Verzorging
Inhoudsopgave
Verzorging
Wat heb je nodig bij de dagelijkse verzorging?
Waar?
En hoe?
Vol stomazakje
DifTar afvalsysteem
Douchen
Ontharing rondom je stoma
Een noodsetje voor onderweg
Alle pagina's

 

Dagelijkse verzorging

Al verwacht je misschien van wel, met een stoma verandert er eigenlijk niet zo heel veel in de dagelijkse verzorging. Het zal wel iets meer tijd in beslag gaan nemen. Maar voor alles geldt: hoe vaker je iets doet, hoe gemakkelijker het gaat. Het is gewoon even wennen, al snel hoort het bij je dagelijkse bezigheden en weet je niet beter. Maar let wel, iedereen gaat hier weer anders mee om. Het is en blijft een 'extraatje' die veel mensen liever niet hadden gewild. Voor de een wordt het vanzelfsprekend en voor de ander blijft het een beladen iets, de verzorging die dagelijks terugkomt.

 

Er verandert eigenlijk niet zoveel

Je kunt overigens gewoon douchen met een stoma, met of zonder zakje. Je kunt zelfs, als je dat prettig vindt, nog een bad nemen. Hygiëne is voor iedereen belangrijk. Je hoeft niet, doordat je nu een stoma hebt, ineens vaker te gaan douchen. Je kunt je lichaam eigenlijk op dezelfde manier verzorgen als voordat je een stoma kreeg. Het ligt onder andere aan het soort stoma en gekozen systeem (een- of tweedelig) hoe vaak je de plak moet vervangen. Bij sommige mensen gebeurt dit dagelijks, terwijl anderen een aantal dagen de plak niet hoeven te vervangen, alleen het stomazakje.

 

Vertrouwd persoon

Het is wel belangrijk om een vertrouwd persoon in je omgeving te leren hoe jouw stoma verzorgt dient te worden. Als je dan op de één of andere manier zelf niet in staat bent om je stoma te verzorgen (bijvoorbeeld bij een gebroken pols), kan diegene je daarbij helpen.

 

 

 


 

Wat heb je nodig bij de dagelijkse verzorging?

 

De basis:

 

 • 1 Natte en droge reinigingsgazen (toiletpapier is ook een optie)
 • 2 (Luchtdicht) afvalzakje
 • 3 Mal en pen om de maat van je stoma op de plak af te tekenen (als het niet voorgestanst is)
 • 4 Een nieuw stomazakje, en bij een tweedelig systeem ook een nieuwe huidplak
 • 5 Eventueel een spiegeltje
 • 6 Schaar met afgeronde punt of een nagelschaartje (zoek je een linkshandige schaar? Die vind je hier)
 • 7 Onderlegger (bijvoorbeeld een oude handdoek) om je kleding mee te beschermen

 

Accessoires

Daarnaast heb je allerlei stomahulpmiddelen die je kunt gebruiken indien nodig. Een lijmoplosser, pastaring of wiggetjes, verschillende crèmes en pasta's, tape voor om de plak etc. Op deze pagina vind je meer informatie over deze en andere hulpmiddelen.

 

 

 


 

Waar verzorg je je stoma?

Als je net een stoma hebt is het even zoeken wat de handigste plek is om je stoma dagelijks te gaan verzorgen. Belangrijk is dat je alle benodigdheden binnen handbereik hebt. Je kunt je stoma verzorgen op het toilet, maar natuurlijk kan het ook ergens anders. Wat je zelf het prettigst vindt! Als er maar ruimte en water (eventueel in een bakje) aanwezig is.

 

Verschillende posities

Je kunt je stoma zittend op een stoel of het toilet verzorgen, of staand bij de wastafel. Er zijn ook mensen die hun stoma liever liggend verzorgen. Zeker bij veel plooien in de buik kan dit laatste prettig zijn. Het is wel handig als er een spiegel aanwezig is zodat je beter zicht krijgt op de onderzijde van je stoma.

