Op reis & onderweg
Inhoudsopgave
Op reis & onderweg
Boek: Reizen en onderweg
Tips voor onderweg
Tips voor het vliegen
Tips voor de camping
Voeding in het buitenland
Medicijnen/zorg
Stomamateriaal
emigreren
Andere tips
Woordenboek
Alle pagina's

 

Op reis en onderweg

Het is best spannend, zo'n eerste keer op vakantie met een stoma. Daar is vaak tijd voor nodig om de stap te wagen. Maar als je het eenmaal een keer hebt gedaan, is de drempel weg. Met een stoma kun je natuurlijk op vakantie en verre reizen maken, het vraagt alleen wat meer voorbereiding.

Uiteraard is het wel belangrijk dat je de stoma in de hand hebt, dus geen of weinig lekkages. Als je het in het begin eng vindt kun je beginnen met bijvoorbeeld een weekendje weg in een huisje in Nederland. Daarna kun je langzaam je grenzen gaan verleggen. Hier wat praktische tips en voorzorgsmaatregelen voor naar en op vakantie zodat je kunt genieten!

 

 

 


 

Boek: Reizen en onderweg met een stoma

 

Het kan best spannend zijn, de eerste keer op vakantie met een stoma. Soms is er tijd nodig om de stap te wagen. Dit boek is geschreven voor en door stomadragers en hun directe omgeving. En natuurlijk ook voor alle professionals, die regelmatig met stomadragers te maken hebben.

Naast handige tips over reizen, met aandachtsgebieden als voeding en medicijnen maar ook bijvoorbeeld over kamperen, biedt dit boek een mooie verzameling van ervaringsverhalen van stomadragers.

Uiteraard met diverse soorten stoma's en vakanties. Van een ileostoma en colostoma, tot een continent urinestoma en Malone. Van reizen met het vliegtuig en caravan, verre vakanties naar Afrika en een trektocht door de Himalaya, tot een vakantie op de motor door Europa en kamperen in het vertrouwde Nederland. Allemaal delen ze hun ervaringen, leuke anekdotes, dilemma's en onzekerheden. De reizigers geven je tips. Maar ze willen vooral laten zien dat je ook met een stoma kunt vakantievieren en genieten.

 

 


 

Tips voor onderweg

 • Neem voor onderweg extra opvangzakjes, voorgeknipte plakken en toiletpapier/ gaasjes (eventueel al nat gemaakt) mee.
 • Vraag onderweg toegang tot het invalidentoilet langs de autobanen. Deze toiletten zijn een stuk ruimer en hebben vaak een wastafel en afvalbak.
 • In Europa is er de Eurosleutel. Deze universele sleutel past op een voor heel Europa gestandaardiseerd slot zodat je er nu al op meer dan 10.000 plaatsen in Europa gebruik van kunt maken. Je komt onder andere in aanmerking voor deze sleutel indien je een stoma hebt of een chronisch darm- of urinewegprobleem.
 • Geen afvalbak op het toilet? Laat dan een kaartje achter of stuur achteraf het bedrijf een email.
 • Voor mensen met een stoma (en ook voor darmziekten/kanker) bestaan er voorrangskaarten voor het toilet. Vaak in de vorm van creditcard formaat. Informeer even bij je leverancier of stomaverpleegkundige waar je deze aan kunt vragen.

 • Door middel van een plaskokertje speciaal voor vrouwen is het mogelijk om staand je stomazakje te legen. Bij een ileostoma zul je wel 1 tot 2 cm van de plaskoker af moeten knippen omdat de ontlasting uit een ileostoma dikker is dan urine. De plaskoker kun je meestal doorspoelen in het toilet. Het is verstandig om deze methode eerst thuis uit te proberen! (Bron afbeelding onder: Urinelle)

 • Reis je met de trein? Neem voor je weggaat contact op met de vervoerder waarmee je gaat reizen of kijk op hun website. Veel treinorganisaties bieden extra services voor reizigers met een functiebeperking, zoals ruimte, aangepaste toiletten en reisassistentie.
 • In het buitenland kan het een probleem zijn dat er geen schoon water voorhanden is. Neem daarom voor onderweg een flesje met schoon water mee voor als je eventueel je stoma moet verschonen. Bij de dierenwinkel hebben ze handige reisflesjes voor honden, met een bakje eraan vast. Ook de Stomareiniger van Heltic kan uitkomst bieden.

