Stomazakjes
Inhoudsopgave
Stomazakjes
Een- en tweedelig systeem
Het stomazakje
De huidplak
Toevoegingen aan het materiaal
Stomazakjes colostoma
Stomazakjes ileostoma
Stomazakjes urostoma
Stomazakjes baby's en kinderen
Fistelzakjes
Het bewaren van stomamateriaal
Alle pagina's

 

Opvangmateriaal

Met een stoma heb je geen controle meer over je ontlasting of urine, je kunt het zelf niet meer ophouden. Daarom wordt de ontlasting of urine opgevangen in een stomazakje. Dit zakje wordt rond de opening van de stoma op de buik geplakt. Doordat je de ontlasting of urine niet meer kunt ophouden kun je het zakje niet "even op je nachtkastje leggen". Altijd, zelfs met zwemmen, slapen, sporten, vrijen, sauna et cetera, draag je een opvangzakje.

 

 

 

Je hebt verschillende maten zakjes waardoor je bij bepaalde activiteiten een kleiner zakje kunt gebruiken, of juist een grotere. Tegenwoordig zijn de systemen zo goed en plat dat je vaak vergeet dat je een zakje op je buik geplakt hebt zitten en je het niet onder je kleding ziet. Op de volgende pagina's lees je meer over de verschillende soorten opvangmateriaal.

 

 

 


 

 

 

Eendelig systeem

Er zijn twee verschillende systemen stomazakjes. Je hebt het eendelige systeem en het tweedelig systeem. Simpel gezegd bestaat een eendelig stomazakje uit één geheel, en een tweedelige stomazakje uit twee delen. Bij een eendelig systeem zitten het stomazakje en de huidplaat (dit is een soort pleister waarmee je het zakje op de buik vastplakt, vroeger vanwege de gele kleur ook wel 'kaasplak' genoemd) aan elkaar vast. Het voordeel van dit systeem is dat het erg flexibel is en je het zakje daardoor niet of nauwelijks voelt zitten. Doordat dit systeem één geheel is, is hij ook erg plat. Het nadeel is dat bij verwisseling van het stomazakje (wat vaak iedere dag moet gebeuren) ook meteen de huidplaat vervangen moet worden. Niet iedere huid kan tegen het frequent wisselen van de plak. Ook kun je minder makkelijk een kleiner of groter zakje opdoen indien je bijvoorbeeld gaat zwemmen of voor het naar bed gaan. (Bron afbeelding: Medeco)

 

Tweedelig systeem

Bij een tweedelig systeem is er sprake van een aparte huidplaat met een bijbehorend stomazakje. We onderscheiden bij een tweedelig systeem een click en een plak systeem. Bij een click systeem kun je het zakje en de huidplaat aan elkaar klikken, ook wel bekend onder de naam 'tupper-ware-systeem'. De ronde ring wordt ook wel de 'flens' genoemd. De huidplaat kan meerdere (vaak twee) dagen blijven zitten en het zakje wordt zo vaak verwisseld als nodig is. Doordat de huidplaat bij een tweedelig systeem een paar dagen kan blijven zitten terwijl je stoma toch elke dag gereinigd kan worden, is dit systeem voor mensen met een gevoelige huid een uitkomst omdat je zo je huid spaart. Een nadeel is dat dit systeem minder flexibel is waardoor je het zakje beter voelt zitten. Bovendien is het systeem door de ring iets dikker en daardoor beter zichtbaar. Mensen met een beperkte/slechte visus kunnen op gevoel het zakje aanbrengen. (Bron afbeelding: Dansac)     

 

 

2-in-1 systeem

Het plak systeem of het zogenaamde 2-in-1 systeem. Dit systeem combineert de voordelen van het eendelige systeem met de voordelen van het tweedelige systeem. In principe is het een tweedelig systeem, alleen de stugge ring ontbreekt. Door middel van een soort klevende schuimlaag kun je het zakje op de huidplak plakken. Het zakje kan meerdere keren worden losgehaald, zonder dat hij aan kleefkracht verliest. Ook dit systeem kun je een aantal dagen laten zitten. (Bron afbeelding: Medeco)