 

Invalidetoilet

Wanneer je onderweg bent kun je gebruik maken van het invalidentoilet. Daar heb je de ruimte en zeker op het herentoilet is er vaak geen wastafel en/of afvalemmer aanwezig. Een MIVA (minder valide) toilet is in opkomst. Zo is het duidelijk dat dit toilet niet alleen is bedoeld voor rolstoelers. (foto rechts Joost)

 

Stomatoilettafel

Er bestaan ook stomatoilettafels die in sommige gevallen wordt vergoed. Vraag dit na bij je gemeente. Je kunt op deze manier staand je zakje legen en verschonen of bijvoorbeeld je darmen spoelen. De hoogte van de ergonomische wasbak kan op de persoon worden aangepast. Inclusief (kantel)spiegel, kraan met uittrekbare handdouche en kunststof wastafel met randspoeling.

 

 


 

Wanneer?

Wanneer je je stoma gaat verzorgen hangt af van wat je zelf het prettigst vindt. Vaak is het 's morgens het handigst omdat je dan nog nuchter bent en de stomaproductie daardoor het minst is. Als je dat prettig vindt, en vaak is het ook handiger bij een ileostoma en urostoma, kun je eerst je stomazakje in het toilet legen. Nadat je de benodigde materialen hebt klaargezet, knip je als eerste in de nieuwe huidplak met behulp van een mal de vorm van je stoma uit. Vaak zit er in de plak al een opening maar een stoma is nooit helemaal perfect rond en elke stoma heeft weer een andere vorm. Foto onder met dank aan Wieke.

 

De opening in de huidplak knippen

Het is belangrijk dat de opening van de huidplak op de goede maat is geknipt, zodat de huid rondom de stoma (de peristomale huid) beschermd wordt. Als de opening te wijd geknipt is, komt de huid in contact met de ontlasting of urine. Dat kan huidirritatie geven. Als de opening van de huidplak te klein geknipt wordt, kan het slijmvlies van je stoma beschadigd raken, waardoor het bijvoorbeeld gaat bloeden of zwellen. Ook kan de ontlasting de plak bij een te kleine opening van de buik duwen, met als gevolg lekkage.

 

Maat opening

De opening in de plak moet maximaal 2 mm groter zijn dan de omtrek van de stoma. Dit ook omdat de stoma iets groter kan worden op het moment dat er vaste ontlasting uit je stoma komt. Bij een colostoma kan daardoor de opening van de plak eventueel iets groter zonder dat de huid wordt aangetast door de vastere ontlasting. Bij een heel klein stoma is het soms ook beter een iets grotere opening te maken omdat anders de ontlasting de huidplaat weg kan drukken. Houd er de eerste 3 maanden na een operatie rekening mee dat de stoma kleiner wordt, en dus ook de opening daarop moet worden aangepast! In deze fase is een uitknipbare huidplak aan te raden.


 

Mal

De juiste flensmaat (ring) is als er tussen je stoma en de flens een vinger dikte aan ruimte tussen zit. Vaak kun je aan de achterkant van de plak zien tot hoe ver je de opening mag knippen. Het handigst is om zelf, of met hulp van je stomaverpleegkundige, een mal te maken van een stukje karton (bijvoorbeeld het karton dat in het pak gaasjes zit) of met een speciale mal die je kunt krijgen bij fabrikanten en leveranciers. Met behulp van die mal teken je met een pen de maat van je stoma af.

Uitknippen

Daarna knip je de vorm van je stoma uit met een licht gekromde schaar te verkrijgen bij medisch speciaalzaak/producent, via het voorgetekende lijntje, als je een uitknipbare huidplak hebt. Bij een voorgestanste plak kun je deze handelingen natuurlijk overslaan. Pas er bij een eendelig systeem op dat je niet in het zakje knipt, je kunt dan het beste het zakje even bol trekken of blazen om dit te voorkomen. Als je de goede maat uitgeknipt hebt maak je de rand glad met je vinger, zodat er geen scherpe randjes meer aan zitten die je stoma zouden kunnen beschadigen. Zoek je een linkshandige schaar? Die vind je hier.

Stomastans

Er zijn ook speciale stoma stansen op de markt. Hierdoor hoef je de opening niet zelf te knippen. Een stans is alleen mogelijk als je een stoma hebt van een constante en gelijke diameter en vooral te gebruiken bij een tweedelig systeem. (Merk: Stomico)

Huidplak verwarmen

Als je stomazakje een opening of kraantje aan de onderkant heeft, maak die dan eerst dicht. Terwijl je verder gaat met het verzorgen van je stoma leg je de huidplak op een warme plek, bijvoorbeeld tussen je benen, zodat de plak soepel wordt door je lichaamstemperatuur en de kleefkracht optimaal wordt. Ook bestaat er een plakverwarmer. (merk: Stomydo)

Oude plak voorzichtig verwijderen

Daarna leg je een onderlegger (bijvoorbeeld een oude handdoek) over je kleding ter bescherming. Vervolgens ga je de oude plak voorzichtig verwijderen. Je pelt de plak eraf als een sinaasappel van boven naar beneden om huidbeschadiging te voorkomen, eventueel met behulp van een nat gaasje. Er bestaan ook hulpmiddelen in doekjes en spray vorm om je plak beter te kunnen verwijderen zonder dat je huid beschadigd.

