De Stoma App is gelanceerd!

Hij is online!

De mobiele applicatie 'Stoma App' is door het Amsterdam Medisch Centrum locatie AMC ontwikkeld samen met de Stomavereniging, Stichting Stomaatje, de Maag Lever Darm Stichting en het SIDN fonds. Het doel van de app is om volwassenen met een stoma beter te informeren en steun te bieden door direct en veilig lotgenotencontact. Een try-out versie van de app was al beschikbaar, maar nu is hij echt online!

 

Functionaliteiten

Deze app biedt informatie over verschillende typen stoma's, handigheidjes, tips en trucs, buikspieroefeningen, video's én een Stoma Reispaspoort. 

 

Waar voldoet de app aan?

De Stoma App is ontwikkeld samen met stomadragers en zorgverleners. De inhoud van deze app is gebaseerd op de Nederlandse richtlijn Stomazorg. De app is uitvoerig technisch getest en voldoet aan alle Europese richtlijnen en veiligheidsnormen voor medische hulpmiddelen. De app is daarmee dus ook een volwaardig medisch hulpmiddel. En gratis!

 

 

 

 

Is de Stoma App gratis?

De Stoma App is voor iedereen gratis te downloaden in de bekende app stores van Apple en Google.
Ook onze Belgische achterban kan hem inmiddels downloaden.

 

Lotgenotencontact 

Nadat het onderzoek is afgerond kan iedereen op een veilige manier, dus zonder dat je naam of je telefoonnummer gedeeld wordt met anderen, 'chatten' met andere stomadragers. Een soort van 'whatsapp' functie waarbij je direct met elkaar in contact staat. Zo kunnen mensen die een stoma krijgen of net hebben gekregen, advies vragen aan een lotgenoot. Het contact tussen lotgenoten is geheel privé, en kan door iedere lotgenoot ook altijd weer beëindigd worden. Goed om te weten: de hele chat wordt dan veilig gewist en nergens opgeslagen of bewaard; dus ook niet op het toestel van de ándere lotgenoot.

 

Meld je aan voor het lotgenotencontact!

Iedereen die een stoma heeft of binnenkort krijgt, kan zich aanmelden voor het lotgenotencontact. In eerste instantie zal er alleen contact mogelijk zijn met stomadragers die meedoen aan het wetenschappelijk onderzoek. Pas als het onderzoek is afgerond kan iedereen met een stoma contact zoeken met een lotgenoot.

 

Wil jij je inzetten als lotgenoot?

Een lotgenoot is iemand die andere (voornamelijk nieuwe) stomadragers graag wil helpen. Vul dan het aanmeldformulier in. Omdat we écht zeker willen weten dat iedereen die zich aanmeldt als lotgenoot ook een stoma heeft, of er een gaat krijgen, vragen we van je om het formulier ook te laten ondertekenen door een BIG-geregisseerde zorgverlener (chirurg, uroloog, huisarts, stomaverpleegkundige ect). Zo blijft het veilig en weet je ook echt dat je chat met een lotgenoot. Lotgenoot word je vrijwillig, en je kunt je als lotgenoot ook altijd weer afmelden. Download hier het aanmeldformulier of neem contact op met s.vanderstorm@amsterdamumc.nl.

 

Hoe meld ik mij aan als lotgenoot?

1. Download het aanmeldformulier en laat deze ondertekenen door een BIG-registreerde zorgverlener.

2. Stuur het formulier op naar stomaapptimalisatie@gmail.com onder vermelding van "Aanmelden lotgenoot".

3. Meld je in de Stoma App met hetzelfde mailadres aan, waarmee je het aanmeldformulier hebt opgestuurd

4. Binnen drie werkdagen krijg je toegang tot het lotgenotencontact. Je krijgt hiervan geen bevestiging.

 

Onderzoek met de app

Graag willen we weten of het gebruik van de stoma-app mensen ook écht helpt. Daarom start er een onderzoek in het Amsterdam UMC, het Maasstad Ziekenhuis, het Spaarne Ziekenhuis, het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, het Meander Medisch Centrum, het Elkerliek Ziekenhuis en het Maasziekenhuis Pantein. Deze studie heet de 'Stoma APPtimalisatie Studie'. Deze studie zal binnenkort van start gaan. Meer informatie over het onderzoek? Lees er hier meer over.

 

N.B. We hebben via onze Facebook pagina en Facebook groep inmiddels al meerdere goede tips en opmerkingen gekregen. Deze zetten we door naar het AMC en de ontwikkelaars. Zo dragen we allemaal bij om de app nog beter te maken.

 

Laatst aangepast op dinsdag 16 maart 2021 11:31
 
Terug naar boven

twitter insta

Linkedin facebook

Youtube email