Voeding - Gas-, geurvorming en verkleuring
Inhoudsopgave
Voeding
Gas-, geurvorming en verkleuring
Vocht
Zout (natrium) en kalium
IJzer
Vezels
Verstopping/diarree
Probiotica
Aankomen in gewicht
Bijvoeding en sondevoeding
De diƫtiste
Alle pagina's

 

Gasvorming

Gasvorming is een normaal gevolg van de spijsvertering en komt bij iedereen voor. Het is dan ook niet helemaal te voorkomen. Het kan wel iets verminderd worden. Het grootste deel van het gas (70%) bestaat uit ingeslikte lucht. Dat komt voornamelijk door snel praten en snel eten. Ook bij kauwgom kauwen, drinken door een rietje, roken, nervositeit en een slecht passend gebit wordt er veel lucht ingeslikt. Hiermee kun je dus rekening houden. Je kunt ook rekening houden met voedingsmiddelen die gasvorming kunnen veroorzaken (zie de voedingslijst).

 

Tips

Een lege darm veroorzaakt ook gasvorming. Maaltijden overslaan om gasvorming te voorkomen, heeft dus geen zin. Producten die gasvorming veroorzaken kun je gewoon blijven gebruiken, zeker omdat ze waardevolle voedingsstoffen bevatten. Je kunt er bijvoorbeeld wel rekening mee houden als je uitgaat en dan natuurlijk geen behoefte hebt aan eventuele pruttelende geluiden. Een tip is dat als je het gas voelt aankomen, je hand op je stoma te leggen. Hierdoor wordt het geluid verminderd. Er zijn kruiden die gasvorming tegen kunnen gaan zoals: dille, koriander, salie, mint, kummel, mierikswortel en venkel.

 

Geur

In de voedingslijst vind je producten die een sterke geur kunnen veroorzaken. Geurvorming is enigszins tegen te gaan door zure melkproducten (zoals karnemelk en yoghurt) tijdens of na de maaltijd te nemen.

 

Verkleuring

Na het eten van bepaalde voedingsmiddelen kan je ontlasting of urine een andere kleur hebben dan normaal. Dat komt doordat deze voedingsmiddelen een (natuurlijke) kleurstof bevatten die niet door het lichaam wordt afgebroken. Dit is helemaal niet erg, maar je kunt er in het begin wel van schrikken. Extra verkleuring kan onder andere ontstaan door: ijzertabletten, Roosvicee ferro, bosbessensap en spinazie (een bijna zwarte kleur) en bieten (een rode kleur).

 



Laatst aangepast op donderdag 30 maart 2017 15:33
 
Terug naar boven

twitter

Linkedinfacebook

Youtubeemail