 

De verschillen tussen de twee systemen op een rijtje:

 

Eendelig Systeem:

 

 • Volgt de plooien (contouren) van de huid.
 • Heel erg plat op de huid, onzichtbaar onder je kleding.
 • Weinig mogelijkheden om met andere hulpmiddelen af te wisselen
 • Als het zakje eenmaal is bevestigd, kun je de stand niet meer veranderen.
 • De huid wordt meer belast omdat 1 tot enkele malen per dag de plak van de huidlaag wordt losgetrokken.
 • Het systeem is platter en vraagt daardoor minder plaats in je bagage.
 • Eendelige systemen met hydrocolloïd zijn duurder in gebruik doordat de dure plak steeds met het zakje wordt weggegooid.
 • Dagelijks observatie van de huid.

 

Tweedelig systeem

 

 • Zakjes zijn snel te wisselen (plak wisselen kost 1 à 2 keer per week wat meer tijd).
 • De plak is redelijk stug, vooral rond de flens.
 • Is redelijk plat, nauwelijks zichtbaar onder je kleding.
 • Universeel systeem: op dezelfde ring kun je verschillende hulpmiddelen vastklikken (bijvoorbeeld een andere maat zakje).
 • Het zakje kan in elke stand worden gedraaid; naar beneden of opzij.
 • De huid krijgt meer rust doordat de plak 1 of enkele malen per week verwisseld hoeft te worden.
 • Vraagt wat meer ruimte in je bagage door de dikte.
 • Omdat de plak langer blijft zitten en de zakjes goedkoper zijn, is een tweedelig systeem in verhouding goedkoper in gebruik.

 


 

 

 

 

Verschillende maten

De meeste stomazakjes zijn in verschillende maten verkrijgbaar; een mini uitvoering, normaal en maxi. Zo kun je zelf bekijken wat je het prettigst vindt. Misschien wel een mini zakje tijdens de sport, een normaal zakje overdag en een maxi 's nachts bij een hogere output. Daarnaast is elk stomazakje in verschillende flensmaten verkrijgbaar. De grootte hiervan ligt aan de maat van je stoma. Je hebt huidplaten met uitknipbare openingen, voorgestanste openingen op een bepaalde maat en kneedbare huidplaten die op de gewenste maat gekneed kunnen worden. De laatste kan handig zijn indien je geen rond stoma hebt.

 

 

Filter

Beide systemen zijn vaak voorzien van een koolstoffilter zodat gassen reukloos kunnen ontsnappen en de zakjes niet te veel opbollen door de lucht. Om bij ileostomazakjes het filter droog te houden is er een extra voering in het zakje verwerkt, waardoor de lucht van het vocht gescheiden wordt. Om bij het zwemmen en douchen het filter droog te houden, worden er vaak speciale stickertjes meegeleverd. De werking van het filter is 8 tot 12 uur, dit hangt af van de dikte van de inhoud. Alleen een urostomazakje heeft geen filter omdat er bij de urineproductie geen spraken is van gasvorming. Indien je een ileostoma hebt en kiest voor gesloten zakjes (dus eigenlijk bestemd voor een colostoma), kun je beter voor een zakje zonder filter kiezen omdat bij deze zakjes het filter vaak ongeschikt is voor dunne ontlasting.

 

 

Dubbel filter

Er bestaan ook stomazakjes met twee filters. Door deze twee filters kan de lucht gemakkelijker het zakje verlaten. Bovendien heeft het zakje door de twee filters een dubbele capaciteit om geuren te neutraliseren. (Bron afbeelding onder: Coloplast)

 

 

Transparant en beige

De meeste stomazakjes zijn zowel leverbaar in een transparante als in een beige versie. De doorschijnende zakjes worden tegenwoordig voornamelijk in het ziekenhuis gebruikt zodat ze je stoma en de output (ontlasting of urine) goed in de gaten kunnen houden. Het voordeel van de beige zakjes is dat je de ontlasting of urine er niet doorheen kunt zien. Inmiddels heb je ook stomazakjes met een zacht ademend materiaal (een non-woven laag) zowel aan de voor- als aan de achterzijde. Een soort hoesje dat aan het stomazakje vast zit. (Merk: 2 keer Hollister)

