Verzorging
Inhoudsopgave
Verzorging
Wat heb je nodig bij de dagelijkse verzorging?
Waar?
En hoe?
Vol stomazakje
DifTar afvalsysteem
Douchen
Ontharing rondom je stoma
Een noodsetje voor onderweg
Alle pagina's

 

Dagelijkse verzorging

Al verwacht je misschien van wel, met een stoma verandert er eigenlijk niet zo heel veel in de dagelijkse verzorging. Het zal wel iets meer tijd in beslag gaan nemen. Maar voor alles geldt: hoe vaker je iets doet, hoe gemakkelijker het gaat. Het is gewoon even wennen, al snel hoort het bij je dagelijkse bezigheden en weet je niet beter. Maar let wel, iedereen gaat hier weer anders mee om. Het is en blijft een 'extraatje' die veel mensen liever niet hadden gewild. Voor de een wordt het vanzelfsprekend en voor de ander blijft het een beladen iets, de verzorging die dagelijks terugkomt.

 

Er verandert eigenlijk niet zoveel

Je kunt overigens gewoon douchen met een stoma, met of zonder zakje. Je kunt zelfs, als je dat prettig vindt, nog een bad nemen. Hygiëne is voor iedereen belangrijk. Je hoeft niet, doordat je nu een stoma hebt, ineens vaker te gaan douchen. Je kunt je lichaam eigenlijk op dezelfde manier verzorgen als voordat je een stoma kreeg. Het ligt onder andere aan het soort stoma en gekozen systeem (een- of tweedelig) hoe vaak je de plak moet vervangen. Bij sommige mensen gebeurt dit dagelijks, terwijl anderen een aantal dagen de plak niet hoeven te vervangen, alleen het stomazakje.

 

Vertrouwd persoon

Het is wel belangrijk om een vertrouwd persoon in je omgeving te leren hoe jouw stoma verzorgt dient te worden. Als je dan op de één of andere manier zelf niet in staat bent om je stoma te verzorgen (bijvoorbeeld bij een gebroken pols), kan diegene je daarbij helpen.

 

 

 Laatst aangepast op vrijdag 05 juni 2020 16:52
 
Terug naar boven

twitter insta

Linkedin facebook

Youtube email