Kleding
Inhoudsopgave
Kleding
Broeken
Onderkleding
Zwemkleding
Stomaband en hoesjes
Alle pagina's

 

Kleding

Eén van de eerste vragen die bij veel mensen opkomt als ze een stoma krijgen is: "zal het zakje zichtbaar zijn onder mijn kleding, zie je een enorme bobbel zitten?". Het antwoord is nee! Tegenwoordig zijn de stomazakjes en plakken van soepel materiaal gemaakt, die zich aan de vorm van het lichaam aanpassen. Als je het zakje niet te vol laat worden, zul je hem niet of nauwelijks zien zitten. Zelfs met een harde convex of tweedelig systeem.

 

Wijde kleding is niet nodig

Alleen bij sommige dunne of doorzichtige stoffen is het weleens mogelijk dat je iets ziet, maar dan nog weten anderen niet eens wat het is, áls ze het al zien! Je hoeft dus niet, als je voordat je de stoma kreeg bijvoorbeeld strakke kleding gewend was, ineens wijde kleding te gaan dragen. Draag gewoon waar je je het lekkerst in voelt. Wel een tip is om onder dunne shirts, bloesjes etc. onderkleding te gebruiken als een hemdje, zodat het zakje wordt platgedrukt en je hem niet ziet zitten.

Donkere kleuren

Kleding in donkere kleuren kunnen een veiliger gevoel geven; bij een donkere kleur vallen eventuele lekkages minder op dan bij een lichte kleur. Dit geldt ook voor dikkere stoffen. Kleding met een voorsluiting is veel handiger bij het verschonen van de stoma, een jurk of overgooier is lastig, vooral als je uitgaat. Sommige vrouwen vinden het niet fijn meer om een rok te dragen omdat die voor het gevoel minder steun geven. Natuurlijk kunnen rokken nog gedragen worden, bijvoorbeeld met een extra broekje eronder.

 

Op maat

Er bestaan bedrijven waarbij je speciaal kleding op maat kunt laten maken.

 


 

Ligging stoma

Meestal ligt de stoma een paar centimeter onder de navel. Het is raadzaam om de boord van je rok of broek niet precies op je stoma te laten vallen. Dit omdat je de stoma zo kunt beschadigen en je kans hebt op lekkages doordat de ontlasting of urine niet goed weg kan lopen. Je moet zelf testen of je liever hebt dat de broekband boven je stoma valt, of eronder.

 

Wat voor soort broeken?

Broeken met een bredere broekband kunnen lekker zitten, stretchbroeken of broeken met een elastische broekband. Maar vaak doet een maatje groter ook al heel veel en kun je bijvoorbeeld spijkerbroeken blijven dragen indien je dit prettig vindt. De eerste weken na de operatie is een trainings- of joggingbroek erg prettig. Gelukkig heb je daar tegenwoordig veel keus in.

 

Riem

Of je nog een riem kunt dragen ligt aan je postuur en de ligging van je stoma. Je kunt ze natuurlijk ook alleen dragen voor de sier, dus iets losser.

 

Locus broekbandafhouder

Het kan nodig zijn om te veranderen van kledingmerk broek als de stoma net op de plaats zit van de broekband. Een oplossing hiervoor zou de Locus broekbandafhouder kunnen zijn. Dit is een gebogen roestvrijstalen beugel, die wat extra ruimte creëert tussen de broekband en de stoma. Je kunt hem bestellen bij Mediq, hij wordt niet vergoed.

Broeken vermaken

Indien je broekband precies op je stoma valt, de Locus niet voldoende voor je is en je je broeken niet weg wilt doen, zijn er andere oplossingen mogelijk. Zoals je broeken (laten) vermaken. Bijvoorbeeld door precies op de plaats waar de stoma zit, bij de broekband dus, een stukje (korset) elastiek te (laten) zetten, waardoor de stoma niet beknelt wordt.

