Spoelen & laxeren
Inhoudsopgave
Spoelen & laxeren
klysma
Spoelen van de dikke darm (irrigeren)
Colon hydrotherapie (hoge darmspoeling)
Alle pagina's

 

Spoelen en laxeren

Op de volgende pagina's vind je informatie over het laxeren en spoelen van de darmen als je (nog) geen stoma hebt.
Dit kun je doen als je last hebt van verstopping, of juist het tegenovergestelde: fecale incontinentie. Let op: bespreek dit altijd met je arts of verpleegkundige! Zij leren je hoe dit moet en bestellen de benodigde materialen.


 

Klysma

Een klysma is het inbrengen van vloeistof in de darmen via de anus. Via een speciale knijpfles of een zak met een slangetje eraan wordt er een vloeistof via de anus in de endeldarm gebracht. Een klysma kan worden gebruikt om de darmen te reinigen (bij een verstopping, voor een operatie, om gecontroleerd naar het toilet te gaan etc.), maar ook om een geneesmiddel in te brengen (farmacon).

 

Geen onschuldige hulpmiddeltjes

Bij het gebruik om de darm te reinigen krijg je tussen de vijf en twintig minuten na het inbrengen hevige aandrang en vaak ook kramp in je buik, waarna vloeistof en ontlasting naar buiten komen. De darmen worden geprikkeld waardoor er peristaltiek ontstaat. Klysma's zijn geen onschuldige hulpmiddeltjes maar echte geneesmiddelen met mogelijke bijwerkingen en, bij langdurig gebruik, gevaar voor gewenning (je krijgt er een 'luie' darm van). Gebruik ze alleen voor een korte termijn en op doktersadvies.

 


 

Irrigeren

Ook een manier om je darmen schoon te krijgen (en beter dan laxeermiddelen te gebruiken) is het spoelen van je dikke darm met water, ofwel irrigeren via de anus. Ten eerste bereik je hier een groter deel van de dikke darm mee (ongeveer een derde) en ten tweede is water niet schadelijk voor je darm, eerder reinigend. Hoe gaat het in zijn werk? Je gebruikt hiervoor een spoelzak met daaraan een slang en eventueel een conus (een toelopende rubberen tip aan de slang) die je ergens aan ophangt. Het hoogteverschil tussen de grond en spoelzak is hierbij belangrijk: als de spoelzak te hoog hangt loopt het water te snel in. (Merk: BBraun)

 

Gekookt water op lichaamstemperatuur

De zak wordt gevuld met (gekookt) water. In het handwarme water kun je kamille oplossen (werkt kalmerend, verzachtend en ontstekingsremmend), een schepje zout of een beetje zonnebloemolie. Let er wel op dat het water niet te heet of te koud is! Het moet ongeveer je lichaamstemperatuur zijn. Als het water te koud is kan dat buikkrampen veroorzaken. Is het te heet dan kan het slijmvlies beschadigen.

Inlopen

Het water laat je door middel van de slang in de anus je darmen inlopen, dit kun je het beste liggend doen. De aanwezige ontlasting wordt geleidelijk vermengd met het water. Er ontstaat een overvulling van de darm en een (gastrocolisch) reflex, waarbij de peristaltische beweging van de darm op gang komt. Hierdoor kan de dikke darm zich ledigen. Als je op het toilet gaat zitten verlaat de aanwezige ontlasting samen met het ingebrachte water het lichaam. Je bent hier ongeveer een half uur/1 uur mee bezig. Doe dit altijd in overleg met een arts!

 

Moeite met inbrengen conus

Door een lichamelijke beperking kun je moeite hebben met het inbrengen van de slang/conus. Hiervoor kun je een spoelhulpstuk gebruiken zodat je geen hulp nodig hebt. In de buis met uitsparing kun je de slang plaatsen en het zwarte deel is het handvat. Dit spoelhulpstuk is niet te koop, maar kun je op maat laten maken. (Bron afbeelding en tekst spoelhulpstuk: CombiCare)

 

Irrigatiepomp

Om je darmen te spoelen kun je in plaats van een spoelzak ook een irrigatiepomp gebruiken. Het voordeel van zo'n spoelpomp ten opzichte van een spoelzak is dat je met de pomp de waterdruk zelf kunt regelen, en dus de inloopsnelheid veranderen. Hierdoor hoef je hem niet op te hangen, je kunt hem gewoon op de grond laten staan. Ook hoef je door het gebruik van de irrigatiepomp niet op de grond te liggen; je kunt de spoeling ook zittend doen. Door middel van gekleurde lichtjes op de pomp wordt aangegeven of de temperatuur van het water goed, te koud of te warm is. De pomp verwarmt het water niet. (Bron afbeelding: BBraun)

 

Irrigatie systeem

Ook bestaat er de Peristeen Anaal Irrigatie Set (Coloplast). Dit is een compleet systeem om de darmen te spoelen en is vooral geschikt voor mensen die als gevolg van neurologische aandoeningen last hebben van chronische obstipatie en ontlastingsincontinentie. De set is voorzien van een pomp die je met de hand kunt bedienen of, indien je een slechte handfunctie hebt, met de onderarm of elleboog. Tijdens het darmspoelen heb je beide handen vrij doordat je de pomp door middel van een draagband op het dijbeen kunt bevestigen. Het reservoir kun je op de grond zetten; ophangen is niet nodig. De rectale katheter is gecoat en daardoor zeer glad.

 

Hoeveelheid water

De hoeveelheid water die per keer kan worden ingebracht verschilt per persoon. Het advies voor volwassenen is 500 tot 1500 milliliter. Vaak voel je zelf het beste tot hoeveel water je erin kunt laten lopen. Bij kinderen is het afhankelijk van het lichaamsgewicht: ongeveer 20 milliliter water per kilogram.

 


 

Hoge darmspoeling

Een hoge darmspoeling werkt als een warm bad, maar dan van binnenuit. Colon hydrotherapie is het reinigen (spoelen) met gefilterd water (hydro)op lichaamstemperatuur van de gehele dikke darm (colon) tot aan de dunne darm met een darmspoelapparaat. Het is in feite niets anders dan wat er op de vorige pagina beschreven staat, maar dan van grotere omvang. Darmspoelingen vinden al sinds eeuwen en in alle culturen plaats als belangrijke geneeskundige handeling. In de oudheid paste men al op primitieve wijze darmspoelingen toe. In de laatste decennia had deze therapie vooral in Duitsland en Amerika veel succes.

 

Overgewaaid

Pas enkele jaren geleden zijn de hoge darmspoelingen overgewaaid naar de Benelux. Dat het zo laat pas hierheen is overgewaaid had niet te maken met de erkenning van de therapie maar meer met financiƫle en praktische overwegingen. Tot voor kort moest de therapeut bereid zijn om de praktijkruimte ingrijpend te verbouwen en veel geld te investeren in apparatuur. Na onderzoek, in samenwerking met deskundigen, ingenieurs en artsen, is er een nieuw apparaat ontworpen dat geen hoge investering en verbouwing vereist.

 

 

Laatst aangepast op vrijdag 17 april 2015 15:47
 
Terug naar boven

twitter insta

Linkedin facebook

Youtube email