"Ik ben een vrouw van bijna 32 jaar met een ileostoma door de ziekte van Crohn.
De stoma heb ik sinds 25 februari 2013.

Ik ben naar Doha in Qatar gevlogen om te revalideren, te genieten en de accu weer op te laden. Het idee voor deze vakantie ontstond net nadat ik wist wanneer ik klaar zou zijn met mijn speciale fysiotherapie in het ziekenhuis. Zes sessies, speciaal voor ‘ nieuwe stomadragers’. Ik wist dat ik dit begin juni zou afronden en omdat mijn ouders in Doha wonen, ontstond zo het idee om daar verder te revalideren. Met goedkeuring van mijn werkgever is het daarna in gang gezet.

Mentale voorbereiding was niet nodig; ik was veel te enthousiast dat ik eindelijk na circa19 maanden weer wat kon ondernemen en weer naar mijn ouders toe kon gaan. Ik heb me grotendeels voorbereid middels internet en via de telefoon, plus de kennis die ik reeds had van het land en via mijn ouders. Ik heb gesproken met de chirurg, IBD-arts en stomaverpleegkundige om groen licht te krijgen om 3 maanden na mijn operatie te mogen vliegen. Met de apotheek gesproken over voldoende medicatie en een geneesmiddelenpaspoort. En uiteraard met de leverancier om genoeg stomamateriaal voor 26 dagen mee te nemen alsmede het stomapaspoort. Zowel mijn artsen als de stomaverpleegkundige hebben zich niet uitgelaten over mijn plannen.

De vliegreis was top! Ik was zelf bang dat mijn opvangmateriaal mogelijk zou bollen tijdens de vlucht, maar dit is helemaal niet het geval geweest. Via mijn leverancier, MediReva, heb ik het materiaal geregeld. Nadat ik had uitgelegd dat ik 26 dagen op vakantie ging, hebben zij mij veel tips gegeven en opgestuurd. Het materiaal heb ik geseald en uiteindelijk verdeeld over 1 x 23 kg reguliere bagage, 1 x 23 kg medische bagage (gratis bij KLM), 1 x 12 kg handbagage en 1 x 5 kg extra medische handbagage.

De voorzieningen qua toiletten in het land zijn afhankelijk van waar je heengaat goed of slecht. In Doha zelf zijn de voorzieningen hyper modern en de toiletvoorzieningen zelfs beter dan in Nederland, met name de openbare voorzieningen hiervoor. Gezien Qatar een islamitisch land is heb je overal zeer uitgebreide voorzieningen met wasruimtes (voor gebed) en voldoende invaliden voorzieningen die daadwerkelijk open zijn voor gebruik, in tegenstelling tot Nederland, waar deze vaak op slot zitten.

Qatar bestaat voor het grootste deel uit woestijn. Dus buiten Doha zijn de voorzieningen minder goed of zelfs slecht. Maar met de juiste voorzieningen in de auto en vooraf rekening houden met kleding is dit geen probleem geweest. Voor de hygiëne heb ik altijd vochtige doekjes en hand sanatizer bij me om alles schoon en ontsmet te houden.

Het eten is heel anders dan in Nederland. Uiteraard is de keuken anders, maar ook de versheid is beter i.v.m. de hoge temperaturen in het land. Hier in Nederland eet ik ook geen ‘Nederlandse kost’ en dus is mijn lichaam hier mogelijk al aan gewend. Van zoet tot pittig, ik kan het allemaal eten. Voeding is vanaf het begin geen enkel probleem geweest voor mij.

In Doha is het veel warmer. Ik ben er juni 2013 geweest om verder te revalideren en ik ben er in november 15 dagen geweest enkel om te genieten. In juni was het er circa 50 graden en in november circa 35 graden. In november heb ik geen last gehad van de warmte m.b.t. mijn stoma, maar in juni wel! Door de warmte en door zwemmen lijkt de huidplak zich nog beter aan je lichaam te hechten. Hierdoor merkte ik dat mijn huid roder en dunner werd onder de huidplak en soms ging mijn huid bloeden met het verwijderen van de huidplak. Met wat extra hulpmiddelen om mijn huid te verzorgen ging het niet veel beter. Eenmaal terug in Nederland was dit vrij vlot weer verdwenen en de huid weer rustig. Persoonlijk vind ik dat de warmte niet iets is waar je veel tegen kan doen. Ik heb niet meer of ander materiaal gebruikt door de weersomstandigheden.

Ik overnachtte bij mijn ouders thuis, een vertrouwde omgeving dus. Ik heb daar een eigen slaapkamer en badkamer, dus er waren geen aanpassingen nodig.

Verder heb ik geen last gehad van lekkage of buikgriep, maar ik was hier wel op voorbereid. Ik had vooraf ORS en Imodium gekocht. ORS i.v.m. de extreme hitte en Imodium als ik onverhoopt toch diarree zou krijgen. Beide heb ik niet nodig gehad.

Via mijn vaders werk is er een verpleegkundige 24-uur beschikbaar voor personeel. Voor mijn vertrek heeft mijn vader bij haar geïnformeerd of zij eventueel zou kunnen en willen helpen in geval van nood, bijvoorbeeld een ileus of buikgriep. Dit was geen enkel probleem. Ik had hem voorzien van de nodige medische gegevens. Zij heeft ook een rechtstreekse lijn/contact met het ziekenhuis en zij sprak zelf ook Engels en Zuid-Afrikaans. Een eventueel taalbarrière was hier ook meteen mee opgelost. Bijkomend en groot voordeel: zij bleek in Zuid-Afrika een stomaverpleegkundige te zijn. Gelukkig is beide keren alles goed gegaan en heb ik geen beroep op haar hoeven doen. Dat de mogelijkheid er was, was in ieder geval erg geruststellend.

Mijn tips voor mensen met een stoma die een verre reis willen maken zijn:

-Verdiep je vooraf goed in waar je naartoe gaat. Wat je al vooraf kan uitstippelen, kan je een hoop onrust en werk schelen op de bestemming zelf. 
-Ook bij je luchtvaartmaatschappij blijkt veel mogelijk te zijn als je er naar informeert. Zo mocht ik bijvoorbeeld een gratis extra koffer van 23 kg meenemen voor medische doeleinden en 5 kg extra handbagage. Ook is er op Schiphol een gratis caddy beschikbaar indien je je koffers niet kan/mag tillen. 
-Informeer altijd naar de mogelijkheden die voor jouw situatie van toepassing zijn. Veel is mogelijk in een speciale situatie, vaak ook zonder extra betaling, al wordt dit niet altijd vooraf vermeld."

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

 

Nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!


We versturen 4-6 nieuwsbrieven per jaar. Je kunt je afmelden door in de nieuwsbrief op de afmeld link te klikken. privacybeleid

Foutje gezien op Stomaatje.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.