 

Tips op productie op te vangen

Als je de oude plak voorzichtig hebt verwijderd leg je meteen een gaasje over je stoma om eventuele stomaproductie op te vangen. Als de stoma op dat moment veel produceert, wat je vooral bij een ileostoma hebt, kun je ook een mini-tampon gebruiken. Deze kun je tijdelijk in je stoma doen. Vlak voordat je de plak erop doet haal je de tampon er weer uit. Een andere tip is om een gaasje als een kokertje op te vouwen en vast te plakken en deze 'over de stoma heen te zetten'. Als de stoma dan toch wat produceert wordt dit opgevangen door het gaasje. Een tip van John Dams, die een urostoma heeft, is om een tampon door de helft te knippen en ze in de breedte op te rekken. Ze werken goed om de stoma tijdens te verzorging af te schermen en het vocht op te nemen.

 

Afval

Voordat je de oude huidplak weggooit, bekijk je eerst nog even de achterkant van de plak om te zien of er ontlasting of urine onderdoor is gekomen. De oude huidplaat gooi je weg in een afsluitbaar afvalzakje. In sommige gemeenten moet je een bedrag betalen voor de hoeveelheid afval. Door je stoma heb je flink meer afval dan een gemiddeld persoon. Vaak kun je door middel van een verklaring van je arts hier een korting of vergoeding op krijgen. Er bestaan luchtdichte afvalemmers speciaal bedoeld voor luiers en waar je het blauwe wegwerpzakje in kunt gooien zodat je echt geen last van luchtjes hebt. Kijk hiervoor bij babyspeciaalzaken. Sommige mensen vinden zakjes van een drogist ook voldoen.

 

 

Huid schoonmaken

Als je de huidplak eraf hebt gehaald kun je de huid rondom je stoma schoonmaken met natte gaasjes. Er bestaat ook een speciale stomadouche, kijk hiervoor bij het onderwerp douchen. Vermijd zoveel mogelijk het gebruik van zeep, olie, bodylotion etc. op de huid waar de plak op zit, want de vaak vettige bestanddelen in deze producten beïnvloeden de kleefkracht van de huidplak nadelig. Indien je toch zeep wilt gebruiken, gebruik dan PH neutrale zeep (bijvoorbeeld: Eucerin PH5 of Dermolin). Ook kun je eventueel wat lijmoplosser gebruiken om de kleefresten te verwijderen. Al geeft het geen problemen als je de kleefresten gewoon laat zitten, dat is beter dan de huid schoon te boenen. Er bestaan allerlei producten om de huid rondom de stoma schoon te maken en de lijmresten op een zachte manier te verwijderen.

 

Bloedend stoma

Als de stoma bloedt tijdens het verzorgen is dat niet verontrustend maar eigenlijk heel normaal. Een stoma bestaat namelijk uit goed doorbloed slijmvlies. Denk aan je tandvlees wat ook kan gaan bloeden tijdens het tandenpoetsen. Dit gebeurt wat vaker bij mensen die bloedverdunners gebruiken, medicatie als aspirine en mensen die een chemokuur krijgen. Meestal is het voldoende als je de stoma even met een nat koud gaasje dept. Als de huid rondom je stoma schoon is dep je het na met een droog gaasje. Als het bloeden niet binnen een kwartier stopt of erg hevig is, is het wel verstandig een arts of je stomaverpleegkundige te raadplegen.

 

Speciale crèmes

Föhn de huid niet droog, hierdoor droogt deze uit en ongemerkt kun je de stoma verbranden. Voor de bescherming en verzorging van de huid kun je eventueel speciale crèmes gebruiken, welke geen restjes -zoals vochtinbrengende bestanddelen of olie- achterlaten en dus de plakkracht niet beïnvloeden. Let er hierbij op dat je maar heel weinig gebruikt, een luciferkop is al genoeg. Wrijf het goed in voordat je de huidplak aanbrengt. Bij grotere problemen zoals een open of smettende huid, lekkages etc., kijk dan op deze pagina en neem contact op met uw stomaverpleegkundige. Kijk hier ook als je benieuwd bent naar andere hulpmiddelen rondom de verzorging, zoals wiggetjes, pasta en andere hulpmiddelen die je onder de plak kunt gebruiken.

