Accessoires

 

Nachtzak urinestoma

( 14 Votes )

Mijn man Chris heeft sinds 30 mei 2012 een urinestoma (methode Bricker). Nu zaten wij met het probleem dat de nachtzak aan het bed gekoppeld moest worden. Maar wij hebben een boxspring en geen mogelijkheid een beugel aan het bed te plaatsen. We hebben ook geen nachtkastje met lades waar de nachtzak aan zou kunnen hangen. Op zoek naar een oplossing heb ik het volgende bedacht: een staande WC rol houder, deze is een stuk zwaarder dan de standaards die geleverd worden door de leverancier waar wij het stomamateriaal vandaan hebben. Groet Jannie

 

 

Opvangbakje

( 11 Votes )

 

Ik heb dit voor iemand anders bedacht zodat eenvoudig een stomazakje te ledigen is en beide handen vrij zijn om schoon te maken. In het ziekenhuis en bij de Buurtzorg hadden ze het idee nog nooit gezien. Ik hoop dat het velen kan helpen: Neem een emmertje/ bakje en doe er een S haakje van IKEA aan (10st € 1,00) en hang het aan je broekriem. Voor vakantie en reizen kun je een zo klein mogelijk emmertje gebruiken. Groet Con

 

 

 

Alarm bij volle stomazak

( 46 Votes )

Word je niet vanzelf wakker in de nacht bij een volle zak? Individuele patiënten die een alarm willen voor een te volle zak kunnen hiervoor ook een eenvoudige oplossing gebruiken. Er zijn in de handel personal alarm kastjes die enorm gaan gillen als je het pennetje er uit trekt. Als je zo'n kastje om het zakje aanbrengt met een touwtje, gaat het apparaatje vanzelf gillen als het zakje te vol wordt.

 

 

Stomakastje

( 19 Votes )

Soms moet je creatieve oplossingen zoeken om het jezelf zo gemakkelijk mogelijk te maken. Hieronder zie je het stomakastje van oprichtster Eliene door haar handige vader gefabriceerd. Je vervangt je huidplak zittend op het toiletdeksel of stoel en precies tegenover je hangt de spiegel. Al je stomaproducten kun je in het kastje kwijt. Als je hem opendoet is het een tafeltje die je gebruikt om de spullen erop te zetten als je je stoma aan het verzorgen bent.

 

 

 

Opbergkoffer stomamateriaal

( 46 Votes )

En er zijn meer creatievelingen. Van Jan Brinks kregen we een heel leuk e-mailtje. Voor het opbergen van zijn stomaspullen heeft hij een triplex kistje gemaakt met allerlei vakjes en zelfs een spiegeltje erin:

 

 

Nachtzak urinestoma

( 14 Votes )

 

 

Sinds januari leef ik met 2 stoma's. De colostoma gaf geen problemen, maar twee keer had ik 's nachts lekkage van het urostomazakje. Door het niet meedraaien van de slang van de nachtzak door het aannemen van een andere houding tijdens de slaap, werd het uiteinde van het stomazakje dichtgedraaid waardoor de doorstroming van de urine werd belemmerd. Met als gevolg een te hoge druk in het zakje waardoor de urine onder de huidplaat doorsijpelde. Toen ben ik wat gaan experimenteren met kartonnen op maat gesneden plaatjes. Dat hielp wel, maar na enkele keren gebruik ontstonden er vouwen in, zodat de veerkracht verdween waardoor het probleem dreigde terug te komen. Iedere avond maakte ik dan maar een nieuwe wat echter veel tijd kostte en ik bleef me onzeker voelen.

Van een stukje dunne styreenplaat heb ik een nieuwe gemaakt. Dat spul blijft veerkrachtig, er komen geen vouwen in en is als het moet goed te reinigen. De styreenplaat heb ik bij een modelbouwwinkel gekocht, een figuurzaag, lineaal, hobbymes en vijl deden de rest. Op de buitenlaag van mijn urozakjes zitten een aantal inkepingen waar een en ander ingestoken kan worden. Vastzetten doe ik met schilderstape, behalve de twee onderste uisteeksels, die zet ik vast met kleine stukjes leukosilk of leukoplast. Bij mij is het probleem verholpen. 

Groeten Theo, urinestoma

 

 

 

 

Spoelbak

( 23 Votes )

We hebben voor een stomagebruiker een wasbak ontwikkeld voor het spoelen van de stoma. Nu kan deze man staande voor zijn spoelbak de stoma schoonmaken, zonder dat hij bij de wc door te knieën hoeft te buigen. De wasbak is gemaakt van aluminium met een RSV-trechter die boven de wc wordt geplaatst. Bij de wc is een kappersdouche aan de muur bevestigd. Ook kan de spoelbak worden voorzien van een mechanische afzuiging in verband met geuren. Misschien is deze tip voor meer mensen een uitkomst. Het geheel is licht, dus na gebruik dus makkelijk verplaatsbaar. De wc kan dus weer worden vrijgemaakt. F. Habekotté

 

 

Tip breukband

( 6 Votes )

 

Ik heb sinds 2013 een urinestoma en omdat ik een enorme buikbreuk/ hernia heb draag ik dagelijks een breukband. Dit gaat prima als ik een joggingbroek draag, maar met een spijkerbroek is het knap lastig. Wat iedere keer als je bukt gaat de breukband omhoog, en de spijkerbroek naar beneden. Een keer op een speciale gelegenheid is dat wel vol te houden maar niet een hele dag. Totdat ik een helder moment kreeg, en op de breukband en op de spijkerbroek drukknoppen bevestigde. Sindsdien loop ik de hele dag in een spijkerbroek.

Werkwijze is vrij eenvoudig te noemen; ik heb breukband en spijkerbroek aangetrokken. En op vier plaatsen met een krijtje een stip gezet. Aan beide taille en twee op de rug, zo uitgemeten dat de knopen op de band van de broek komen. Het stomazakje valt vrij voor de broek, en valt niet op als je er iets langs voor draagt. Als ik naar het toilet moet maak ik de drukknoppen los en laat de broek zakken. En omdat de breukband en spijkerbroek aan elkaar vastzitten kan ik gewoon bukken. Wel heb ik gekozen voor sterke en vrij grote drukknoppen, die kun je op de markt of online kopen. Succes, Cees

 

 

 


Terug naar boven

twitter insta

Linkedin facebook

Youtube email