Stoma & een extra handicap
Inhoudsopgave
Stoma & een extra handicap
Stoma en dementie
Alle pagina's

 

Stoma en een extra handicap

Een rolstoel, slechtziend of verminderde handfunctie; het kan allemaal lastig zijn met een stoma. Kijk naar de verzorging van een stoma: daar heb je het liefst twee handen bij nodig en goed zicht op je stoma en de huid er omheen. En wat dacht je van een gebroken arm, een tijdelijke handicap?

 

 

 

 

Aanleg stoma

Bij mensen in een rolstoel moet zittend de plaatsbepaling worden gedaan. Ook moet rekening worden gehouden met de kleding die je draagt, het gaat er dan vooral om waar de broekband zit. Het is erg belangrijk dat je zelf de stoma kunt zien en er goed mee kunt bewegen en buigen.

 

Leer het iemand uit je omgeving

Ook is het belangrijk dan iemand uit je omgeving na de operatie in het ziekenhuis jouw stoma leert verzorgen. Dit geldt voor iedereen; indien je een gebroken arm krijg of ander letsel waardoor je niet beide handen kunt gebruiken, is het prettig als er al iemand is die je zonder uitleg kan helpen.

 

Rolstoel

Er zijn speciale stomazakken welke zijn aangepast aan het zitten in een rolstoel, informeer hiernaar bij je leverancier.

Bij een urostoma kun je een slang op het zakje aansluiten. Indien je het stiksel van de binnenzak van je broek lostornd, kun je deze slang hierlangs naar binnen brengen. Op deze manier kun je makkelijker je stomazakje in het toilet legen. Dit zou ook een oplossing kunnen zijn voor ileostomadragers met een stomazak met dopsluiting en niet te dikke output. Zie ook onderstaande tip van Christiaan:

 

"Ik heb gezocht naar een oplossing voor het zelfstandig legen van de zak. Meestal wordt gekozen voor de beenzak. In mijn geval, ik kan namelijk zelf wat naar voren schuiven op de rolstoelzitting, heb ik de optie bedacht van de lange high flow ileozak met dopsluiting (die de zak nog wat langer maakt), bijvoorbeeld van BBraun Almarys Twin+ (zie afbeelding). In mijn geval werkt dit prima. Mede door het feit dat ik, dankzij de elektrische hoogteverstelling van mijn rolstoel, goed ver boven het toilet kan komen. Voordeel van deze zak met dop is ook dat je er via een slang eventueel een nachtzak op aan kunt sluiten, wat bijvoorbeeld voor bedlegerige mensen een uitkomst kan zijn."

 

 

Slecht zicht

Indien je slecht kunt zien kan de verzorging een obstakel zijn. Een handigheidje om de huidplak op de juiste plek te krijgen is de volgende: Maak van pvc een buisje welke precies door de opening van de huidplaat past (dus de grootte van je stoma). Maak de randjes van dit buisje goed glad om beschadiging van de huid, stoma en/of het materiaal te voorkomen. Nadat je de beschermfolie hebt verwijderd schuif je de huidplak over het buisje. Op de tast kan het buisje rondom de stoma worden geplaatst, waarna de huidplak op de huid wordt geschoven. (Bron tip en afbeelding: Combicare)

 

Meer tips slechtziend

Het is handig om een tweedelig systeem te gebruiken. Hierbij hoef je de plak minder vaak te vervangen, welke het lastigst is qua verzorging. Het zakje is een stuk gemakkelijker te vervangen. Na het aanbrengen van het zakje is het belangrijk even te testen of hij goed is bevestigd door eraan te trekken. Zoek uit welk systeem je het gemakkelijkst vindt; je hebt systemen waarbij je het zakje en plak met lichte druk op elkaar kunt klikken, kunt plakken, of de zogenaamde Tupperware systemen waarbij er wat meer druk nodig is. Indien de verzorging echt niet zelf lukt kun je hulp aanvragen van een gespecialiseerd verpleegkundige die je thuis komt helpen. (Bron afbeelding: Dansac)

 

Verminderde handfunctie

Indien je een of beide handen niet goed kunt gebruiken kan dit een lastig punt zijn bij een stoma.

  • Naast indien nodig hulp zoals bijvoorbeeld thuiszorg, kun je een tweedelig systeem gebruiken met een eenvoudig kliksysteem met een bajonetsluiting waardoor hij automatisch sluit en je door middel van een hoorbare klik weet dat de zak en plak goed op elkaar zijn bevestigd.
  • Of een systeem waarbij je het zakje en de plak op elkaar kunt plakken. Hierdoor is er geen druk nodig zoals bij het zogenaamde Tupperware systeem.

(Bron afbeelding: Medeco)

 

  • Ook bestaat er een kneedbare huidplak, indien het knippen van de opening in de plak niet gaat. Dit laatste kun je ook voorleggen bij je leverancier: vaak willen zij als service dit al voor je doen. (Merk: Hollister, Convatec en Eurotec)

 

 

  • Indien er extra bescherming onder de huidplak nodig is, bestaat er een stomawrap. Deze is al voorgeknipt en kun je gemakkelijk om je stoma heenwikkelen. Ook voor grote en ovale stoma's. (Merk: Eakin)

 

 

 Laatst aangepast op dinsdag 19 januari 2016 16:32
 
Terug naar boven

twitter insta

Linkedin facebook

Youtube email