 

 • Neem ook desinfecterende handgel mee om je handen schoon te kunnen maken.
 • Zorg dat je stomamateriaal en eventuele medicijnen op een koele plaats liggen, bijvoorbeeld in een koelbox/  tas. Zeker in de auto kan het erg heet worden!
 • Neem een goed afsluitbare beker mee, zodat je in geval van nood ook zonder toilet het zakje kunt legen.
 • Nog een manier als er geen toilet in de buurt is: het Care Bag-plaszakje of de Traveljohn. Dit zijn afsluitbare wegwerpzakken met daarin een geur- en absorptiemat. De ontlasting of urine wordt direct ingedikt en geurloos gemaakt.
 • Ook een idee voor onderweg zijn afvalbakken voor luiers. Je kunt hierin je stoma-afval luchtdicht in opbergen. Kijk hiervoor bij baby speciaalzaken.
 • Sommige mensen hebben last van de autogordel. Mensen met een stoma worden niet automatisch ontheven van de draagplicht, wel kun je een aanvraag voor ontheffing indienen bij het CBR. Kijk hier voor een te downloaden brochure. (zie onderaan het verhaal van Bas met zijn ervaringen!)
 • Er zijn ook andere oplossingen, omdat de voordelen van het dragen van een autogordel natuurlijk niet opwegen tegen de nadelen. Design your stoma maakt gordelkussens. Je kunt er een kussentje (of iets anders zachts) tussen stoppen en bijvoorbeeld met een elastiek vastmaken, of iets zelf maken door middel van klittenband. Je kunt hem iets losser trekken en dan een klemmetje (paperclip of wasknijper) plaatsen, of een speciale gordelklem/clip. Voor sommige mensen is het aanbrengen van een vierpuntsgordel ook een oplossing, of het verplaatsen van het kliksysteem van de gordel. En er bestaat ook een speciale veiligheidsgordel (bellysafe) voor zwangere vrouwen, die je buik vrijlaat. 

 

 


   

   

  Tips voor het vliegen

   

  • Gebruik zowel voor als tijdens de reis geen koolzuurhoudende dranken.
  • Vraag aan je stomaverpleegkundige of leverancier naar een stoma-paspoort, hierin kun je al je medische gegevens kwijt zoals: medicijnen, gegevens van je arts en je stomamaterialen. Dit stomapaspoort voorkomt vaak onnodige vertraging bij de douane, maar is ook handig in eigen land!
  • Wanneer je medische hulpmiddelen gebruikt mag je bij een bus- of vliegreis tot 5 kilo (en soms nog meer) extra bagage meenemen. Vaak heb je hiervoor een doktersverklaring nodig (zowel in het Engels als het Nederlands!), aan te vragen bij je huisarts, specialist of stomaverpleegkundige. Laat dit wel van tevoren weten aan het reisbureau of de luchtvaartmaatschappij. Ze zijn hiertoe verplicht, het is een wettelijke maatregel. Hieronder zie je een voorbeeld van hoe een medische verklaring eruit zou kunnen zien. 

   