Waterafstotend

Het is huidvriendelijk, waterafstotend en neemt zweet op. Tegenwoordig worden de stomazakjes met zo'n non-woven laag het meest gebruikt. (Bron afbeelding: Welland)

 

 

 

Zwart zakje

Inmiddels is er ook een eerste zwart zakje op de markt gekomen, en een stomazakjeslijn met een grijze stof. (Bron afbeelding links Laprolan en merk rechts Coloplast)

 

 

Hieronder zie je de machine van Eurotec aan het werk, bij stomazakjes met een non-woven laag.

 

Kijkvenster

Er bestaan ook stomazakjes waarbij de non-woven laag aan de voorzijde elkaar overlapt. Als je beide lagen iets van elkaar aftrekt zie je er een doorschijnende folie achter zitten, waardoor je de stoma kunt zien. Hierdoor wordt het aanbrengen van een eendelig systeem een stuk makkelijker en kun je de stoma tussendoor controleren. Het werkt eigenlijk hetzelfde als een transparant zakje alleen kijk je nu niet steeds tegen de ontlasting of urine aan. (Bron afbeelding: Coloplast)

 

 

Lipjes voor een gordel

Aan een stomazakje kunnen een aantal lipjes zitten. Als er links en rechts een lipje met opening zit, is dit bedoelt om een gordel te bevestigen. Dit is een elastieken band voor om je middel wat je aan kunt trekken zodat de plak stevig tegen je buik gedrukt wordt. Als er één lipje zit (of een derde), dan is dit vaak bij een tweedelig systeem om het zakje er makkelijker vanaf te kunnen halen. (Merk afbeelding: Eurotec)

 

Kwaliteitseisen

Je hoeft niet onzeker te zijn dat andere mensen je stoma 'ruiken'. Als je het zakje regelmatig verwisseld/leegt en het goed bevestigd is ruik je helemaal niets. Elk stomazakje dat de fabriek verlaat, wordt getest op de juiste kwaliteit. Een van de kwaliteitseisen is de dichtheid van de zakjes en de weerstand tegen hoge druk die in het zakje kan ontstaan. Door de zakjes steekproefsgewijs op een lichtbak te plaatsen, is te zien of de dikte van het materiaal overal gelijk is en er geen 'dunne' plekken in het materiaal zitten (zie linker afbeelding). Door de zakjes met een speciale machine op te blazen, en er dus druk op te zetten, wordt duidelijk of de lasnaden goed zijn (zie middelste afbeelding). Ten slotte toont een trektest aan of de ring goed aan het zakje bevestigd is (zie rechter afbeelding). (Bron afbeelding: Convatec)

 

 

Zoektocht naar het fijnste zakje

Uiteindelijk kies je het systeem wat je zelf het prettigst vindt en waarbij je geen problemen krijgt zoals lekkages en huidirritatie. Afhankelijk van het type stoma en de eisen die je stelt, zijn de zakjes in heel veel verschillende modellen en vormen verkrijgbaar. Kijk op deze pagina voor de verschillende fabrikanten. Het kan erg verwarrend zijn dat er zoveel verschillende merken zijn, het is moeilijk om daar zelf een keuze in te maken. In de meeste ziekenhuizen zijn stomaverpleegkundigen aanwezig, zij begeleiden je voor de operatie, tijdens de ziekenhuisperiode en erna. Zij helpen je ook met het vinden van de fijnste zak & plak, omdat je anders door de bomen het bos niet meer ziet. (Bron afbeelding: Dansac)

 

 


 

 

 

 

Huidplak

De huidplak, ook wel huidplaat genoemd, is een soort pleister die wordt bevestigd op de huid rondom de stoma. Vroeger vanwege de gele kleur ook wel 'kaasplak' genoemd. De huidplak moet aan de volgende eisen voldoen:

 