 


 

Onderkleding

Met het ondergoed is het ook altijd even kijken. Het ligt eraan wat je prettiger vindt: je kunt je zakje in je onderbroek dragen of eroverheen laten hangen. Als je de voorkeur geeft aan het zakje in je onderbroek, kun je beter hoger elastisch ondergoed dragen, zodat je zakje er helemaal in valt. Als je liever je zakje over je onderbroek draagt, moet dit laag genoeg zijn zodat dit onder de flens valt en niet dubbel klapt. (Bron rechter afbeeldingen: CUI onderwear)

 

Speciale lingerie

Er zijn ook winkels waar ze speciale lingerie verkopen voor mensen met een stoma. Ook kun je lingerie op maat laten maken. Vaak heeft deze lingerie een vakje binnenin waarin je je stomazakje kunt opbergen. Kijk voor adressen bij de links.

 

Er is ondergoed voor mannen (Merk: Vanilla Blush)

En voor vrouwen (Merk: Vanilla Blush)

 


 

Zwemkleding

Natuurlijk kun je met een stoma nog zwemmen. Het is alleen even zoeken welke zwemkleding bij jou het lekkerst zit. De één heeft liever een badpak of zwembroek waarbij je niks van het stomazakje ziet, terwijl de ander het niet erg vindt als er een stukje stomazakje bovenuit steekt. Gelukkig is er tegenwoordig een groot aanbod van verschillende modellen en dessins. Er zijn zelfs speciale winkels die zwemkleding verkopen voor mensen met een stoma, zoals Bad en strandmode, A3 Swimsuits en Matema. Sommige hebben een ingenaaid vakje voor het stomazakje. Je kunt zelfs badkleding precies naar jou wens op maat laten maken.

Zwemband

Er bestaan speciale stomabanden, die je kunt gebruiken voor in het zwembad. Als je je zakje eronder dubbel vouwt (er zit een zakje aan de achterkant) zie je er niks meer van! Je kunt zo je bikinibroekje of zwembroek verlengen in bijvoorbeeld dezelfde kleur. Ze geven geen steun, het zijn geen breukbanden. Deze kun je bestellen via ons initiatief Design your stoma. Het is maatwerk en ze zijn er in allerlei hoogtes, kleuren en voor verschillende soorten stoma's.

Mannen:

Mannen zijn vaak geholpen met een hogere (bedrukte) boxershort of een sportbroek met binnenbroek. Ook een goede tip is een zweetshirt voor het hardlopen. Deze shirts kunnen nat worden, zitten strak om je lijf en rekken niet uit als ze nat zijn. Hieronder zie je een zwembroek speciaal voor de mannelijke stomadragers. (merk: Vanilla Blush)

Hieronder een voorbeeld van een speciaal op maat gemaakt herenbadpak, en een hogere zwembroek met binnenzakje voor mannen. (Merk: Matema)

 

Vrouwen:

Zij kunnen kiezen tussen een bikini of een badpak. Een stoma valt het minst op als de stof een druk dessin heeft, of bijvoorbeeld met kleurbanen die over de stoma heen lopen. Vaak heb je bij badkleding een bijpassende pareo (omslagdoek) te koop, wat erg fijn kan zijn als bijvoorbeeld je zakje vol is. Hieronder voorbeelden van badkleding die speciaal voor mensen met een stoma gemaakt zijn. (Merk: White Rose Collection en 2x Vanilla Blush)

Maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een badpak dat niet speciaal gemaakt is voor mensen met een stoma, hieronder een paar voorbeelden. (Bron afbeeldingen: Wehkamp, de laatste van Eddie Bauer)

Bikini

Een bikini is ook nog mogelijk met een stoma. Je kunt voor een wat hoger model broekje kiezen, tot in de taille, zodat het zakje helemaal in het broekje valt.  Sommige mensen hebben er geen problemen mee als het zakje boven het bikinibroekje uitkomt, maar je hebt dan wel wat meer bekijks en minder steun. Ook is een tankini een optie, dat is een broekje met een daarbij passend hemdje.

Je hebt ook bikinibroekjes waarbij je de band bovenaan het broekje zowel omhoog als omgeslagen kunt dragen waardoor je de hoogte van de taille kunt veranderen, bijvoorbeeld van de Wehkamp (Great Looks).

