Stichting Stomaatje

 

Stichting Stomaatje

De website is oorspronkelijk opgezet in juli 2004 door een stomadraagster, Eliene (1981). Zij kreeg in maart 2004 een ileostoma. Het eerste wat ze deed was websites zoeken op internet over het onderwerp stoma. Omdat het haar tegenviel hoe weinig informatie ze in die tijd over dit onderwerp kon vinden, ontstond het idee om een website te maken, zodat iedereen die na haar naar informatie over stoma’s zou gaan zoeken wel een goede informatieve maar ook gezellige website tegen zou komen.

Hoe het begon

Het begon met een eenvoudige gratis website vol reclame en zonder eigen domeinnaam. Eind 2004 kwam er een simpel forum bij, omdat steeds meer mensen in het gastenboek met elkaar in contact probeerden te komen. In februari 2005 kregen we een eigen domeinnaam, zodat de website beter te vinden was. De naam is overigens bedacht doordat Eliene het woord "stoma" intikte in een zoekmachine. Ze kreeg toen een website met een recept met kerstomaatjes, waardoor ze op de naam "Stomaatje" kwam. Vandaar ook dat de klemtoon op de a valt: Stomáátje. Door alle positieve reacties en de vele bezoekers, groeiden we onverwachts snel.

 

Stichting

Op 30 augustus 2005 is Stichting Stomaatje opgericht. We hebben er toen voor gekozen om geen simpele website te blijven, maar door te groeien naar iets officieels. We konden zo op zoek naar sponsors en donateurs, privé en zakelijk werd gescheiden, en er kwam een bestuur. Omdat we een zo transparant mogelijke stichting willen zijn en aan iedereen willen laten zien wat we met onze inkomsten doen, hebben we zelfs onze begroting online staan. Doordat we zoveel mogelijk via internet doen, zelfs vergaderingen (via Skype), beperken we onze kosten. En doordat we geen subsidies krijgen zijn we erg creatief, wat soms behelpen is maar ook vaak zijn voordelen heeft!

 

Forum

In januari 2006 kwam er een nieuw forum met veel meer mogelijkheden. Ook begonnen we uitjes te organiseren zodat de forumleden elkaar konden ontmoeten en we nog meer lotgenotencontact boden. Er kwam een aparte nieuwsbrief voor de sponsors en de forumleden. En in september 2006 kwam de nieuwe website online.

Groei

Vanaf toen ging het snel en werden we door artsen, verpleegkundigen, studenten, stomadragers, de media en andere mensen en instanties opgemerkt. We vonden onze eerste sponsors, mensen begonnen donaties over te maken en we lieten flyers en visitekaartjes drukken. We kwamen in tijdschriften, kranten, op de radio, mochten spreken op een congres en kwamen zelfs meerdere keren op tv. We kregen nog meer eigen domeinnamen zoals stomaforum.nl en stomalinks.nl. Er kwam een webshop bij, je kunt e-cards versturen, polletjes invullen en op de Stomaatje wall en buikjes wall komen. We moesten zelfs naar een professionele provider overstappen omdat de bezoekersaantallen zo flink groeiden dat we het niet meer met een "simpele provider" aankonden. En ook openden we, met hulp van een donateur, onze eigen postbus.

 

Design your stoma

28 januari 2008 hebben we een nieuw initiatief gelanceerd: Design your stoma. Hier worden door vrijwilligers (veelal ook met stoma) stomahoesjes en banden gemaakt. We proberen zo een stoma iets leuker te maken en het onderwerp minder beladen. Hoesjes voor om je stomazakje in allerlei kleuren en maten, voor mannen en vrouwen maar ook kinderen. De luxe stomabanden zijn er in kant en gladde stof. En banden voor dagelijks en zwemmen&sauna gebruik. Een initiatief wat erg goed loopt en waar veel behoefte aan is. Voor en door stomadragers.

Nieuw forum

Inmiddels hebben we sinds april 2009 wederom een nieuw forum:

 

 

Nieuwe lay-out Stomaatje.nl

En is sinds juni 2009 onze Engelse versie van Stomaatje online, en sinds mei 2011 de nieuwe lay-out van Stomaatje.nl:

 

 

Gastro-maatjes

December 2010 kwam onze eerste CMS website uit; Gastro-maatjes. Een website over de oorzaken en gevolgen van ernstige maagklachten. Mensen met een voedingsstoma of andere techniek hebben vanaf nu een eigen plek.

 

Boek

In april 2011 kwam ons eerste boek uit, gebundelde ervaringsverhalen aangevuld met praktische informatie:

 

Paraplu

Om duidelijk te laten zien dat we met de stichting een paraplu vormen en hieronder verschillende initiatieven worden verzameld, is er in 2012 www.stichtingstomaatje.nl gelanceerd. Een portal waarop we alles hebben verzameld en je een goed overzicht krijgt van wat we tot nu toe hebben ontwikkeld.

 

Boek Ik leef!

In december 2012 wordt het boek "Ik leef! Een stoma als kadootje" van onze oprichtster Eliene, inclusief bijbehorende website gelanceerd. Inmiddels is er een tweede druk, een hele mooie recensie van NBD Biblion en het boek is te bestellen in de bibliotheken.

 

 

Ambassadeurs

Maart 2013 lanceerden we een eigen informatiewaarborg. De gehele website is nagekeken door professionals, onze ambassadeurs. Zo is en blijft de website up-to-date en kun je erop vertrouwen dat de informatie op de website juist is.

 

 

Medische illustraties

In november 2013 geven we de website een enorme upgrade door middel van meer dan 100 medische illustaties. Mogelijk gemaakt door de Niek de Jongprijs.

 

Trots

Wij kunnen met trots zeggen dat Stomaatje is uitgegroeid tot een goed lopende stichting die volledig draait op vrijwilligers. Steeds meer mensen komen ons helpen. En zo hebben we nog meer mensen om ons heen verzameld die ons met raad en daad bij kunnen en willen staan. Ook hebben we inmiddels contact met bedrijven, instanties en artsen/verpleegkundigen, waar we terecht kunnen voor advies. Onze website wordt nagekeken door professionals, onze ambassadeurs, zodat we weten dat de informatie die we bieden klopt en up-to-date is.

 

Nog vele ideeën

We hebben nog vele ideeën op stapel. Achter de schermen zijn we hard aan het werk en blijven we ontwikkelen, brainstormen en organiseren. Houd ons in de gaten!

 

Laatst aangepast op vrijdag 01 augustus 2014 19:57
 

Nieuwsbrief

Poll

Hoe ben je op Stomaatje terecht gekomen?
 
Terug naar boven

twitter insta

Linkedin facebook

Youtube email