Marise May wordt van kleuter af aan geconfronteerd met hevige buikpijnen. Op zeven jarige leeftijd wordt bij haar de ziekte van Crohn, een chronische darmaandoening, geconstateerd. Een begin van een lange reis langs vele artsen en ziekenhuizen. Crohnprinses toont het leven van Marise met al zijn ups en downs en geeft tegelijkertijd informatie over alle zaken waar iemand met de ziekte van Crohn mee geconfronteerd wordt. Maar bovenal is het een levensverhaal van een dappere vrouw, die besloten heeft dat er meer in het leven is dan de ziekte van Crohn. Met voorwoord van Prof dr Bartelsman, voormalig gastro/ enteroloog van het AMC. Marise May (1972) woont in Broek op Langedijk en heeft een dochter.

 

 


'Crohn-isch geluk'. Auteur: Kathleen Rams. Uitgever: Free Muskereers. ISBN: 9048414598. Paperback. Wanneer Kathleen op vijftienjarige leeftijd de diagnose 'ziekte van Crohn' te horen krijgt, weet ze niet wat de impact hiervan is op de rest van haar leven. Deze persoonlijke getuigenis is het verhaal van haar levensweg. Ondanks de strijd tegen pijn, verdriet en onmacht weet ze de moed er in te houden en met een grote dosis doorzettingsvermogen toch haar grote droom te realiseren, namelijk mama worden. Deze levenslessen maakten haar uiteindelijk tot wie ze nu is, een gelukkige jonge vrouw. 


 

Spijsvertering en urinewegen

 

'De mooie voedselmachine'. Auteur: Giulia Enders. Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff. ISBN: 9024565863. Paperback, 224 bladzijden. Als je lekker in je vel wilt zitten, gezond oud wilt worden en gelukkiger wilt leven, moet je goed voor je darmen zorgen. Die zijn de belangrijkste adviseur van ons brein. Een verkeerde balans in je darmflora kan zelfs samenhangen met overgewicht, depressie, alzheimer en allergieën. Giulia Enders heeft een vrolijk, open en informatief boek geschreven over de spijsvertering. Makkelijk te lezen, vol feiten, fabels, grapjes en de recentste wetenschappelijke inzichten. Haar doel is: iedereen meer kans geven op gezondheid.

 

 

 

'Hap slik weg'. Auteur: Mary Roach. Uitgeverij: Maven Publishing. ISBN: 9491845039. Paperback, 336 bladzijden. Bestsellerauteur Mary Roach neemt in Hap slik weg de lezer mee op een spannende, ranzige, hilarische en leerzame tocht door ons maag-darmkanaal. Ze gaat in gesprek met wetenschappers die onderzoeken of een maag kan ontploffen, bezoekt het laboratorium waar gezocht wordt naar het ultieme hondenbrokje en woont een onvergetelijke poeptransplantatie bij. Ze interviewt een gevangene over rectaal smokkelen (zoals van mobiele telefoons), legt uit hoe door zorgvuldig kauwen de nationale schuld verlaagd zou kunnen worden, en vertelt over de geschiedenis van het onderzoek naar de menselijke scheet. Dit boek staat vol met creatieve woordspelingen, humor om van te schaterlachen, en verhelderende feiten. Hap slik weg is verplichte kost voor wie houdt van de inwendige mens en van merkwaardige wetenschap.

 

'De kleine verlossing of de lust van ontlasten'. Auteur: Midas Dekkers. Uitgeverij: Atlas Contact. ISBN: 9045026481. Paperback, 256 bladzijden. Vergeleken bij alle aandacht voor koken en eten steekt die voor spijsverteren en poepen schril af. Net alsof al wat naar binnen gaat er nooit meer uit komt. Poep bevindt zich in het verdomhoekje waar eerder de seks huisde. Grootste obstakel bij praten over poep is net als toen bij seks de taal: buiten het vulgaire en medische is er weinig jargon. Maar net zoals seks naast voortplanting vooral het genot dient, is ook de ontlasting een bron van voldoening. Poep is een prachtig, veelzijdig onderwerp dat zowel vanuit de biologie en het milieu als vanuit de geschiedenis en de kunsten benaderd kan worden. Het vergt alleen wel de blik van Midas Dekkers, die als geen ander in staat is om van het onwaarschijnlijkste materiaal (dood en vergankelijkheid, rood haar, bestialiteit) boeken te maken die aan het denken zetten en aan het lachen maken. De kleine verlossing is een uniek boek over een zeer alledaags onderwerp: 'Met de stoelgang is onze taak volbracht.'

 


 


 

Toilet, wc, kleinste kamertje

 

'Het WC boek'. Auteur: M.E. Gregory en S. James. Uitgeverij: Thoth. ISBN: 9068684310. Hardcover, 254 bladzijden. Een onderhoudende reis langs toiletten over de hele wereld. Van piepkleine blokhutjes in de Canadese wildernis tot de meest geavanceerde toiletmachines in Japan en van de traditionele Engelse donderdoos tot de bijenkorfhut in Swaziland. De verrassende antwoorden op vele indringende vragen staan in deze lichtvoetige, maar zeer informatieve fotografische reisgids: het ultieme boek voor het kleinste kamertje in uw huis.

 

 

'Het WC Doeboek'. Met het WC Doeboek wordt het weer gezellig op het toilet. Om je er op je gemak te voelen. Vol stickers, posters, verhalen, wc-weetjes, foto’s, een moppenboekje met moppen van Max Tailleur en meer! Een deel van de opbrengst komt ten goede aan de Maag Lever Darm Stichting.

 

 

'De kleinste kamer'. Auteur: Lia Jongbloed/van Nuys en R. Sloot. Uitgeverij: Bzztoh. ISBN: 904530368x. Hardcover. Dit boek biedt een overzicht van de ontwikkelingen van het toilet en van het veranderende gedrag van zijn gebruikers en gebruiksters.

 

 

'Komrij's kakafonie'. Auteur: Gerrit Komrij. Uitgeverij: De bezige bij. ISBN: 9023419073. Paperback, 326 bladzijden. Oftewel encyclopedie van de stront, een verzameling van scatologische teksten, gedichten, lijsten, kwinkslagen en literair-wetenschappelijke verhandelingen uit alle tijden en alle talen. Het resultaat is een machtig drukwerk dat op geen enkel toilet mag ontbreken.

 

 

 

'Woordenboek van de stoelgang'. Auteur: Ton Spruijt. Uitgeverij: Veen. ISBN: 9020405209. Paperback, 221 bladzijden. Nergens is onze taal zo bloemrijk als in het kleinste kamertje: 5000 woorden en uitdrukkingen verzameld en verklaard. Hoe wordt en werd kenbaar gemaakt dat men 'hoog nodig moet'? Het Nederlands kent meer dan duizend manieren om een dergelijke boodschap onder woorden te brengen; daarnaast bestaan er honderden termen voor de plaats van handeling en een overvloed aan andere verhullende begrippen rondom de stoelgang. Bovendien is onze taal zeer rijk aan spreekwoorden, gezegden, bij- en scheldnamen, ontsproten uit de omgeving van het kleinste kamertje. In het 'Woordenboek van de stoelgang' worden meer dan vijfduizend woorden en uitdrukkingen onverbloemd nader belicht, aangevuld met hilarische anekdotes en wetenswaardigheden.

 

 

 

 

 

 

Laatst aangepast op donderdag 21 april 2022 17:58
 
Terug naar boven

twitter insta

Linkedin facebook

Youtube email