Steeds meer gemeenten voeren het gedifferentieerd afvalbeleid in. Dit staat voor gedifferentieerde tarieven (DifTar systeem). Wat betekent dat je, naast een vast bedrag, betaalt voor de hoeveelheid afval die je aanbiedt (kilo's, inworpen of aantal zakken). Er wordt per huishouden geregistreerd hoeveel afval er wordt aangeboden en hoe meer afval je aanbiedt, hoe hoger de afvalstoffenheffing zal zijn. Dus niet één vast bedrag meer maar een vast bedrag per jaar én een variabel bedrag per hoeveelheid aangeboden afval.

 

Een stoma en incontinentie

Maar met een stoma heb je een stuk meer afval dan de gemiddelde inwoner, en dus meer kosten. En je gaat stomamateriaal ook niet opsparen want dat gaat stinken. Stomadragers hebben gemiddeld 100 – 120 kilo meer afval dan gebruikelijk, evenals bijvoorbeeld bij incontinentie. In sommige gemeentes is er een speciale regeling om deze kosten te compenseren. De gemeentes kunnen zelf hun beleid bepalen en dus is het niet overal hetzelfde geregeld, maar voor mensen met een stoma of incontinentie geldt er veelal een tegemoetkoming. Helaas soms ook helemaal niets en draaien we zelf voor de kosten op.

We hebben een onderzoek gehouden onder stomadragers over de vergoeding van het medisch afval, lees hier meer

 

Verschillende regels per gemeente

De regels zijn bij iedere gemeente weer anders; soms krijg je een vast bedrag terug per jaar, bij een ander wordt wat er meer is aangeleverd dan bij een gemiddeld gezin vergoedt, of wordt de korting alleen berekend over het restafval en niet het vaste bedrag en geldt er een drempel van minimaal aantal kilo's of zakken afval waar je overheen dient te komen alvorens je een tegemoetkoming kunt verkrijgen. Er zijn soms ook mogelijkheden het stoma- en incontinentiemateriaal gratis af te geven bij een inzamelstation. En heb je pech dan heb je ook helemaal niets aan de regeling of is er niets geregeld. Informeer vooral even bij jouw gemeente!

 

Tegemoetkoming

Kijk op de website van je gemeente welke regeling je daar hebt en hoe je dit kunt aanvragen. Ook zou je contact op kunnen nemen met de afdeling milieu of afval. Vind je dit lastig? De Stomavereniging heeft een voorbeeldbrief gemaakt die je kunt gebruiken om de gemeente te benaderen. Als je door middel van een verklaring van de huisarts, zorgverzekeraar, apotheek, leverancier of specialist (zoek goed uit welke verklaring je gemeente precies wil ontvangen) kan aantonen dat je door gebruik van incontinentie- of stomamaterialen extra afval aanbiedt, kun je wie weet in aanmerking komen voor een korting op de afvalstoffenheffing. Soms heb je alleen een kopie nodig van de pakbon van je bestelde stomamateriaal. Let op! Vaak moet je dit ieder jaar weer aanvragen. 

 

Stomazakjes bij het restval of plastic?

  •  Stomamateriaal hoort bij het restafval (grijze container).
  •  Je kunt wel de dozen waarin het stomamateriaal zit (retail box), en plastic verpakkingsmateriaal scheiden bij het oud papier en plastic. Ook bijvoorbeeld de plastic beschermlaag op de huidplaat mag bij het plastic.
  •  Stomamateriaal zelf mag niet (zowel gebruikt als ongebruikt) bij het plastic worden gedeponeerd. Ook de non- woven bekleding van het zakje wat op de huid rust is niet van plastic.
  •  Een aantal merken stomamateriaal heeft doorspoelbare colostomazakjes in het assortiment, welke biologisch afbreekbaar zijn. Je kunt deze zakjes (exclusief de non-woven buitenlaag die je eraf kunt halen), met inhoud door het toilet spoelen. Of je gooit ze weg in de groene bak. Je hebt zo als colostomadrager een stuk minder afval.
  •  Er bestaan luchtdichte afvalemmers speciaal bedoeld voor luiers en waar je het blauwe wegwerpzakje in kunt gooien zodat je echt geen last van luchtjes hebt. Handig als je bijvoorbeeld in een appartement woont en moet betalen per lediging. Kijk hiervoor bij babyspeciaalzaken.
  •  Je hebt ook geparfurmeerde, afsluitbare afval/luierzakken die de geur kunnen verbloemen.

 

Stomaatje Zwemdag

Zondag 30 juni organiseren wij weer een zwemdag voor stomadragers en hun naasten, kom jij ook?

Een impressie van de zwemdag

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

 

Nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!


We versturen 4-6 nieuwsbrieven per jaar. Je kunt je afmelden door in de nieuwsbrief op de afmeld link te klikken. privacybeleid

Foutje gezien op Stomaatje.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.