Kleding
Inhoudsopgave
Kleding
Broeken
Onderkleding
Zwemkleding
Stomaband en hoesjes
Alle pagina's

 

Kleding

Eén van de eerste vragen die bij veel mensen opkomt als ze een stoma krijgen is: "zal het zakje zichtbaar zijn onder mijn kleding, zie je een enorme bobbel zitten?". Het antwoord is nee! Tegenwoordig zijn de stomazakjes en plakken van soepel materiaal gemaakt, die zich aan de vorm van het lichaam aanpassen. Als je het zakje niet te vol laat worden, zul je hem niet of nauwelijks zien zitten. Zelfs met een harde convex of tweedelig systeem.

 

Wijde kleding is niet nodig

Alleen bij sommige dunne of doorzichtige stoffen is het weleens mogelijk dat je iets ziet, maar dan nog weten anderen niet eens wat het is, áls ze het al zien! Je hoeft dus niet, als je voordat je de stoma kreeg bijvoorbeeld strakke kleding gewend was, ineens wijde kleding te gaan dragen. Draag gewoon waar je je het lekkerst in voelt. Wel een tip is om onder dunne shirts, bloesjes etc. onderkleding te gebruiken als een hemdje, zodat het zakje wordt platgedrukt en je hem niet ziet zitten.

Donkere kleuren

Kleding in donkere kleuren kunnen een veiliger gevoel geven; bij een donkere kleur vallen eventuele lekkages minder op dan bij een lichte kleur. Dit geldt ook voor dikkere stoffen. Kleding met een voorsluiting is veel handiger bij het verschonen van de stoma, een jurk of overgooier is lastig, vooral als je uitgaat. Sommige vrouwen vinden het niet fijn meer om een rok te dragen omdat die voor het gevoel minder steun geven. Natuurlijk kunnen rokken nog gedragen worden, bijvoorbeeld met een extra broekje eronder.

 

Op maat

Er bestaan bedrijven waarbij je speciaal kleding op maat kunt laten maken.

 Laatst aangepast op vrijdag 01 april 2022 16:41
 
Terug naar boven

twitter insta

Linkedin facebook

Youtube email