De oprichtster

De oprichtster

Deze website is ooit opgericht door een stomadraagster; Eliene. Toen ze op 8 maart 2004 een dubbelloops ileostoma kreeg, voelde ze dat ze er meer mee wilde doen. Ze wilde het krijgen van haar stoma omzetten in iets positiefs.

 

Website

Omdat ze in die tijd niet veel goede informatie over stoma’s op internet kon vinden, dingen als kleding, sport, vakantie en seksualiteit, ontstond het idee een website te beginnen. Hiermee wil ze mensen aan informatie helpen. Ook wil ze aan anderen laten zien dat het leven door het krijgen van een stoma niet ophoudt. Ze hoopt de vooroordelen over een stoma door deze website, wat begon als een eenmansactie en nu een stichting is, weg te nemen.

 

De oorzaak van haar stoma

Eliene heeft een stoma gekregen na jarenlange ernstige verstopping, laxeermiddelen en spoelen van de darmen. Wat een jaar of acht werd bestempeld als psychisch bleek toch echt een darmaandoening. De dikke darm en kringspier werkten inmiddels niet meer. Door haar stoma kon ze eindelijk weer leven, in plaats van overleven. Rijbewijs halen, op zichzelf wonen, op vakantie en (uit) eten.

 

Naadlekkage

In 2007 is na 5 jaar een dubbelloops ileostoma de dikke darm verwijderd, wat helaas mis ging en een medische fout werd. Er ontstond naadlekkage met als gevolg ernstige buikvliesontsteking. Vele tientallen operaties, weken intensive care, maanden open buik, littekens, breuken, vernauwingen met ileussen, fistels en andere complicaties verder kan ze nu eindelijk weer door met haar leven, en geniet daar extra van. Ze is echt aan het inhalen en haar Bucketlist aan het afwerken; van een parachutesprong tot duiken. En allemaal met stoma! Met wat aanpassingen, dat wel. Want de vele complicaties hebben hun schade achtergelaten.

 

 

Schrijven als passie

Schrijven is haar passie. Dit heeft ze ontdekt door Stomaatje. Ze heeft een column geschreven in een gezondheidsmagazine, heeft een journalistieke opleiding, internetschrijven en Nederlandse spelling en grammatica afgerond en is nu bezig met een opleiding Medische terminologie. Ook heeft ze ons eerste boekje van een reeks geschreven, "Relatie en seksualiteit met een stoma", waarvoor ze mensen over hun ervaringen heeft geïnterviewd. Sinds kort is haar boek uit, "Ik leef! Een stoma als kadootje", een geromantiseerde autobiografie over haar leven.

 

 

Tatoeage

Ze krijgt veel enthousiaste reacties over de tatoeage op haar buik. De symbolische betekenis van een vlinder is vrijheid, transformatie, vreugde, moed en ontwikkeling. En dat betekent een vlinder ook voor haar: door haar ziekte zat ze in een cocon, ze kon niets meer en lag alleen nog maar op bed. Toen ze haar stoma kreeg kon ze eindelijk uitvliegen en haar leven weer opbouwen.

 

 

Nieuw levenspad

Toen ze op de intensive care lag had ze niets, geen spullen van zichzelf. Ze had wel haar tatoeage. Door die periode is de vlinder nog belangrijker voor haar geworden. Helaas moest haar stoma naar de andere kant van haar buik verplaatst worden, precies over de tatoeage heen. En dus wordt er nu, tussen de vele littekens die zijn overgebleven, aan de andere kant een nieuwe gezet. Het helpt haar de ontstane landkaart op haar buik te accepteren. Niet met vlinders, maar een nieuw begin. Dit maal ook naar haar rug en schouder toe. Haar levenspad.

 

 

 

Haar eerste interview met haar nog littekenloze buik, Reportage in de Vriendin, week 46-2005

Laatst aangepast op woensdag 02 oktober 2013 14:33
 
Terug naar boven

twitter insta

Linkedin facebook

Youtube email