 • Het beschermen van de huid tegen ontlasting of urine
 • Huidvriendelijk en gebruikersvriendelijk zijn
 • Voldoende kleefkracht hebben en flexibel zijn
 • Een goed bevestigingsmechanisme met het zakje bezitten
 • En het moet esthetisch (praktisch) zijn vormgegeven

 

Absorptiecapaciteit

De absorptiecapaciteit (de hoeveelheid vocht wat een huidplak op kan nemen) verschilt per merk stomamateriaal. Het hangt af van de samenstelling en verhoudingen van de ingrediënten van de huidplak. Elke fabrikant heeft zijn eigen geheime recept van deze componenten, wat bestaat uit; pectine (komt uit de celwanden van planten en vruchten, geeft de kleur en body aan de plak), gelatine (geleiachtig eiwitproduct gewonnen uit dierlijke botten), natrium caboxy methyl cellulose (wordt gewonnen uit houtpulp en heeft een klevende en vochtbindende werking) en Poly-isobutyleen (wordt gewonnen uit aardolie en wordt bij hogere temperaturen pas stroperig). Dit noemt men hydrocolloïd. (Bron afbeelding: Eurotec)

 

 

Hydrocolloïd

Hydrocolloïd is een kleefmiddel en bepaald het absorberende vermogen. Hydro betekent: water, en collo betekent: lijm. Hydrocolloïd is dus een kleefmiddel dat zowel op een droge als op een vochtige huid hecht. Oorspronkelijk kwam het op de markt als kleine pleister bedoeld voor tandartsen en kaakchirurgen om toe te passen als klevend verband op tandvlees. Pas later ontdekte men dat dit materiaal ook goed dienst kon doen op de huid rondom een stoma. (Merk: Dansac)

 

Past zich automatisch aan

Hydrocolloïd past zijn kleefkracht automatisch aan op de vochtigheid van de huid, bijvoorbeeld bij transpireren of bij een vochtige ontstoken huid. Het veroorzaakt vrijwel nooit huidproblemen of allergieën. Een 100% hydrocolloïde huidplak is stug. Door elastische vezels (elastomeren) toe te voegen worden ze flexibeler, maar het gaat wel ten koste van het absorptievermogen. Het is dus de kunst om een huidplak te ontwikkelen die zeer soepel is, maar ook veel vocht op kan nemen. Dit doen de fabrikanten door met de verhoudingen van de ingrediënten te spelen. (afbeelding dansac)

 

Verhitting

Hieronder zie je de productie van bolle plakken in de 'poffertjesmachine' van Eurotec in Roosendaal. De samenstelling met PET beschermlaag wordt verhit en in de juiste vorm vacuüm gezogen.

 

 

Verschillende vormen

Zoals je hieronder kunt zien wordt de samenstelling in verschillende vormen gestanst. Als eerste heb je de platte huidplak. Je hebt deze in een ronde versie, ovaal, vierkant, golvend, met uitsparingen etc. (van links naar rechts: Hollister, Dansac, BBraun en Medeco)

 

Convex

Ook heb je een bolle huidplaat, convex genoemd. De convex huidplaten zijn er in verschillende diepten en worden gebruikt bij stoma's die zich terugtrekken onder huidniveau of die in een kuil (verzonken) liggen. Als je stoma zo laag ligt kunnen er gemakkelijk lekkages ontstaan doordat de ontlasting of urine makkelijker onder de plak kan komen. Zo'n convex huidplaat drukt de stoma een stukje omhoog, zodat de ontlasting geen kans meer heeft om onder de plak te komen. (van links naar rechts: Welland, Eurotec en Hollister)

 

 

Weg met de schaar!

Er blijven natuurlijk nieuwe ontwikkelingen komen. Een daarvan is de huidplak waarvan je de opening kan vormen naar je stoma. Bedrijven hebben verschillende technieken ontwikkeld om je huidplak opening in elke gewenste vorm te maken, waardoor knippen bijna nooit meer nodig is. Doordat de opening zo beter aansluit op de stoma, voorkomt het huidirritaties. Het is ook beschikbaar voor de convex huidplaat. (Merk: Convatec, Hollister en Eurotec)

 

 

Pleisterrand

Sommige huidplakken hebben een pleisterrand rondom in plaats van hydrocolloïd, zoals linksboven. Er zijn mensen waarvan de huid hier niet tegen kan. Dus krijg je een rode huid? Probeer dan eens een huidplak zonder pleisterrand.

