Conclusie poll: het filter op stomazakjes laat soms nog te wensen over!

Op onze besloten Facebookgroep hebben we een poll uitgezet met de vraag of mensen last hebben van klachten bij hun stomamateriaal en zo ja welke.

 

 

 

Er kwamen bijna 300 reacties binnen. Gelukkig heeft 58% geen klachten. Wat wel betekent dat de rest van de invullers, 42%, wel klachten heeft, dit is een groot aantal! Zeker als je bedenkt dat stomadrager afhankelijk zijn van het stomamateriaal die zij dag in dag uit dragen. Klachten kunnen je in het dagelijkse leven erg onzeker maken en de zorgkosten doen laten stijgen.

 

Wat zijn nu de meest voorkomende klachten van het materiaal? Opvalt dat de meeste klachten gaan over het filter, een onderdeel wat blijkbaar nog veel aan te verbeteren valt. Een filter komt voor bij ileo- en colostomazakjes (je hebt ook zakjes zonder filter), urinezakjes hebben geen filter.

 

Bovenaan staat last van geurtjes, dit meldt 26%. Als stomadragers zichzelf beginnen te ruiken zullen ze het zakje vaker vervangen. Ook pancaking en opbollen van het zakje doordat het filter niet of niet meer lijkt te werken wordt veelvuldig genoemd. En tenslotte lekkage door het filter heen, met als gevolg een bruine vlek in de kleding.

 

Er is veel keus in diverse merken stomamateriaal, en toch ondanks een zoektocht blijven er bij de stomadrager klachten bestaan. Onze vraag aan de fabrikanten is dus: blijf innoveren en ontwikkelen want er valt nog genoeg te verbeteren! De stomadragers zullen jullie dankbaar zijn.

 

Januari 2020

Onze besloten Facebookgroep

Laatst aangepast op donderdag 09 januari 2020 19:25
 
Terug naar boven

twitter insta

Linkedin facebook

Youtube email