Steeds meer gemeenten voeren het DifTar systeem in. Dit staat voor gedifferentieerde tarieven, wat betekent dat je betaalt voor de hoeveelheid afval die je aanbiedt (kilo's, inworpen of aantal zakken). Er wordt per huishouden geregistreerd hoeveel afval er wordt aangeboden en hoe meer afval je aanbiedt, hoe hoger de afvalstoffenheffing zal zijn. Dus niet één vast bedrag meer maar een vast bedrag per jaar én een variabel bedrag per hoeveelheid aangeboden afval.

 

Een stoma en incontinentie

Maar met een stoma heb je een stuk meer afval dan de gemiddelde inwoner, stomadragers hebben gemiddeld 100 – 120 kilo meer afval dan gebruikelijk, evenals bijvoorbeeld bij incontinentie. In sommige gemeentes is er een speciale regeling om deze kosten te compenseren. De gemeentes kunnen zelf hun beleid bepalen en dus is het niet overal hetzelfde geregeld, maar voor mensen met een stoma of incontinentie geldt er veelal een tegemoetkoming. Helaas soms ook helemaal niets en draaien we zelf voor de kosten op.

 

Verschillende regels per gemeente

De regels zijn bij iedere gemeente weer anders; soms krijg je een vast bedrag terug per jaar, bij een ander wordt wat er meer is aangeleverd dan bij een gemiddeld gezin vergoedt, of wordt de korting alleen berekend over het restafval en niet het vaste bedrag en geldt er een drempel van minimaal aantal kilo's of zakken afval waar je overheen dient te komen alvorens je een tegemoetkoming kunt verkrijgen. Er zijn soms ook mogelijkheden het stoma- en incontinentiemateriaal gratis af te geven bij een inzamelstation. Soms heb je ook helemaal niets aan de regeling of is er niets geregeld. Informeer vooral even bij jouw gemeente!

 

Tegemoetkoming

Kijk op de website van je gemeente welke regeling je daar hebt. Als je door middel van een verklaring van de huisarts, zorgverzekeraar, apotheek, leverancier of specialist (zoek goed uit welke verklaring jouw gemeente precies wil ontvangen) kan aantonen dat je door gebruik van incontinentie- of stomamaterialen extra afval aanbiedt, kun je soms in aanmerking komen voor een korting op de afvalstoffenheffing.

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje emoticon poepjes sleutelhanger!

Stomaatje emoticon poepjes sleutelhanger

 

Word vrijwilliger!

Wij zoeken vrijwilligers!

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

 

Nieuwsbrief

Foutje gezien op Stomaatje.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.