  • Voor de spoelpomp moet een extra verklaring worden geregeld.
  • Ook voor het gebruik van het invalidentoilet in een vliegtuig heb je soms een doktersverklaring nodig, overleg dit dus ook even van tevoren.
  • Als je in het vliegtuig het liefst zo dicht mogelijk bij het toilet wilt zitten, kun je dit van tevoren aangeven
  • Als je voor je vakantie al weet met welke maatschappij en welk toestel je gaat vliegen, kun je op www.seatguru.com van de meeste bekende maatschappijen de indeling van de vliegtuigen bekijken. Je kunt bijvoorbeeld precies zien waar de toiletten zijn, en welke rijen voor jou het handigste zijn.
  • Houd rekening met vertragingen of zoekrakende koffers, dus voldoende stomaspullen in je handbagage meenemen! Ook kan het verstandig zijn je stomaplakken in je handbagage mee te nemen in verband met de hele lage temperaturen (vaak beneden het vriespunt) in het bagageruim.
  • Sinds juli 2006 is er een nieuwe Europese wet waardoor reizigers met een handicap dezelfde rechten hebben als andere luchtreizigers. De wet zal van toepassing zijn op personen met een handicap en mensen met een beperkte mobiliteit, die vertrekken van, op doortocht zijn door of aankomen op een luchthaven gelegen in de Europese Unie. Een luchtvaartmaatschappij mag op vluchten binnen Europa niemand weigeren vanwege een handicap of beperkte mobiliteit. De luchthavens worden verantwoordelijk voor eventuele assistentie van deze passagiers. Niet alleen vanaf de incheckbalie tot aan de gate, maar ook al bij aankomst op het vliegveld (parkings, bus- en trein station, taxistandplaatsen, etc.).
  • Let erop dat de douane problemen kan hebben met bijvoorbeeld je stomaschaartje. Het is dus handiger om de huidplakken voor je handbagage al voor te knippen zodat je schaartje in je koffer kan.
  • Als je bij een grensovergang gefouilleerd wordt, vraag dan of dit in verband met je stoma in een aparte ruimte mag, hiervoor zijn namelijk geschikte ruimtes op bijna iedere grenscontrolepost aanwezig.
  • De handbagage is ook aan limieten gebonden: maximaal lengte 55x breedte 35x hoogte 25 cm. Naast deze handbagage mag een passagier één jas, één paraplu of wandelstok, één (video)camera en leesmateriaal meenemen.
  • Sinds 6 november 2006 gelden er voor alle vliegtuigpassagiers binnen de Europese Unie nieuwe regels:

   

  - Vloeistoffen, gels en spuitbussen mogen alleen in kleine hoeveelheden (maximaal 100 ml per stuk) en op de juiste manier verpakt worden meegenomen in de handbagage. (let op: Het is eens voorgekomen bij een stomadrager dat de output in het zakje ook werd meegeteld bij de 100 ml, leeg dus vlak van tevoren je zakje!)

  - De verpakkingen moeten worden meegenomen in een doorzichtige plastic zak, maximaal 1 per persoon. De inhoud van de zak mag niet groter zijn dan 1 liter en moet hersluitbaar zijn.

  - De nieuwe regels gelden ook voor vloeistoffen als water en andere drankjes, pasta's, lotions, crèmes, vloeibare lipgloss, mascara, tandpasta, parfum, deodorant etc.

  - Als je een medische verklaring of medisch paspoort bij je hebt, mag je zoveel materiaal in je handbagage meenemen als je gedurende de reis nodig hebt (bijvoorbeeld medicijnen en stomamateriaal). Ook hoeven de lotions e.d. niet in de daardoor bestemde doorzichtige zakjes te worden gedaan. Er moet wel in de medische verklaring of het medisch paspoort uitdrukkelijk worden vermeld waar je de vloeistoffen voor gebruikt en de hoeveelheid die je per keer nodig hebt. De vloeistoffen én medicijnen moeten op naam gesteld zijn.

  Let op: dit zijn de richtlijnen die de luchthaven Schiphol hanteert. Deze kunnen natuurlijk afwijken van de luchthavens in het buitenland. Vraag het dus even voor alle zekerheid na bij de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt! De nieuwe regels leggen echter geen beperkingen op voor vloeistoffen die je in winkels koopt voorbij het punt waar je instapkaart wordt gecontroleerd. De nieuwe regels zijn enkel van toepassing op handbagage.

  Bij deze tip mede gebruik gemaakt van: Combicare

  • Tenslotte zijn er ook nog de scans. Sinds 15 mei 2007 heeft Schiphol een security Scan in gebruik. De scan maakt op basis van weerkaatsing van golven op de huid een beeld van de contouren van het lichaam. Voorwerpen die op het lichaam worden gedragen, zijn hierdoor zichtbaar. Stoma-materiaal is hierbij te zien. En dan is er ook nog een bodyscan, die wordt ingezet op trajecten waar bijvoorbeeld veel drugs worden gesmokkeld. De scan werkt met röntgenstralen waardoor hardere voorwerpen, zoals bijvoorbeeld ingeslikte bolletjes, zichtbaar worden. Mensen met een colostoma die een plug dragen, zouden eruit kunnen worden gepikt. Pas als de beveiliger op de scans iets opvalt, wordt er gefouilleerd. Ook wordt er af en toe zomaar iemand uitgepikt voor een controle. Helaas bleken er veel vervelende dingen voor te vallen, doordat de mensen op Schiphol niet wisten wat een stoma was. De Nederlandse stomavereniging is met hen om de tafel gaan zitten. Verstandig is om het personeel voorafgaand aan de veiligheidscontrole op de hoogte te stellen van je stoma.

