Medicijnen, vitaminen & mineralen
Inhoudsopgave
Medicijnen, vitaminen & mineralen
Een stoma en vitaminen en mineralen
Een stoma en medicijnen
Alle pagina's

 

Medicijnen, vitaminen & mineralen

Medicijnen kun je het beste bewaren bij kamertemperatuur (niet warmer dan 25 °C). Bij voorkeur in een droge ruimte. Er zijn medicijnen die in de koelkast bewaard moeten worden of in het donker.

 

 

 

 

Medicijnen zijn beperkt houdbaar na aanbreken:

Tablet 2 jaar
Capsule 1 jaar
Poeders 1 jaar
Drank 6 maanden
Druppelvloeistof 6 maanden
Stoomvloeistof 3 maanden
Neusdruppels 3 maanden
Neusspray 3 maanden
Oogdruppels 1 maand
Oogzalf 6 maanden
Oogwassing 1 maand
Oordruppels (niet steriel) 6 maanden
Oordruppels (steriel) 1 maand

Zalf in tube 1 jaar
Zalf in pot (met spatel) 6 maanden
Crème in tube 1 jaar
Crème in pot (met spatel) 3 maanden
Pasta in pot (met spatel) 6 maanden
Strooipoeder 1 jaar
Huidgel in tube 3 maanden
Vloeistof voor gebruik op de huid 6 maanden
Zetpil in strip 1 jaar

 

Innemen

Het beste is om je medicijnen in te nemen met water. Andere soorten als sap, melk, yoghurt etc. kunnen de opname en werking van het geneesmiddel beïnvloeden. In melk zit bijvoorbeeld veel kalk en sommige geneesmiddelen vormen met kalk een onoplosbare verbinding. Daardoor wordt het geneesmiddel niet in het bloed opgenomen en kan het zijn werking niet doen. Bekend is inmiddels dat fruitsappen (sinaasappel-, grapefruit-, citroen- en appelsap) ervoor zorgen dat bepaalde medicijnen slechts voor de helft worden opgenomen of juist de werking ervan verhogen. De stof Naringin is hiervoor verantwoordelijk.

 

 

Ziekenhuisopname

Indien je in het ziekenhuis ligt krijg je medicijnen van hun verstrekt. Zij zijn op dat moment verantwoordelijk voor je, maar het heeft ook te maken met de verzekering. Het kan daardoor zijn dat je een vergelijkbaar medicijn krijgt, maar met een andere naam. Ook kunnen ze er anders uitzien dan je gewend bent. Neem wel een lijst mee naar het ziekenhuis met welke medicijnen je gebruikt, en houdt tijdens de opname alles goed in de gaten. Wees niet bang om te vragen wat die roze of gele pil voor soort medicijn is.

 

Na een operatie

Na een operatie zijn voldoende eiwitten erg belangrijk, deze helpen nieuw weefsel aan te maken en zijn een ondersteuning van het afweersysteem. Ook extra vitaminen als A, C, E, K en B-vitamines, zink, calcium en ijzer zijn belangrijk voor het herstel na een operatie. Bespreek dit eventueel met een diëtiste.

 

Stoma

Laat ten eerste altijd aan je arts of apotheker weten dat je een stoma hebt, indien er een nieuw medicijn wordt voorgeschreven of als je een medicijn zonder recept haalt. Met een stoma kunnen bepaalde dingen net even anders zijn, zoals de opname of verkleuring van urine of ontlasting.

 

Verstoorde opname

Bij mensen die een groot stuk (vooral dunne) darm missen kan de opname van bepaalde medicijnen verstoord zijn. Sommige medicijnen die oraal worden ingenomen worden opgenomen in de nuchtere darm. Maar vooral in het laatste stukje van de dunne darm (kronkeldarm) worden de meeste medicijnen opgenomen. Indien je dit mist kan de opname verstoord zijn. Ook bij ontstekingen in de darm is de opname verstoord.

 

Andere factoren

Er spelen ook andere factoren bij de opname mee, zoals de snelheid van de productie van ontlasting, soort medicijn etc. Een grote pil of een pil met een suikerlaag kan weleens in zijn geheel weer uit je stoma komen zonder dat er iets van is opgenomen. Capsules lossen wel gemakkelijk op, evenals oplosbare medicijnen en kauwtabletten, die worden ook goed opgenomen.

 

Verkleuren

Sommige medicijnen en vitaminen kunnen de ontlasting of urine verkleuren. Bijvoorbeeld door ijzertabletten (zwarte ontlasting), antibiotica (groene ontlasting of roodbruine urine) en sommige antidepressiva (blauwgroene urine).

 

 Laatst aangepast op vrijdag 08 november 2013 15:46
 
Terug naar boven

twitter insta

Linkedin facebook

Youtube email