 

Beschermlaag huidplak verwijderen

Verwijder nu de papieren of plastic beschermlaag van de nieuwe huidplak. Ondertussen ligt er een gaasje over je stoma om te voorkomen dat de urine of ontlasting in contact komt met de huid, wat huidirritatie kan veroorzaken.

Aanbrengen plak

Het is belangrijk dat de huid van de buik bij het aanbrengen van de plak zo strak mogelijk wordt gehouden. Want als er veel plooien zitten kan de ontlasting of urine via die plooien gaan lekken. Soms kan het bij een buik met veel plooien of een breuk beter zijn onderuitgezakt of liggend de plak aan te brengen. Bij een eendelig systeem vouw je het zakje en de plak dubbel zodat je de onderkant van de opening tegen de onderkant van de stoma aan kan plakken. Daarna plak je de bovenkant van de plak ook op de huid. Je vouwt hem dubbel zodat je ziet waar je de plak precies plakt.

Tweedelig systeem

Bij een tweedelig systeem kun je de stoma wel goed zien en kun je de plak er gelijk opplakken, maar begin met het plakken wel altijd vanonder af.

Huidplak aandrukken

Druk de huidplak vanuit het midden goed aan en houdt er nog even je warme hand op zodat de huidplak goed hecht. Je kunt er ook eventueel ook een kruik of kersenpittenzak op leggen zodat je zeker weet dat de huidplak goed hecht. Het is echt belangrijk om hier even de tijd voor te nemen omdat het lekkages voorkomt. Bij een tweedelig systeem klik je eerst het nieuwe stomazakje op de huidplak. Je kunt eventueel de ring glad maken met vloeibare zeep, zodat het zakje gemakkelijker op de ring 'schiet'. Tijdens het aanbrengen van het stomazakje moet je tegendruk geven, bijvoorbeeld door je buikspieren aan te spannen of door op je hand te blazen. Controleer altijd of het zakje goed bevestigd is door er even aan te trekken.

Extra tape

Het kan soms nodig zijn om een extra pleister/tape aan te brengen rondom de plak. Deze heb je in vele soorten. Meer hierover op deze pagina. Als je onzeker bent omdat je denkt dat je stoma ruikt (wat vaak helemaal niet zo is!), kun je wat parfum op je zakje spuiten. Als je overigens wel iets ruikt, is dat vaak een teken dat je een lekkage hebt of dat het filter verzadigd is.

 

Wanneer de huidplak verwisselen?

Voor alle systemen geldt dat het moment wanneer een huidplak verwisseld moet worden, heel persoonlijk is. Dit hangt bijvoorbeeld af van de dikte van je ontlasting. Hoe dunner de ontlasting, des te agressiever, waardoor de huidplaat meer wordt aangevreten. Ditzelfde geldt ook voor zeer alkalische urine (niet-zuur en een hoge PH). Ook bij mensen die veel zweten zal de huidplaat eerder verzadigd zijn, dit is te zien aan de plak die wit kleurt. In principe vervang je de plak bij een eendelig systeem iedere dag, en bij een tweedelig systeem om de dag of minder.

 

 


 

Verwisselen van de zakjes:


• Ileostomazakjes 1-2 x per dag
• Colostomazakje 2-4 x per dag
• Urostomazakjes  1-2 x per dag

 

Vol stomazakje

Voor alle stoma's geldt dat je het stomazakje niet te vol mag laten worden in verband met de trekkracht van de plak aan de huid (liever niet voller laten worden dan driekwart gevuld). Ook is de kans op lekkage dan groter. Leeg/vervang het zakje altijd voordat je van huis gaat, voor het sporten, bioscoop, de seks etc. Ook voordat je 's avonds naar bed gaat is het belangrijk je zakje te legen/vervangen.

