Dagelijkse dingen
Verzorging

 

Dagelijkse verzorging

Al verwacht je misschien van wel, met een stoma verandert er eigenlijk niet zo heel veel in de dagelijkse verzorging. Het zal wel iets meer tijd in beslag gaan nemen. Maar voor alles geldt: hoe vaker je iets doet, hoe gemakkelijker het gaat. Het is gewoon even wennen, al snel hoort het bij je dagelijkse bezigheden en weet je niet beter. Maar let wel, iedereen gaat hier weer anders mee om. Het is en blijft een 'extraatje' die veel mensen liever niet hadden gewild. Voor de een wordt het vanzelfsprekend en voor de ander blijft het een beladen iets, de verzorging die dagelijks terugkomt.

Laatst aangepast op vrijdag 05 juni 2020 16:52
Lees meer...
 
Voedingslijst | Afdrukken |

 

Handige voedingslijst

Schrik niet van alle producten die hieronder staan! Met een stoma mag je in principe alles eten. Je moet alleen wat meer rekening houden met bepaalde voeding. Maar wat bij de één een verstopping kan veroorzaken, daar kan een ander totaal geen last van hebben. Datzelfde geldt voor producten die gas veroorzaken, geur etc.

Laatst aangepast op dinsdag 26 februari 2013 17:01
Lees meer...
 
De stomaverpleegkundige

De stomaverpleegkundige

Het beroep stomaverpleegkundige, of stomaconsulent/WIS verpleegkundige (wond, incontinentie en stoma) bestaat nog niet heel lang. Het is nog een relatief jong vak. In 1961 werd de eerste stomapolikliniek en de stomaverpleegkundige opleiding 'Cleveland Clinic Foundation' in Amerika opgericht. Dit werd opgericht door de fabrikant Marlen samen met de bekende dr. Turnbull en de eerste officiële stomaverpleegkundige ter wereld: Norma Gill.

Lees meer...

Laatst aangepast op vrijdag 27 april 2012 17:01
 
Voeding

 

Voeding

Veel mensen die horen dat ze een stoma gaan krijgen, zijn bang dat ze een streng dieet moeten volgen, of dat ze dan veel dingen niet meer mogen eten. Maar dat is absoluut niet het geval! Je mag met een stoma alles eten en drinken, alleen moet je overal wat meer op letten. Er zijn echter wel producten die verstopping, dunne ontlasting, gas- en geurvorming of verkleuring van de ontlasting of urine kunnen geven. Zelf zul je erachter moeten komen welke producten bij jou wel of niet goed vallen en deze effecten teweegbrengen.

Laatst aangepast op donderdag 30 maart 2017 15:33
Lees meer...
 
Kleding

 

Kleding

Eén van de eerste vragen die bij veel mensen opkomt als ze een stoma krijgen is: "zal het zakje zichtbaar zijn onder mijn kleding, zie je een enorme bobbel zitten?". Het antwoord is nee! Tegenwoordig zijn de stomazakjes en plakken van soepel materiaal gemaakt, die zich aan de vorm van het lichaam aanpassen. Als je het zakje niet te vol laat worden, zul je hem niet of nauwelijks zien zitten. Zelfs met een harde convex of tweedelig systeem.

Laatst aangepast op vrijdag 01 april 2022 16:41
Lees meer...
 
Medicijnen, vitaminen & mineralen

Medicijnen kun je het beste bewaren bij kamertemperatuur (niet warmer dan 25 °C). Bij voorkeur in een droge ruimte. Er zijn medicijnen die in de koelkast bewaard moeten worden of in het donker.

Lees meer...

Laatst aangepast op vrijdag 27 april 2012 17:00
 


Terug naar boven

twitter insta

Linkedin facebook

Youtube email