 

Wanneer de huidplak verwisselen?

Voor alle systemen geldt dat het moment wanneer een huidplak verwisseld moet worden, heel persoonlijk is. Dit hangt bijvoorbeeld af van de dikte van je ontlasting. Hoe dunner de ontlasting, des te agressiever, waardoor de huidplaat meer wordt aangevreten. Ditzelfde geldt ook voor zeer alkalische urine (niet-zuur en een hoge PH). Ook bij mensen die veel zweten zal de huidplaat eerder verzadigd zijn, dit is te zien aan de plak die wit kleurt.

 

 

 


 

Toevoegingen aan  het materiaal

Steeds vaker worden er extra's aan het materiaal toegevoegd die goed zijn voor de huid, iets wat enorm belangrijk is bij een stoma.

 

 

Aloë vera

Salts Healthcare heeft een huidplak en fixatiestrips in het assortiment waarbij het hydrocolloïd Aloë vera bevat, wat verzachtend voor de huid werkt.

 

Ook heeft dit merk inmiddels ringen met Aloë vera in het assortiment.

 

 

Honing

Welland heeft een Hydrocolloïde beschermring en halve maantjes met Manuka Honing, welke een antibacteriële werking heeft en zorgt voor een ontstekingsremmend effect, zo schrijft Welland.

 

Ceramide

De nieuwe huidplak van het merk Hollister bevat ceramide, een lipide die van nature ook in de huid voorkomt. Ceramide voorkomt uitdroging en ondersteunt de beschermende eigenschappen van de huid. De ceramide fungeert als het ware als ‘cement´ tussen de cellen, waardoor de vochtbalans beter gereguleerd wordt en de huid minder gevoelig is, aldus op de website van Hollister.

 

 

 


 

 

 


 

 

 

Colostoma

Bij een colostoma laag op de dikke darm gebruikt men meestal een gesloten stomazakje, dus een zakje zonder opening aan de onderkant. Een opening heeft bij een colostoma niet de voorkeur omdat de ontlasting te dik is om door de opening te krijgen. Indien de stoma hoger op de darm is geplaatst kan een opening wel nodig zijn. (Merk van links naar rechts: Dansac, Hollister, Medeco en Convatec)

 

 

Doorspoelbaar stomazakje

Sinds een tijdje bestaan er ook colostomazakjes die je door het toilet kunt spoelen. Je kunt kiezen of je het zakje met inhoud wilt weggooien of doorspoelen. Het is een nieuw concept. Het zakje bestaat uit een binnen- en een buitenzakje. Het binnenzakje is milieuvriendelijk, lost volledig op zonder schade aan de natuur te veroorzaken en bevat minder papier dat bij een normaal toiletgebruik wordt gebruikt. Het buitenzakje is een 'gewoon' colostomazakje met een non-woven laag. Door een eenvoudige en snelle handeling kun je het buitenzakje scheiden van het binnenzakje. Daarna kun je het binnenzakje met inhoud in het toilet gooien en doorspoelen. (Bron afbeelding: Dansac)

 

 

Geen afvalbak

Dit kan heel prettig zijn als er bijvoorbeeld geen afvalbak op het toilet staat. Je kunt dan de buitenste laag even in je broekzak stoppen tot je wel een afvalbak tegenkomt. Ook vinden veel mensen het een fijn idee dat de ontlasting weer als voorheen in het toilet beland in plaats van in de afvalbak. Op basis van resultaten in Engeland blijkt dat de kans op verstopping van het toilet 0,000001% is. Dit percentage is niet groter dan dat van normaal toiletpapier. (Merk onder: Dansac en Welland)

 

 

Stomacap

Als je je darmen spoelt (alleen mogelijk bij een colostoma aan de linkerkant) kun je een stomacap gebruiken. Dit is een heel klein rond stomazakje. Je hebt ze in een een- en tweedelig systeem. Vaak zit er een gaasje in om het darmslijmvlies in op te vangen. (Merk van links naar rechts: Convatec, Coloplast, Laprolan en Eakin). Ook bestaat er een stomaplug, die vind je hier.