 

's Nachts

Vaak word je vanzelf 's nachts een keer wakker als je zakje vol is. Bijvoorbeeld door de druk op je buik. En anders kun je op een bepaalde tijd je wekker zetten. 's Nachts ontstaat er vaak een 'airbageffect'; je zakje staat dan helemaal bol van de lucht. Dit ontstaat doordat je 's nachts ligt, waardoor de ontlasting eerder het filter bereikt en het verstopt raakt. Hierdoor kan de lucht niet meer weg en bolt het zakje dus op. Je zou voor de nacht eventueel een groter stomazakje kunnen gebruiken of bij een ileostoma een nachtzak. (Afbeelding rechts: bedankt Veer!)

 

Word je niet vanzelf wakker in de nacht bij een volle zak? Hier een tip van een fabrikant:

"Individuele patiënten die een alarm willen voor een te volle zak kunnen hiervoor ook een eenvoudige oplossing gebruiken. Er zijn in de handel personal alarm kastjes die enorm gaan gillen als je het pennetje er uit trekt. Als je zo'n kastje om het zakje aanbrengt met een touwtje, gaat het apparaatje vanzelf gillen als het zakje te vol wordt"

 

Nachtzak urostoma

Voor de urostoma zijn er voor de nacht ook nachtzakken verkrijgbaar die je aan je urozakje koppelt. Dat slaapt een stuk rustiger. Om vacuüm te voorkomen is het verstandig een klein laagje water/urine in het stomazakje te laten staan. Natuurlijk moet de nachtzak lager hangen dan het matras. Hang hem eventueel in een emmertje. Als de urine niet goed doorloopt kun je een klein beetje water in de nachtzak doen, alvorens je hem aankoppelt. Wanneer je de nachtzak 's morgens goed doorspoelt, bijvoorbeeld met water en azijn, kun je hem maximaal een week achtereen gebruiken. Voor extra bewegingsvrijheid kun je een extra verlengslang aankoppelen. De nachtzak kan verkleuren. Dit is een bekend gegeven genaamd het 'purple bag syndroom' en wordt waarschijnlijk veroorzaakt door enzymen van voeding of medicijnen. (Merk: Coloplast, Welland en Marlen)

Vol zakje bij een colostoma

Mensen met een colostoma die een systeem gebruiken zonder opening, moeten het zakje (bij een tweedelig systeem) of het zakje en de plak in zijn geheel (bij een eendelig systeem) vervangen als hij bijna vol is. Dit gebeurt zo'n 2 tot 4 keer per 24 uur, wat afhankelijk is van je eetpatroon.

 

Ileostoma

Mensen met een stomazakje mét opening, vaak bij een ileostoma, kunnen het zakje op het toilet legen als hij bijna vol is. Leeg het zakje wanneer het voor een derde vol is, of minder. Wanneer er ontlasting op het filter terechtkomt, werkt het niet meer. Je moet er zelf achter komen hoe je je zakje het liefst leegt. Je kunt bijvoorbeeld op de toiletbril gaan zitten en het zakje tussen je benen legen (linker afbeelding) of voor het toilet hurken en zo het zakje legen (rechter afbeelding). Ook kun je omgekeerd op het toilet gaan zitten, een krukje bij het toilet zetten of je zakje in een oude emmer in de wasbak legen.

De opening van het stomazakje kun je het beste na het legen even schoonmaken met een toiletpapiertje of een gaasje, zodat als je hem dichtdrukt, er niks meer uit de opening komt. Hoe vaak een ileozakje geleegd moet worden is afhankelijk van de hoeveelheid ontlasting wat uit de stoma komt. Het gemiddelde aantal ligt tussen de 6 en 10 keer per 24 uur. Vooral bij een ileostoma is het handig om tijdens het legen van het stomazakje toiletpapier in het toilet te leggen, om opspatten van de inhoud te voorkomen.

 

Urostoma

Bij mensen met een urostoma bevat het stomazakje onderaan een kraantje waarmee je makkelijk de urine uit het stomazakje in het toilet kunt laten lopen. Het aantal keren dat een urozakje geleegd moet worden, is afhankelijk van de hoeveelheid urine. Het gemiddelde aantal ligt tussen de 8 en 10 keer per 24 uur.

