Herstel na operatie
Inhoudsopgave
Herstel na operatie
Je stoma
Fast track-programma/ERAS protocol
Naar huis
Weer thuis
Stoma, materiaal en verzorging
Het herstel van je lichaam
Littekenverzorging
Alle pagina's

 

Herstellen na een operatie

Een belangrijk onderdeel, en vaak ook het zwaarste waar je geduld voor moet hebben, is het herstellen na een operatie. Op deze pagina's daarover meer.

 

 

Herstellen

De eerste dagen na de operatie ben je niet veel waard. Je kunt last hebben van misselijkheid of zelfs moeten overgeven. Je voelt je slap en kunt, zeker de eerste dag, nog niet uit bed komen. De eerste tijd ben je echt afhankelijk van de verpleging. Ze helpen je met wassen, omkleden, de po etc. Als er iets is kun je op een belletje drukken zodat er een verpleegster komt. Je zult veel slapen en rusten.

 

Stapje voor stapje

Elke dag zal het stapje voor stapje beter gaan en kun je weer ietsje meer. Hoe snel dit gaat is afhankelijk van allerlei factoren. Zodra je eraan toe bent helpen ze je even uit bed zodat je op een stoel kunt gaan zitten. Dit voelt de eerste keer echt als een hele wereldreis. Je moet niet vergeten dat een operatie een klap voor je lichaam is, het heeft tijd nodig om weer te herstellen.

 

Eten en drinken

Langzaam mag je weer wat drinken en eten. De eerste dagen nog vloeibaar (soep, pap etc.), daarna licht verteerbaar voedsel (aardappelpuree, crackers, fruit etc.), opbouwend totdat je weer normale kost kunt eten. Je zou last kunnen krijgen van darmkrampen doordat je darmen weer langzaam op gang komen. Tegenwoordig wordt vaak al snel na de operatie gestart met voeding bij een ongecompliceerde ingreep. Als dit lukt wordt het herstel bespoedigd. Als je dat fijn zou vinden kun je aan de verpleegkundigen vragen of ze een handdoek voor je op willen warmen, dit kan verlichtend werken bij eventuele krampen. Ook kan een handdoek helpen bij veel hoesten, zodat je daarmee tegendruk kunt geven op je buik. Vaak komt er nadat er een stoma bij je is aangelegd, een diƫtiste langs. Zij bespreekt met jou de gevolgen voor je voeding door de net aangelegde stoma. Ook komt je chirurg even langs om te vertellen hoe de operatie is verlopen en om te kijken hoe het nu met je gaat.

Afgedopt

Elke dag verdwijnt er wel weer een slangetje of infuus. Het infuus wordt vaak eerst afgedopt, en als het allemaal goed is en je voldoende drinkt en eet, mag het infuus er helemaal af.

 Laatst aangepast op vrijdag 06 december 2019 18:22
 
Terug naar boven

twitter insta

Linkedin facebook

Youtube email