logo stomaatje alles over stomas

Een gastrostomie is een voedingsstoma in de buikwand direct naar de maag, waardoor vloeibare voeding via een katheter kan worden toegediend. Een gastrostomie kan een PEG-katheter, gastrostomiekatheter of maagbutton bevatten. Bij langdurig (chronisch) gebruik heeft deze techniek minder complicaties dan sondevoeding via de neus. Het slangetje dat bijvoorbeeld voor de gastrostomie wordt gebruikt is dikker dan die van een neussonde, waardoor hij minder snel verstopt. Maar ook kan deze katheter worden gebruikt als er langdurig en veel laxeermiddel moet worden gebruikt, zo hoef je het niet oraal in te nemen.

 

PEG

In de volksmond wordt alles PEG genoemd, maar dit is een bepaalde katheter die op een bepaalde manier geplaatst wordt (Percutane Endosopische Gastrostomie). Echter kan een gastrostomie ook op laparoscopische of laparotomische wijze aangelegd worden. Deze techniek wordt gebruikt vanaf 1980. Sindsdien zijn de technieken sterk verbeterd waardoor het inbrengen makkelijker gaat en de gastrostomie langer kan blijven zitten. Daarnaast zijn er diverse soorten waardoor je keus hebt in de voor jouw comfortabelste katheter.

 

Katheter of button

Bij deze techniek kan onder andere een PRG/PEG-katheter of een maagbutton (bijv Mic-key, Mini-one, Freka button, Medilime button e.d.) worden ingebracht. Een PRG-katheter is een uitstekende slang buiten de huid waarop direct de spuit met voeding aangesloten kan worden. Aan de binnenzijde van de buikwand zit een ballonnetje, zodat de katheter er niet uit kan schuiven. PRG wordt door een radioloog geplaatst. Een PEG-katheter wordt met de endoscoop geplaatst en bevat een plaatje aan de binnenzijde. De maagbutton bevat een ballonnetje. Aan de buitenkant van de button zit een afsluitdopje waarop je een extra slangetje aan kunt koppelen voor de vloeibare voeding.

Verschillende varianten

Je hebt verschillende varianten van een PEG.

  •  De PEG waarbij de sonde in de maag ligt is de standaard PEG.
  •  De sonde kan via de maag worden doorgeschoven naar de twaalfvingerige darm, dit noemt men de PEG duodenum. Dit wordt niet vaak gedaan omdat de katheter zeer snel terugkomt naar de maag.
  •  En ten slotte kan de sonde worden doorgeschoven naar de dunne darm, dit wordt een PEG jejunum genoemd. Deze wordt wel vaak aangelegd. Dit is dan een PEG-J die via de maag is doorgelegd naar het jejunum. 

Bij alle drie is de ingang direct in de maag, alleen kan de sonde verder worden doorgeschoven.

 

Radiologisch

Daarnaast heb je deze varianten ook waarbij ze door de radioloog zijn aangelegd in plaats van endoscopisch. Deze heten:

  •  PRG (Percutane Radiologische Gastrostomie, direct in de maag). De maag wordt van buitenaf onder echo- en röntgengeleide met een holle naald aangeprikt, om hier tenslotte een voedingssonde achter te laten.
  •  En zo heb je ook de PTGJ (percutane transgastrische jejunostomie) waarbij er via de maag een voedingskatheter wordt ingebracht in de dunne darm.

 

Lees de ervaringen met een Pegsonde

Kijk ook eens op onze website Gastro-maatjes, hier lees je nog uitgebreider over dit onderwerp

 

×