   


   

  Tips voor de camping

   

  • Eigenlijk een tip voor iedereen, ook zonder stoma; douche met je slippers aan in verband met de hygiëne.
  • Zorg er op de camping voor dat je je stomamateriaal en eventuele medicijnen koel bewaart. Vaak kun je de koelblokken in de campingwinkel invriezen.
  • Informeer voordat je boekt goed naar de sanitaire voorzieningen op de camping en neem eventueel een plekje zo dicht mogelijk bij het toiletgebouw. Kijk bijvoorbeeld op hun website of er een plattegrond is van de camping.
  • Denk er ook aan om te vragen of de verlichting op de toiletten ook 's nachts aanblijft.
  • Informeer van tevoren of er ook invalidentoiletten zijn. Indien je hiervan gebruik wilt maken gaat dit vaak door middel van een sleutel die je bij de receptie aan kunt vragen.
  • Stel jezelf van tevoren een aantal vragen, zoals; Waar ga ik op de camping mijn stoma verzorgen? Is daar genoeg ruimte voor in de douches? Zijn er privé wasgelegenheden? Of verzorg ik mijn stoma in de tent/ caravan?
  • Als je de stoma in de douches/ privé wasgelegenheid wilt verschonen, neem dan voor de zekerheid een krukje mee, vaak zijn die bankjes erg krap of kun je er helemaal niet zitten.
  • Als je de stoma in de douches wilt verschonen en je moet voor het water betalen, let er dan op dat je van tevoren je gaasjes al hebt nat gemaakt.
  • Neem eventueel een toiletemmer of een porti potti/chemisch toiletje mee.
  • Als je je zakje gewoon in de openbare toiletten wilt legen, en je vindt het niet prettig om met een vol zakje over de camping te lopen, denk dan aan iets van een handdoek die je er er ‘s ochtends/ ‘s nachts voor kunt houden.
  • Maak een aparte toilettas voor al je stomamateriaal.
  • Inmiddels komen er steeds meer campings in Nederland en het buitenland met privé sanitair. Hierbij heb je bij je kampeerplaats een eigen gebouwtje met douche, toilet en wasbak. Je krijgt een sleutel en kunt er dus je spullen in laten staan. Ideaal voor mensen met een stoma

   

   


   

  Voeding in het buitenland

   

  • Let goed op je voeding om bijvoorbeeld diarree te voorkomen (en dat geld dan voornamelijk voor de warme landen).
  • Wees voorzichtig met drinkwater en ijsblokjes.
  • Drink uitsluitend gebotteld water uit verzegelde flessen of water dat tenminste 5 minuten heeft gekookt.
  • Let ook op met tandenpoetsen.
  • Wees ook voorzichtig met rauwkost en ongekookte groente en fruit altijd schillen (het is vaak gewassen met kraanwater).
  • Drink geen onbewerkte/ ongepasteuriseerde melk.
  • Eet alleen vlees, gevogelte en vis als dit goed doorbakken is.
  • Eet geen (rauwe) schaaldieren en vermijd voedsel van straatstalletjes.
  • Als je een ijsje wilt eten, neem dan een ijsje dat verpakt is.
  • Pas ook op met mayonaise en room.
  • Buffetten staan er vaak al een tijd waardoor deze voedingsmiddelen niet goed kunnen vallen.
  • Pas op met lokale pittige kruiden en olijfolie indien je hier minder goed tegen kunt.