 

 

 


 

 

 


 

 

 

 

Ileostoma

Bij een ileostoma gebruikt men meestal een stomazakje met een opening aan de onderkant. Dit geldt ook voor een colostoma wanneer deze hoger op de darm is geplaatst en er net als bij een ileostoma dunne ontlasting uitkomt.

 

 

 

 

 

Opening

Door middel van de opening aan de onderkant kun je het zakje als het vol is op het toilet legen. Je hoeft dus niet steeds een nieuw zakje te gebruiken. (Bron afbeelding: Eakin)

 

 

Sluitclip of klittenband

Je hebt stomazakjes met een losse sluitclip (Let er wel op dat je bij een opening met losse sluitclip regelmatig de klem vernieuwd. Zorg ook dat je altijd een extra sluitclip bij je hebt!). Tegenwoordig kun je ook kiezen voor stomazakjes met een opening met klittenbandsluiting. Deze heb je in verschillende variaties. Je zult zelf uit moeten proberen waar je het beste mee overweg kunt. (Merk: Dansac)

 

 

High flow ileozak + eventueel een nachtzak

Voor mensen met een ileostoma in een rolstoel een tip van Christiaan, welke ook handig is voor mensen met een hoge output 's nachts:

"Ik heb gezocht naar een oplossing voor het zelfstandig legen van de zak. Meestal wordt gekozen voor de beenzak. In mijn geval, ik kan namelijk zelf wat naar voren schuiven op de rolstoelzitting, heb ik de optie bedacht van de lange high flow ileozak met dopsluiting (die de zak nog wat langer maakt), bijvoorbeeld van BBraun Almarys Twin+ (zie afbeelding). In mijn geval werkt dit prima. Mede door het feit dat ik, dankzij de elektrische hoogteverstelling van mijn rolstoel, goed ver boven het toilet kan komen. Voordeel van deze zak met dop is ook dat je er via een slang eventueel een nachtzak op aan kunt sluiten, wat bijvoorbeeld voor bedlegerige mensen een uitkomst kan zijn."

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Afvoerkraantje

Een urostomazakje heeft als opening een afvoerkraantje, zodat je de urine gemakkelijk in het toilet kunt laten lopen. Ook deze is er in verschillende variaties.

 

Terugslagventiel

De urostomazakjes bevatten een terugslagventiel waardoor de urine wel in het zakje kan lopen, maar niet meer terug kan naar de stoma als bijvoorbeeld de nachtzak is aangekoppeld. Zo wordt lekkage voorkomen en is er een minder grotere kans op urineweginfecties. Sommige merken hebben een multikamersysteem: twee kamers zorgen ervoor dat de urine over het gehele zakje verspreid wordt. Hierdoor blijft het zakje zo plat mogelijk.

Extra voering

Het zakje voor de urostoma heeft een extra voering, waardoor de urine niet meer bij de huidplaat kan komen als deze eenmaal in het zakje is gelopen. (merk onder: Coloplast, Convatec, Dansac en Marlen)

Nachtzak

Aan een urostomazakje is een nachtzak te koppelen, zo hoef je er 's nachts niet steeds uit om je zakje te legen. Om vacuüm te voorkomen is het verstandig een klein laagje water/urine in het stomazakje te laten staan. Natuurlijk moet de nachtzak lager hangen dan het matras. Hang hem eventueel in een emmertje. Als de urine niet goed doorloopt kun je een klein beetje water in de nachtzak doen, alvorens je hem aankoppelt. Wanneer je de nachtzak 's morgens goed doorspoelt, bijvoorbeeld met water en azijn, kun je hem maximaal een week achtereen gebruiken. Voor extra bewegingsvrijheid kun je een extra verlengslang aankoppelen. De nachtzak kan verkleuren. Dit is een bekend gegeven genaamd het 'purple bag syndroom' en wordt waarschijnlijk veroorzaakt door enzymen, van voeding of medicijnen. (Merk: Coloplast, Welland en Marlen)

