Buikspieroefeningen
Inhoudsopgave
Buikspieroefeningen
Waar moet je op letten?
Tillen
Oefeningen voor net na de operatie
Oefeningen zodra je voldoende hersteld bent
Oefeningen met een fitnessball
Alle pagina's

 

Buikspieroefeningen

Mensen die een stoma krijgen zijn vaak bang voor schade aan het stoma, bijvoorbeeld een breuk of prolaps, ze denken dat je voorzichtig moet zijn wanneer je een stoma hebt, maar absolute rust is gevaarlijker dan het trainen van de buikspieren. Door operaties en de bijhorende rustperiode zijn de buikspieren vaak verzwakt, zo kan er gemakkelijker een breuk of prolaps optreden. Het is dus belangrijk de buikspieren op een goede manier te trainen en snel weer fit te worden. Mensen willen zo snel mogelijk de alledaagse zaken kunnen doen zoals boodschappen tillen of met hun (klein)kind spelen, andere willen vaak een bepaalde sport of andere hobby hervatten. Daarvoor zijn goede buikspieren essentieel. Het gaat overigens niet alleen om de buikspieren, ook de rest van de spieren in het lichaam moeten we blijven gebruiken om de spieren sterk en fit te houden. Het hele spiercorset verantwoordelijk voor houding en stabiliteit noemen we ook wel de corestability.

 

Je 'core'

Niet alleen de buikspieren maar de totale 'core' wordt in dit onderwerp behandeld, het centrale gedeelte van je lichaam. Het omschrijft een geheel van spieren waaronder de buikspieren - rechte en schuine maar ook de alle andere buikspieren -, de rugspieren, de bilspieren en de bekkenbodemspieren. Kortom, 'core' omvat zo ongeveer het hele onderste gedeelte van je romp. Deze zone is verantwoordelijk voor alle acties waarbij je draait, reikt en buigt en is het focuspunt voor alle bewegingen van je lichaam. Wanneer je jouw romp versterkt, beweeg je gemakkelijker, verbeter je je houding en bescherm je je rug en buik.

 

Korset

De buikwand zou je kunnen zien als een korset; het houdt alles stevig bij elkaar. En dus is het belangrijk dat de buikspieren niet te slap zijn, dit voorkomt vele klachten. Indien je zwakke buikspieren hebt, wordt bijvoorbeeld je rug extra belast door de compensatie, waardoor je lage rugklachten kunt krijgen. Een stoma, operatielittekens en de navel zijn zwakke plekken in dit geraamte van buikspieren.

 

Buikspieren

Buikspieren bestaan uit verschillende spieren vooraan, in het midden en aan de zijkanten van je buik. De rechte buikspier (rectus abdominis) is het belangrijkste, en vaak is op deze plek de stoma aangelegd. Het is belangrijk dat er op deze spier niet teveel druk komt te staan, wat je bijvoorbeeld kunt voelen door (spier)pijn rondom je stoma na het sporten. Het is belangrijk om juist de schuine buikspieren te trainen om zo de buikwand sterker te maken.

 

Vlak na de operatie

Denk eraan dat er in je buik gesneden is en er nu een opening zit, een zwakke plek. De eerste 6 à 8 weken kan het pijnlijk zijn wanneer je iets optilt. De angst om een breuk te krijgen door het actief zijn is ongegrond. Je lichaam laat wel weten wanneer je te ver gaat. Je buikspieren zijn na een maand of 2 weer aan elkaar gegroeid, het duurt wat langer als je wat ouder bent. De hechtingen die tegenwoordig gebruikt worden, vangen de krachten in deze eerste maanden op. Geef je lichaam de kans om te herstellen en probeer niets te forceren. Als je eenmaal een breuk hebt ben je veel verder van huis. Dingen als stofzuigen, ramen zemen, iets zwaars optillen, een boodschappenwagen duwen; dit wordt allemaal ontraden in de eerste weken na de operatie.

 

Moet je nog geopereerd worden?

Preventief sterke buikspieren kweken is superslim en erg belangrijk, je kunt hiervoor dezelfde oefeningen gebruiken. Begin zo ver mogelijk voor de operatie met de oefeningen voor het beste resultaat!

 

  • Download hier de buikspieroefeningen! let op, alleen voor privé-gebruik!

Disclaimer: Alle afbeeldingen op deze pagina zijn eigendom van Stichting Stomaatje. De rechten berusten bij Stichting Stomaatje en Grom illustraties & grafische vormgeving. De tekeningen en tekst mogen worden uitgeprint voor privégebruik. Niets van deze afbeeldingen en tekst mag worden gekopieerd, gereproduceerd of verspreid middels drukwerk, fotokopie, printwerk, videoband, audioband, film, vastleggen als databestand. Voor elke uitzondering hierop dient u te beschikken over uitdrukkelijke en voorafgaande toestemming van Grom illustraties & grafische vormgeving en Stichting Stomaatje.

 

 Laatst aangepast op donderdag 11 juni 2015 20:57
 
Terug naar boven

twitter insta

Linkedin facebook

Youtube email