   


   

  Medicijnen/zorg

   

  • Als je diarree krijgt is de behandeling eigenlijk niet veel anders als bij mensen zonder een stoma. Je moet natuurlijk veel blijven drinken. Bij langdurige, aanhoudende diarree is het verstandig om ORS (oral rehydration salt) te gebruiken, om ervoor te zorgen dat het lichaam zoveel mogelijk vocht, zouten en suikers vasthoudt. Dit zijn zakjes met een zoutoplossing die je oplost in water, verkrijgbaar bij de apotheek en drogist. Als je dit niet voor handen hebt, kun je het ook zelf maken door 8 klontjes suiker en 1 theelepel keukenzout op te lossen in 1 liter drinkwater (in het buitenland met flessenwater). Ook een diarreeremmer (loperamide) kan handig zijn, bespreek dit met je arts! Neem ook bouillontabletten of een paar zakjes soep mee op vakantie, en crackers of biscuits. Stop dat in je handbagage. Voor mensen met een colostoma is het handig om wat ileostomazakjes mee te nemen voor eventuele diarree.

   

  • Zorg er net als bij je stomamateriaal voor dat je genoeg medicijnen bij je hebt, meer dan je normaal nodig zou hebben.
  • Houd rekening met een eventueel tijdsverschil als je je medicijnen inneemt op een bepaald tijdstip. Overleg dit van tevoren met je arts.
  • Door het warme weer en het vele drinken kan de ontlasting dun worden. Hiervoor bestaan producten die de ontlasting indikken tot een gel (zie hier).
  • Ook voor medicijnen is een hoge temperatuur niet goed, berg ze daarom ook op bij je stomamateriaal in een koelbox/ tas.
  • Een medicijnen-paspoort kan erg handig zijn. Hierin staan vermeld: de stof- en merknaam, de sterkte en dosering. Vooral die werkzame stof is belangrijk, want dan kan een buitenlandse arts herkennen om welk geneesmiddel het gaat. Niet alle medicijnen hebben immers overal dezelfde merknaam, de stofnamen daarentegen zijn over de hele wereld gelijk. Ook je persoonlijke gegevens staan erin vermeld. Je kunt dit paspoort gratis aanvragen bij je apotheker.
  • Als je medicijnen onder de opiumwet vallen, is een verklaring van je arts verstandig om eventuele douaneproblemen te voorkomen. Dit geldt voor onder andere sterke pijnstillers. Reis je naar een Europees land dat hoort bij de zogenoemde Schengenlanden, dan moet je een zogenoemde Schengenverklaring meenemen. Indien je naar een land binnen het zogenoemde Schengengebied gaat, heb je toestemming nodig van de ambassade of het consulaat van het betreffende land in Nederland. Om die toestemming te krijgen is tenminste een verklaring nodig van je arts. Pas wanneer je over de verklaring van je arts beschikt, neem je contact op met de ambassade of het consulaat van het land dat je gaat bezoeken. Het is verstandig de geneesmiddelen mee te nemen in de verpakking van de apotheek. Daardoor wordt duidelijk dat je het geneesmiddel niet als genotmiddel gebruikt.
  • Op de website van het CAK kun je checken of jouw medicijnen onder de Opiumwet vallen. Op deze website lees je verder ook alle informatie over het reizen met geneesmiddelen en kun je de benodigde verklaringen downloaden.
  • Een andere mogelijkheid is een uitdraai uit het apotheeksysteem mee te nemen op vakantie. De juiste spelling van de medicijnen is gegarandeerd, maar je moet wel zelf eventuele andere gegevens toevoegen.
  • Een SOS talisman is ook een optie. Dit is een hanger aan een halsketting, armband of broche met daarin een strookje papier dat lang genoeg is om zowel je medische voorgeschiedenis als je medicijnen te noteren. Voordeel is dat je dit dicht bij je lichaam draagt. Te koop bij reiswinkels, juweliers, apotheken en drogisterijen.
  • Er bestaan diverse medische paspoorten:

  - Zo is er het Europees Medisch Paspoort (EMP) wat in 2001 is ingevoerd op verzoek van huisartsen, GGD, apotheken en patiëntenverenigingen. Het is een document dat na invulling (van bijvoorbeeld je behandelend arts) in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in 11 Europese talen. Mocht er iets met je gebeuren in het buitenland, dan is de betreffende arts altijd op de hoogte van je medische geschiedenis. Gegevens als je aandoeningen, medicijngebruik, bloedgroep, je behandelend arts en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden, staan allemaal vermeld. Het EMP is, tegen een geringe vergoeding, verkrijgbaar bij huisartsen, apotheken, medisch specialisten, GGD, patiëntenverenigingen, medische hulpdiensten en sommige (reis)boekhandels.

