Stoma specifiek
Buikspieroefeningen

 

Buikspieroefeningen

Mensen die een stoma krijgen zijn vaak bang voor schade aan het stoma, bijvoorbeeld een breuk of prolaps, ze denken dat je voorzichtig moet zijn wanneer je een stoma hebt, maar absolute rust is gevaarlijker dan het trainen van de buikspieren. Door operaties en de bijhorende rustperiode zijn de buikspieren vaak verzwakt, zo kan er gemakkelijker een breuk of prolaps optreden. Het is dus belangrijk de buikspieren op een goede manier te trainen en snel weer fit te worden. Mensen willen zo snel mogelijk de alledaagse zaken kunnen doen zoals boodschappen tillen of met hun (klein)kind spelen, andere willen vaak een bepaalde sport of andere hobby hervatten. Daarvoor zijn goede buikspieren essentieel. Het gaat overigens niet alleen om de buikspieren, ook de rest van de spieren in het lichaam moeten we blijven gebruiken om de spieren sterk en fit te houden. Het hele spiercorset verantwoordelijk voor houding en stabiliteit noemen we ook wel de corestability.

Laatst aangepast op donderdag 11 juni 2015 20:57
Lees meer...
 
Stoma & een extra handicap

 

Stoma en een extra handicap

Een rolstoel, slechtziend of verminderde handfunctie; het kan allemaal lastig zijn met een stoma. Kijk naar de verzorging van een stoma: daar heb je het liefst twee handen bij nodig en goed zicht op je stoma en de huid er omheen. En wat dacht je van een gebroken arm, een tijdelijke handicap?

 

Laatst aangepast op dinsdag 19 januari 2016 16:32
Lees meer...
 
Probleempjes, hulpmiddelen & accessoires

 

Probleempjes, hulpmiddelen & accessoires

Op de volgende pagina's kun je lezen over de accessoires op stomagebied. En de ongemakken die je met een stoma kunt hebben met de daarbij behorende stomahulpmiddelen die het eventuele probleem kunnen verminderen, verbeteren of verhelpen. Er zijn meer dan 1000 stomaproducten van wel 10 verschillende merken, dus genoeg mogelijke oplossingen!

Laatst aangepast op dinsdag 07 september 2021 14:22
Lees meer...
 
Kinderen & baby's met een stoma

 

Kinderen met een stoma

Ieder jaar worden er bij enkele honderden baby’s een stoma aangelegd. Meestal ten gevolge van een aangeboren afwijking . Als je baby of kind een stoma krijgt kan dat even flink schrikken zijn. Je zit nog in de roes van de bevalling en er blijkt iets mis te zijn. De start die je samen had willen maken is anders dan verwacht. Of je kindje die jij zo'n gelukkig leven gunt, is al een tijdje ziek en het is noodzakelijk dat daarvoor  een darmstoma wordt aangelegd.

Laatst aangepast op donderdag 15 december 2016 14:43
Lees meer...
 
Spoelen met een stoma

 

Spoelen met een stoma

Op de volgende pagina's kun je lezen over het spoelen bij een stoma. Zoals het spoelen van de darm bij een Malone stoma, dubbelloops stoma en een colostoma, maar ook het spoelen van de rectumstomp en bij een verstopping. Let op: bespreek dit altijd met je arts of stomaverpleegkundige! Zij leren je hoe dit moet en bestellen de benodigde materialen.

Laatst aangepast op woensdag 13 januari 2021 21:10
Lees meer...
 


Terug naar boven

twitter insta

Linkedin facebook

Youtube email