Semikini

Ook bestaat er tegenwoordig de semikini of monokini. Dat is eigenlijk een combinatie van een badpak met een bikini. Voor mensen met een stoma ideaal, want het zakje is daardoor bijna of zelfs helemaal niet zichtbaar en je hebt toch het gevoel een bikini aan te hebben. (Bron afbeeldingen: Wehkamp)

 


 

Stomaband

Er bestaan speciale stomabanden, die je kunt gebruiken voor de sauna of bijvoorbeeld bij intieme momenten. Als je je zakje eronder dubbel vouwt (er zit een zakje aan de achterkant) zie je er niks meer van! Ze geven geen steun, het zijn geen breukbanden. Al zorgen ze er wel voor dat het zakje tegen het lichaam wordt gedrukt. Je kunt bijvoorbeeld mooie stomabanden bestellen via ons initiatief Design your stoma. Ze worden op maat gemaakt, in allerlei hoogtes, motieven en voor verschillende soorten stoma's.

 

 

Band maken van een boxershort

Je kunt ook een zwangerschapsband aanschaffen. Of een tip die wij in de Vooruitgang van de Nederlandse Stomavereniging hebben gelezen: een band maken van een elastische dames boxershort. Knip net boven het kruis de pijpjes af en werk dit af met een zigzag steek. Het overgebleven deel vormt de band, welke je om het bovenste gedeelte van het stomazakje draagt. 

 

 

Stomahoesje

Een stomazakje heeft maar een saai lichtbruin kleurtje, of soms doorzichtig. Er is een leuke en gemakkelijke manier om je zakje op te fleuren: met een stomahoesje. Dat is een stoffen hoesje die je over je stomazakje heen kunt schuiven. Je hebt standaard hoesjes te koop in 1 maat, bij Design your stoma maken we deze precies op maat van je stomazakje. Ook kun je bepaalde wensen uiten als een foto op je hoesje, tekst, mini etc.

 

 

Zelf een hoesje maken

Het initiatief Design your stoma hebben we opgezet voor mensen die zelf niet handig zijn met de naaimachine, om de hoesjes en banden toch mogelijk voor hen te maken. Als je wel met een naaimachine overweg kunt, kun je ook zelf stomahoesjes maken. Er zijn verschillende manieren om ze te maken, we beschrijven hieronder één van de manieren waarmee vele variaties te verzinnen zijn.

 

  • Ook is er een goede blog inclusief video's van @from_shitgirl_to_fitgirl hier te vinden.

 

Stap 1

Je begint door je stomazakje over te trekken op de achterkant van een stuk stof, zo heb je meteen de goede maat voor je stomahoesje. Daarna knip je het overgetrokken stomazakje uit, ongeveer een centimeter van de lijn af, of misschien wil je hem nog wel wat ruimer.

Stap 2

Dit herhaal je nog een keer, zodat je een voor- en achterkant hebt. Sommige stoffen zul je eerst moeten afzigzaggen met de naaimachine.

Stap 3

Dan knip je in één van de twee uitgeknipte stukken een gat. Neem hiervoor de doorsnee van je flens (opening van je plak). Je kunt dit handig doen door de opening op de stof te duwen. Kom er zelf achter hoe groot het gat precies moet zijn.

Stap 4

Zigzag de opening ook af. Beslis zelf wat je daarna met de opening doet; je kunt hem afmaken met een mooi biaisbandje, maar je kunt er ook een elastiek door rijgen.

Stap 5

Daarna leg je de achterkant en voorkant op elkaar, met de tekenlijnen naar buiten toe. Spelt ze eventueel vast zodat ze tijdens het naaien niet verschuiven. Naai ze nu over de getrokken lijn aan elkaar. Daarna keer je de stof binnenste buiten, en je hebt je hoesje! Je kunt er nog ter versiering applicaties of andere versiersels opplakken/ stikken.

Hoe doe je het hoesje om?

Geregeld krijgen we vragen over hoe zo'n stomahoesje werkt, hoe krijg je het over je stomazakje heen? Vandaar dat we hier nog een kleine uitleg met foto's geven. Het stomazakje pak je bij elkaar en moet door de ronde opening van het stomahoesje. Dus niet aan de onderkant! Het is even lastig, maar als je het zakje er eenmaal doorheen hebt kun je het stomazakje weer mooi op zijn plaats leggen.

 

 

Laatst aangepast op vrijdag 01 april 2022 16:41
 
Terug naar boven

twitter insta

Linkedin facebook

Youtube email