Tips

 • Het is slim om altijd een afsluitbare beker mee te nemen als je ergens naartoe gaat. Als het toilet zo verschrikkelijk vies is of er geen toilet in de buurt te vinden is en je toch je stomazakje moet legen, kun je het zakje legen in de beker.
 • Bij het zakje legen of bij het verwisselen van het materiaal komen vaak geurtjes vrij. Je kunt bijvoorbeeld standaard een luchtverfrisser meenemen, deze zijn er ook speciaal voor stomadragers.(merk: Laprocare)

 • Een veel gehoorde tip is om voor of na het legen een lucifer af te steken, dit zou ook goed helpen als geurverdrijver. Of een streepje tandpasta in het zakje kan ook goed werken.
 • Je hebt ook producten die geur verminderen, lees hierover meer op deze pagina. Deze luchtverfrissers zijn wel vaak voor eigen rekening.

 

Maar onthoud: ook mensen zonder stoma kunnen goede geuren achterlaten!

 

Geen afvalbak

Geen afvalbak op het toilet? Laat dan een kaartje van Stichting Stomaatje achter of stuur achteraf het bedrijf een email.

 

 


 

DifTar afvalsysteem

Steeds meer gemeenten voeren het DifTar systeem in. Dit staat voor gedifferentieerde tarieven, wat betekent dat je betaalt voor de hoeveelheid afval die je aanbiedt (kilo's, inworpen of aantal zakken). Er wordt per huishouden geregistreerd hoeveel afval er wordt aangeboden en hoe meer afval je aanbiedt, hoe hoger de afvalstoffenheffing zal zijn. Dus niet één vast bedrag meer maar een vast bedrag per jaar én een variabel bedrag per hoeveelheid aangeboden afval.

 

Een stoma en incontinentie

Het kan dat door het goed scheiden van je afval je goedkoper uit bent dan bij een vast bedrag. Maar met een stoma heb je een stuk meer afval dan de gemiddelde inwoner, evenals bijvoorbeeld bij incontinentie. De gemeenten kunnen zelf hun beleid bepalen en dus is het niet overal hetzelfde geregeld, maar voor mensen met een stoma of incontinentie geldt er vaak een tegemoetkoming.

 

Tegemoetkoming

Als je door middel van een verklaring van de huisarts, zorgverzekeraar, apotheek, leverancier of specialist (zoek goed uit welke verklaring jouw gemeente precies wil ontvangen) kan aantonen dat je door gebruik van incontinentie- of stomamaterialen extra afval aanbiedt, kun je vaak in aanmerking komen voor een korting op de afvalstoffenheffing.

 

Verschillende regels

De regels zijn bij iedere gemeente weer anders; soms krijg je een vast bedrag terug per jaar, bij een ander wordt wat er meer is aangeleverd dan bij een gemiddeld gezin vergoedt, of wordt de korting alleen berekend over het restafval en niet het vaste bedrag en geldt er een drempel van minimaal aantal kilo's of zakken afval waar je overheen dient te komen alvorens je een tegemoetkoming kunt verkrijgen. Er zijn soms ook mogelijkheden het stoma- en incontinentiemateriaal gratis af te geven bij een inzamelstation.

 

 • Informeer vooral even bij jouw gemeente hoe dit is geregeld en je deze tegemoetkoming aan kunt vragen!

 

 


 

Douchen

Je kunt met een stoma gewoon nog lekker onder de douche stappen, met of zonder zakje. Het stomazakje is in principe waterbestendig. Het filter kun je eventueel afplakken met de bijgeleverde stickers. Na het douchen blijft het stoffen hoesje wat om het zakje zit vaak nog een tijdje vochtig. Veel mensen vinden het daarom prettig om na het douchen het zakje te verwisselen. Ook omdat de plak dan gemakkelijker te verwijderen is door de warmte van het water. Je kunt ook tijdens het douchen een boterhamzakje om je stomazakje klemmen om het meeste vocht tegen te houden.

 

Zuiverende werking

Je kunt ook zonder zakje en plak douchen, het is wat je zelf prettiger vindt. Water heeft een zuiverende werking dus het is zelfs goed om af & toe zonder zakje te gaan douchen. Een stoma sluit zichzelf goed af waardoor je niet bang hoeft te zijn dat er water inloopt. Je moet er alleen wel rekening mee houden dat er soms wat ontlasting of urine uit de stoma kan komen. Bij een colostoma met een regelmatig ontlastingspatroon heb je daar het minste last van.

 

Geen vette ingrediënten

Shampoo en douchegel zijn niet schadelijk voor de stoma. Alleen kun je beter geen badolie of bodylotion rondom de stoma gebruiken, omdat de huidplak dan minder goed hecht door de vettige ingrediënten. Voorkom wel dat je de douchestralen met volle kracht op de stoma richt.

