logo stomaatje alles over stomas

Zetpil

Indien je nog een stukje endeldarm over hebt kun je een zetpil inbrengen. Dit kan soms ook een alternatief zijn voor oraal gebruik zodat het beter kan worden opgenomen. De medicatie wordt zo via de bloedbaan opgenomen. Indien je geen anus meer hebt kun je ook een zetpil in je stoma inbrengen. Overleg dit met je arts! Om te voorkomen dat hij er door de peristaltiek uit glipt moet je de zetpil liggend inbrengen en 5 à 10 minuten afsluiten met een vinger, tampon of stomaplug.

 

Klysma

Indien je een klysma nodig hebt kan dit via de (darm)stoma worden ingespoten. Gebruik hierbij wel een sleeve zodat het bij snel uitlopen van de vloeistof en/ of ontlasting geen zooitje wordt. Al heb je (een deel van) de dikke darm niet meer, laxeermiddelen kun je nog gebruiken.

 

Plaspil

Indien je een stoma hebt en een plaspil (diureticum) gebruikt verlies je nog sneller zouten en kalium. Een plaspil bevordert de uitscheiding van water door de nieren waardoor je een hogere urineproductie hebt. Het beste kun je dan kaliumbesparende plastabletten gebruiken, al heb je dan nog steeds snel een tekort van bovengenoemde.

 

Anticonceptiepil

De anticonceptiepil is niet 100% betrouwbaar bij mensen met een stoma en dan vooral bij mensen met een ileostoma. Bij medicijnen die niet goed worden opgenomen kan naar een alternatief worden gezocht. Kijk hier voor andere mogelijkheden van anticonceptie. Soms is het ook een optie om de pil te vermalen (dit mag overigens niet bij tabletten met een suikerlaag, dus overloeg dit altijd met je arts of apotheek). Na een aantal maanden kan het zijn dat de overgebleven darm de functies overneemt en de opname weer (deels) hersteld wordt.

 

Griepprik

De griepprik maakt de kans om griep te krijgen veel kleiner. Als je toch griep krijgt verloopt de ziekte meestal minder ernstig. Mensen met een stoma behoren niet automatisch tot de risicogroep waardoor je recht hebt op een griepprik. Het gaat om de verlaagde weerstand in combinatie met een stoma waardoor je wel tot de doelgroep behoort.

Zo behoren mensen die de ziekte van Crohn hebben, colitis ulcerosa, waarbij een groot deel van hun darmen zijn verwijderd en zij die medicijnen gebruiken als prednison wel tot de risicogroep, maar betreft het divertikels of is de kanker verwijderd en ben je schoon, dan behoor je niet tot die groep. Wel kun je de griepprik altijd op eigen kosten halen. Overleg dit met je arts.

 

Colestyramine

Speciale aandacht voor colestyramine (zoals het merk Questran). Dit medicijn wordt vaak gegeven bij galzure diarree. Bijvoorbeeld na een ileumoperatie of bij een ontsteking in de dunne darm door de ziekte van Crohn. Colestyramine bindt de vrije galzuren in de darm en zorgt er hierdoor voor dat vocht beter in het lichaam kan worden opgenomen waardoor de diarree minder wordt.

 

Het bindt niet alleen galzuren maar ook anderen medicijnen, zodat hiervan de werking vermindert en ze vaak niet tegelijkertijd met colestyramine mogen worden ingenomen. Door colestyramine, en dan met name bij langdurig gebruik van hoge doseringen, kan de opname van de vetoplosbare vitamines A, D, E en K verminderen en een eventueel tekort ontstaan.

 

×