 

 


 

 

 

 

Stomazakjes voor baby's en kinderen

Je hebt ook stomazakjes speciaal voor kinderen en baby's. Je hebt zelfs zakjes voor premature (te vroeg geboren baby's). (Merk: Eurotec en Laprocare)

 

 Vaak hebben baby's met een urostoma geen zakje nodig, dan volstaat een (hoge) luier. Het is belangrijk dat het systeem zeer flexibel is omdat kinderen nogal beweeglijk zijn. Het is niet zo dat stomazakjes voor kinderen een soort mini-uitvoering zijn van de volwassenen versie. In verhouding tot hun lengte en lichaamsgewicht produceren kleine kinderen veel meer ontlasting en urine dan volwassenen. Als kinderen ouder worden, kunnen ze goed volstaan met de kleine uitvoering van stomazakjes voor volwassenen. Sinds kort is er ook een convex voor de kleintjes, een innovatie op dit gebied. Kijk hier voor meer informatie over baby's en kinderen met een stoma. (Merk: Coloplast, Convatec Little ones en Eakin)

 

 


 

Fistelzakjes

Er bestaan ook speciale zakjes die bestemd zijn voor fisteluitgangen, drainopeningen en open wonden. Soms zijn het zakjes die ook voor kinderen en baby's bedoelt zijn, maar je hebt ook grotere versies stomazakken voor fistels en wonden. Ze zijn er met open zakje maar worden vooral gebruikt met een dopsluiting. (Merk van links naar rechts: Welland, BBraun, twee maal Eakin en Salts via Mediq)

 

  

Niet te koel...

Het is verstandig om voor minstens twee weken stomamateriaal op voorraad te hebben. Wel moet je erop letten dat je het materiaal goed bewaart. Een koele, droge opslagplaats is het beste. Bewaar je materiaal dus niet ergens waar de temperatuur tot het vriespunt kan dalen. De materialen verminderen dan van kwaliteit als je ze onder te koude omstandigheden bewaart. (Merk: Nu-Hope)

 

 

...En niet te warm

Maar bewaar je materiaal ook niet vlakbij de verwarming of ergens anders waar het te warm kan worden. De huidplaat kan gaan smelten bij oververhitting, waardoor hij van vorm en kwaliteit verandert. Hetzelfde geldt voor de douche, daar is het te vochtig. In een warm land kun je de materialen het beste bewaren in een koeltas, maar ook 's zomers in de auto of op het strand is een koeltas verstandig. Je stomaplakken en zakken zijn onder de juiste koele en droge omstandigheden jarenlang te bewaren, tot zelfs 5 jaar.

 

De ervaringen van Paul:

"Ik heb altijd een noodsetje in de auto liggen. Dit toilettasje (zonder koelfunctie) lag meteen na aankoop van de auto onder de bestuurdersstoel. Gelukkig nog nooit nodig gehad. Vorige week, na 7 jaar trouwe dienst, heb ik de auto ingeruild voor een andere. Naast een gigantische berg rotzooi kwam ook het toilettasje boven water...

In die 7 jaar heeft het alles meegemaakt wat de auto heeft meegemaakt; van temperaturen van -25 graden in Wit-Rusland tot +42 graden in Italië. Dus ik dacht: "'Het zal mij benieuwen!" Ik heb deze reserve-/noodset
als test thuis aangebracht. Ik had toch geen afspraken buitenshuis, dus was voorbereid op een eventuele lekkage.

Resultaat? De convex tweedelige huidplak heeft het na 7 jaar vorst, vocht en hitte perfect gedaan, kwam niet (gedeeltelijk) los en heeft zijn normale standaard tijd van 48 uur volgehouden. Bij deze mijn complimenten aan de producent!"

 

Ceramide in huidplak; 

Laatst aangepast op woensdag 13 januari 2021 21:04
 
Terug naar boven

twitter insta

Linkedin facebook

Youtube email