  - Ook bestaat er een Europees Medisch Paspoort in USB-vorm. Het is een pasje en werkt met een digitaal dossier. Deze pas bestaat uit een USB-creditcard met daarop al jouw medische gegevens. Het Medisch Paspoort heeft een handig formaat, waardoor het makkelijk in je portemonnee, tas of in het dashboardkastje van de auto past. Zo heb je je medisch paspoort altijd bij de hand. Ondanks de naam Europees Medisch Paspoort is deze pas in alle landen te gebruiken.

  • Als je op vakantie gaat naar het buitenland is het verstandig om een Europese zorgpas aan te vragen, die sinds januari 2006 verplicht is ingesteld. Met deze European Health Insurance Card (EHIC) heb je recht op noodzakelijke medische zorg in heel Europa, omdat het voor buitenlandse artsen het bewijs is dat je verzekerd bent. Zonder deze pas loop je het risico dat de medische zorg wordt geweigerd als niet duidelijk is of de kosten zijn gedekt. Bovendien kun je hiermee voorkomen dat je rekeningen moet voorschieten, die je later in Nederland zelf moet terughalen bij je ziektekostenverzekeraar. De EHIC is geen garantie dat je niet voor kosten komt te staan: de hoogte van de vergoedingen hangt nog altijd af van je polis bij jouw zorgverzekeraar. Je kunt de Europese verzekeringskaart kosteloos aanvragen bij je eigen zorgverzekeraar, of via de website www.ehic.nl. De kaart is overigens beperkt geldig (1 jaar) en persoonsgebonden. Ieder lid van het gezin moet hem daarom apart aanvragen.


   

  Stomamateriaal

   

  • Neem voldoende stomamateriaal mee op vakantie. In een warm land zul je meer materiaal gebruiken dan in een koud land. Redenen voor meer materiaalverbruik kunnen zijn: ander klimaat, meer transpireren, andere voeding, veel zwemmen etc.
  • Neem twee keer zoveel mee als dat je normaal thuis nodig hebt.
  • Ga je naar een warm land of is het een actieve vakantie? Neem dan extra afplakmateriaal mee zoals halve manen.
  • Neem, als je irrigeert (spoelt), ook voldoende stomamateriaal mee. Op vakantie kan het irrigeren soms niet het gewenste resultaat opleveren.
  • Haal de plakken & zakken uit de dozen en doe ze in (boterham)zakjes, dat neemt minder ruimte in. Bij veel leveranciers doen ze dat automatisch voor je als je zegt dat je op vakantie gaat.
  • Verdeel het materiaal (zeker als je gaat vliegen/ busreis) over meerdere tassen/ koffers en ook in je handbagage, voor als er eventueel bagage zoekt raakt.
  • Je huidplakken kunnen smelten bij een warmere temperatuur dus laat ze niet in een hete omgeving (bus, auto, hotelkamer, tent) liggen. Het verstandigst is om al je stomamateriaal in een koelbox/ tas mee te nemen, denk ook aan koelblokken!
  • Een handig tasje waar je een aantal huidplakken in kunt doen is die van Frio. Wij hebben een aantal modellen getest, en het expeditiemodel is het meest geschikt qua maten. De binnenhoes leg je 10 minuten in het water, waarna het stolt en het minimaal 48 uur je huidplakken koel houdt. Het binnenhoesje voelt een beetje klammig aan, waardoor het verstandig is om de huidplakken in een wegwerpzakje te doen en deze weer in het binnenzakje. Dit tasje is via onze website te koop.