 

Overigens geldt dit ook allemaal voor in bad gaan!

 

Stomadouche

Indien je het fijn vindt zonder stomazakje te douchen maar het niet prettig vindt dat er urine of ontlasting langs je been kan lopen, bestaat er een stomadouche. Met deze stomadouche kun je eenvoudig je stoma reinigen en verzorgen aan de wastafel. (Merk: Stomydo)

 

 


 

 

Ontharen

Het is belangrijk, zeker als man, dat je de haren rondom je stoma eenmaal per week verwijdert of kort houdt. Dit omdat de huidplak anders niet goed kan hechten als er haar onder zit (en het natuurlijk ook heel pijnlijk is met de plak eraf halen!) wat lekkages kan veroorzaken. Knippen is beter dan scheren. Afgeschoren haartjes kunnen namelijk ingroeien als de huid bedekt is met een huidplaat, wat weer ontstekingen kan veroorzaken. Als je toch liever scheert, scheer dan met de haargroeirichting mee en alleen nat, droog scheren geeft sneller wondjes. En scheer niet vaker dan twee keer per week. Houd, terwijl je knipt of scheert, een gaasje op je stoma ter bescherming, of bijvoorbeeld een toiletrol. Na het scheren kun je de huid insmeren met een huidbeschermend middel. Gebruik disposable scheermesjes die je maar een keer gebruikt. Gebruik ook geen ontharingscrème of -gel. Dit kan ervoor zorgen dat de huidplak minder goed hecht.

 

Laserbehandelingen

Er zijn onderzoeken aan de gang over permanente ontharing rondom de stoma door middel van laserbehandeling. Uit onderzoek komt naar voren dat permanente ontharing met lasertechniek veilig en effectief is. Scheren is niet meer nodig, wat het risico op snijwondjes rondom je stoma vermindert, als ook infectie, ingegroeide haren en irritatie. En er zitten nog meer voordelen aan, bijvoorbeeld dat er bij een slechte handfunctie of slecht zicht geen thuiszorg nodig is om je te scheren. Wel zijn er 5 tot 7 behandelingen van een minuut of 10 voor nodig. De groeicyclus van het haar bestaat uit drie fases: de groei-, de rust- en de regressiefase. Alleen de haren in de groeifase zijn gevoelig voor het laserlicht en daarom worden de behandelingen herhaald met tussenpozen van 4 tot 8 weken. Het vernietigde haar blijft definitief weg.

 

Donkere haren

Mensen met een lichte huidskleur en donker haar zijn het meest geschikt voor deze behandeling, want met name dikke donkere haren zijn gevoelig voor de laser. Bij mensen met een donkere huidskleur kan de behandeling invloed hebben op het pigment van de huid.  Blond, rood en grijs haar is niet geschikt omdat dit haar te weinig pigment bevat en daardoor niet gevoelig is voor een laserbehandeling. De behandelingen zijn nagenoeg pijnloos; de laser geeft warmte af die voelt alsof je af en toe een elastiekje tegen de huid aan krijgt. Hoe dikker de haar, hoe harder de prik.

 

Kosten

Na de behandeling wordt de plek gekoeld met een coolpack. De conditie van de huid rondom de stoma ondervindt geen nadelige invloed van de laserbehandeling. Door veel verzekeraars worden de behandelingen (nog) niet vergoedt. Per behandeling moet je ongeveer op 225 euro rekenen. De resultaten van de onderzoeken zijn veelbelovend, maar er moet nog meer onderzoek worden gedaan.

 

Bij laserbehandeling mede gebruik gemaakt van de Vooruitgang van De Nederlandse Stomavereniging.

 

De ervaringen van Rolf:

 

"Ik heb nu twee behandelingen gehad met permanente laserontharing. Het zullen er 5-6 in totaal gaan worden. Het bevalt goed. Alleen staat overal op internet dat het nagenoeg pijnloos is, in mijn geval gaat dit in ieder geval niet op. De tranen staan soms in mijn ogen. Dit duurt maar 2 seconden en dan is het weer over. Per haar voelt het als een elastiekje, maar ze pakt een stukje groter dan een vierkante cm in 1x en dan zijn er dus 4-5 haren en dus 4-5 elastiekjes. En de huid om het stoma is sowieso al gevoeliger. Gelukkig is de oppervlakte niet te groot.

