Persoonlijke ervaringen scopie door het stoma

De persoonlijke ervaringen van Jaime:

 

"Ik ben Jaime, 31 jaar en heb een ileostoma, door de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa, dat is niet 100% zeker. Ik kreeg een scopie door mijn stoma om te kijken of er geen ontstekingen zaten. Bij een scopie door de stoma gaat de voorbereiding anders dan door de anus. Ik heb twee verschillende voorbereidingen gehad. Om alleen het eerste stuk bij de stoma te bekijken, hoefde ik geen Klean-Prep te gebruiken! De ene keer kreeg ik twee klysma’s in de stoma met een lang slangetje eraan. Dat werd een smeerboel, na het inspuiten spoot het er zo weer uit, maar ik was wel schoon!

 

En de andere keer een voorbereiding met een irrigatieset. Dat is een set met een conus (zo’n tuutje die op de stoma gezet wordt) met een waterzak, dat ging heel gemakkelijk. Die waterzak bleef ook tijdens de scopie zitten omdat je aan de bovenkant een opening hebt waar ze zo bij kunnen. Bij mij werd er een kinderscopie gebruikt, omdat mijn ingang nauw is/was. De scoop gaat in de stoma en als je geen roesje hebt, kun je meekijken op het scherm. Ik heb wel voor een roesje gekozen. Als ik een sigmoïdoscopie krijg (onderzoek van de endeldarm), kijk ik wel mee. Ik vind het interessant om te zien en de pijn valt reuze mee. Ik ervaarde de scopie erg goed. Vooral de mensen van de scopie afdeling kunnen je goed geruststellen en zijn heel aardig. De uitslag was goed en er waren geen ontstekingen zichtbaar."

 

En Frans:

 

"Ik ben Frans, 60 jaar en heb eind 2005 endeldarmkanker gekregen waardoor de anus werd verwijderd er een blijvend colostoma is aangelegd. Na anderhalf jaar kreeg ik een scopie onderzoek van mijn darmen door mijn stoma. De dag ervoor moest ik nuchter blijven en verdeeld over die dag 4 liter Cleanprep drinken, dat is geen pretje om dat naar binnen te krijgen maar het lukte aardig. Ik heb toen een open ileostoma zakje aangedaan dat ik die dag verschillende keren heb moeten leeg maken, want het werkt wel die Cleanprep om de darmen leeg te krijgen, het komt er met golven uit.

 

De volgende morgen naar het ziekenhuis en kreeg daar een nog grote beker om leeg te drinken. Voor het onderzoek nog even een gesprek met de arts hoe het ging. Ik vroeg toen om geen roesje te krijgen omdat ik mee wilde kijken hoe zo’n onderzoek gaat. Hij stemde hier mee in, maar er werd wel een infuus aangelegd. Want als ze merkten dat ik het niet kon verdragen konden ze meteen een roesje inspuiten. Ik moest op mijn rug gaan liggen, de verpleegkundige was nog met mij aan het praten toen de arts de scopie al een stukje erin had zitten zonder dat ik dit voelde. Ze gingen verder en bij een bocht merkte ik goed dat het net was of je van binnenuit je buik aan het oplichten waren, een raar gevoel was dit. Op de monitor zie je dan je eigen darmen hoe die er van binnen uitzien.

 

Ze gaan eerst tot het einde van de dikke darm en vertellen dan ook wat ze tegen komen. Ze hadden twee poliepen gezien en zouden deze op de terugweg eruit halen. Dit is bijzonder mooi om te zien hoe ze dit doen. Met een dun draadje door de scopie slang die je voor de camera eruit ziet komen. Als een lasso doen ze die om de poliep, trekken de draad strak en dan met een elektrische stroompje dat op de metaaldraad wordt gezet, snijden ze de poliep af en zuigen deze dan meteen weg. Dit gebeurde ook bij de tweede poliep, hier merk en voel je zeer weinig van.

Het is me heel erg meegevallen en ook nog interessant om te zien hoe ze dit doen. Je gaat daarna ook niet naar de afdeling kort verblijf om het roesje te laten uitwerken en kunt meteen weer een lekker bakje koffie gaan drinken. Na een week kreeg ik de uitslag van het onderzoek, de poliepen waren goedaardig. Dit onderzoek wordt bij mij om de paar jaar herhaald. Mijn stoma is daarna nog wel een paar dagen van slag geweest (vooral veel winden laten) voordat deze weer normaal aan het werken ging. Ik heb voor ik geopereerd werd ook een scopie door de anus gehad, met roesje, hier weet ik niet veel meer van maar dit was toen wel veel pijnlijker en had daarna ook veel last van bloedverlies. Indien je zo’n onderzoek krijgt en je kunt er tegen om mee te kijken zou ik iedereen aanraden om dit te doen, het is toch iets apart om je eigen darmen van binnen eens te zien. Het is me zeer veel mee gevallen wat pijn betreft, het is alleen een beetje raar gevoel als ze door een bocht moesten."

 

<- Terug

Laatst aangepast op woensdag 23 februari 2011 17:40
 
Terug naar boven

twitter insta

Linkedin facebook

Youtube email