  • Neem de bestelnummers van je materialen mee en het telefoonnummer van je stomaverpleegkundige. Denk ook aan de alarmcentrale van je leverancier, in noodgevallen leveren ze zelfs op je vakantieadres in binnen- en buitenland (vraag dit van te voren bij je leverancier na!). Of vraag thuisblijvers van tevoren of ze bij noodgevallen materiaal naar je vakantie adres op willen sturen.
  • In het buitenland is het soms lastig uit te leggen om we product het gaat, handig is daarom om ook foto's mee te nemen van de producten die je gebruikt.
  • Vraag van tevoren bij je leverancier of ze eventueel een pakket naar je binnen- of buitenlandse verblijfplaats kunnen sturen. Informeer ook bij je ziektekostenverzekeraar naar de vergoedingen daarvan. Stomamateriaal is verkrijgbaar bij bijna elke buitenlandse apotheek (herkenbaar aan het groene kruis). Levering duurt ongeveer 2 dagen en de rekening kun je achteraf declareren bij je zorgverzekeraar (dat laatste geldt zeker voor buiten Europa).
  • Er bestaat de mogelijkheid om zelf je stomamateriaal naar het verblijfadres in het buitenland te sturen. Maak hierbij gebruik van de voordelen van post restante. Geef je materiaal voor je vertrek af bij een postkantoor in je buurt en laat dit sturen naar en postkantoor op je vakantiebestemming. Daar kun je het pakket weer afhalen.
  • Ook kun je met het hotel waar je verblijft afspreken dat je het stomamateriaal daarheen stuurt en ze het pakket zorgvuldig bewaren tot je komst.
  • Neem, als je dit prettig vindt, een matrasbeschermer mee zodat als je een lekkage krijgt, het matras in bijvoorbeeld het hotel niet vies wordt.
  • Er bestaan waterdichte safe bags voor bijvoorbeeld je mobiele telefoon, maar in deze tas kun je natuurlijk ook je stomamateriaal kwijt als je bijvoorbeeld gaat zwemmen of kanoën.

   

   

   

   


   

   

  Emigreren

   

  Indien je als stomadrager wilt emigreren naar een ander land heb je best met wat dingen rekening te houden en moet je vanalles van tevoren regelen, al verschilt het per land hoeveel en hoe groot de veranderingen zijn. Zoek alles van tevoren goed uit! Zeker rondom je stomamateriaal en de verkrijgbaarheid hiervan, de vergoedingen, zorg in het betreffende land, dingen als medicatie etc. En wie weet is er daar wel een stomavereniging die je aan informatie kan helpen?

   

   


   

  Andere tips

  • Allereerst een Engels boek over op vakantie gaan met een stoma, "Yes we can!". Deze pocketversie bevat onder andere: verhalen over reizen met een stoma van mensen over de hele wereld, tips en adviezen, een woordenboek en een travelcard.

  • Neem een stomawoordenboekje mee. Bijvoorbeeld van de Nederlandse Stomavereniging of je leverancier, waar in alle Europese talen de belangrijkste woorden met betrekking tot een stoma zijn opgenomen (zie ook hier).
  • Moet je jezelf katheteriseren, gebruik dan tijdens je vakantie katheters voor eenmalig gebruik.
  • Irrigeer (spoel) je darmen in tropische landen uitsluitend met mineraalwater (zonder koolzuur) uit flessen of gekookt water (wel afgekoeld tot 37 graden). Je darmen kunnen namelijk een gedeelte van het ingebrachte water opnemen in je lichaam.
  • Neem, als je irrigeert, een (vlees) haak mee om de spoelzak aan op te hangen en eventueel een touw.
  • In een warm land kan het dragen van een gordel om je stoma of een breukband je extra zekerheid bieden in verband met het loslaten van de plak. Ook bestaan er producten die de hechtkracht van de plak versterken.
  • Ga je zwemmen? Er is speciale zwemkleding voor stomadragers verkrijgbaar. Ook bestaan er kleine zakjes en kun je het filter afplakken met een Gore-tex filtermembraam ter bescherming. Ook zijn er zwembanden op de markt van Design your stoma.


   

  Woordenboek

   

  • Hier vind je een woordenboek in verschillende talen die je uit kunt printen en mee kunt nemen op vakantie met daarin de belangrijkste woorden op stomagebied.

   

  Bijvoorbeeld:

  Hoe vraag je "waar is het dichtstbijzijnde toilet" in het....


  .... Engels: where is the toilet?
  .... Frans: oú sont les toilettes?
  .... Spaans: dónde están los baños?
  .... Duits: wo ist die toilette?
  .... Egyptisch: veen el toilet?
  .... Arabisch: yne el toilet?
  .... Papiamento: unda e toilet ta?
  .... Italiaans: dove e il banjo?
  .... Bahasa Indonesia: dimana ada kamarketjil
  .... Surinaams: pé a toilet de?

  Laatst aangepast op maandag 27 juli 2020 17:52
   
  Terug naar boven

  twitter insta

  Linkedin facebook

  Youtube email