Het resultaat is tot nu toe boven verwachting. Normaal moet ik toch geregeld scheren, nu was er nagenoeg geen groei na de eerste keer. Er zal nog wel haar zitten, maar dit was al meer fijn van structuur, of gewoon verdwenen. Al met al denk ik zeker dat ik er veel baat bij ga hebben.

Binnenkort volgt nummer 3.

Qua schoonmaken, ga ik voor die tijd naar de wc en doen een nieuw zakje er op. Kan ik alles even rustig al schoonmaken. Dan ga ik naar de laserkamer en verwijder ik dit zakje ook. Dan hoef ik niet zo veel meer schoon te maken. Ik maak van een gaasje een cilindertje die ik over het stoma heen druk. Hieromheen wordt gelaserd. Ze lasert de oppervlakte die ik heb geschoren. Je kunt dus zelf kiezen hoe groot je de oppervlakte wilt hebben. Het duurt nog geen 2 minuten in totaal. Dit is het voordeel van een groter laser oppervlak in 1x."


Vervolg:

"Ik heb in totaal 5 behandelingen gehad. Ze duurden maar een paar minuutjes per keer. Zoals eerder gezegd, pijnloos was het zeker niet. Op sommige plaatsen was het echt een tranentrekker. Zal toch met de huid te maken hebben, waar altijd maar een plak op zit. Het resultaat is naar mijn idee erg goed. Er groeien nog wel een paar haren, maar deze groeien veel langzamer als eerder. En het zijn er maar een stuk of 10. Ik hoef deze nog maar 1x in de ongeveer 2 maanden weg te scheren. Dit in vergelijking met voor die tijd van 1x in de 2 weken een heleboel haren.

Uiteindelijk was het 't zeker waard. En alles gelukkig op de kosten van de verzekering.
"

Mvg Rolf

 


 

Noodsetje

Zorg dat je altijd reservemateriaal bij je hebt, ook als je maar heel even weggaat! Eigenlijk moet je dus voor jezelf een noodsetje maken voor in je tas/auto etc. Wat heb je daarvoor zoal nodig? Als eerste een handig (toilet)tasje. In het begin is het even zoeken naar het fijnste tasje. Leveranciers en fabrikanten geven ook regelmatig handige tasjes weg. Het is handig als het meerdere vakjes heeft zodat je er al je stomamateriaal goed in op kan bergen. Verder is het natuurlijk een persoonlijke smaak. We kunnen ons voorstellen dat het voor mannen wat lastiger is om altijd maar met een tas rond te lopen, een tip die we laatst hoorden was om je stomamateriaal bijvoorbeeld in je cameratasje op te bergen. (Bron afbeelding links: White Rose Collection, rechts: Ik ga op reis)

 

Koelfunctie

Het kan handig zijn als het tasje ook een koelfunctie heeft voor bijvoorbeeld een warme zomer of autorit. Daar zijn bijvoorbeeld tasjes om insuline in te bewaren, erg geschikt voor. Een handig tasje waar je een aantal huidplakken in kunt bewaren is die van Frio. Wij hebben een aantal modellen getest, en het expeditiemodel is het meest geschikt qua maten. De binnenhoes leg je 10 minuten in het water, waarna het stolt en het minimaal 48 uur je huidplakken koel houdt. Te bestellen via onze website.

 

En wat moet je noodsetje als basis bevatten?

 

 • Voorgeknipte huidplakken (minimaal twee)
 • En bij een tweedelig systeem: extra stomazakjes
 • Afsluitbare afvalzakjes
 • Gaasjes

 

Eventueel kun je ook nog meenemen:

 

 • Schaartje (houd er rekening mee dat je deze soms niet mee mag nemen, bijvoorbeeld in het vliegtuig, bij een concert en rechtbank)
 • Tape voor om je plak
 • Stomaringen/wiggetjes/pasta
 • Washandje of kant en klare natte doekjes
 • Toiletverfrissertje of lucifers
 • Flesje water
 • Eventueel een zoutvaatje of zouttabletten en andere voedingsmiddelen die zout bevatten
 • Extra kleding
 • Medicijnen

 

Kijk ook af en toe je noodsetje na of alles nog klopt!

Laatst aangepast op vrijdag 05 juni 2020 16:52
 
Terug naar boven

twitter insta

Linkedin facebook

Youtube email