logo stomaatje alles over stomas

De huid

De huid van een te vroeg geboren baby is veel dunner en gevoeliger dan van een ouder kind of volwassene. Een babyhuid is wat kwetsbaarder voor invloeden van buitenaf, voor infecties en schimmeltjes, omdat de beschermende zuurmantel nog niet helemaal aanwezig is. (Bron foto: Coloplast)

 

Verschillende systemen

Gelukkig is het stomamateriaal tegenwoordig ook geschikt voor de gevoelige huid, waardoor een baby hier over het algemeen weinig problemen van zal ondervinden. Er zijn verschillende systemen verkrijgbaar om de ontlasting of urine op te vangen.

  •  Er is een 1-delig systeem bestaande uit een huidbeschermende plak waar het zakje aan vast zit en een 2-delig systeem bestaande uit een losse huid beschermde plak met een bevestigingsring waar het zakje op kan worden vastgeplakt.
  •  Verder is er nog een onderverdeling te maken in een open of gesloten systeem. Een open zakje heeft aan de onderkant een opening , die vaak dmv een klittenband of sluitclip kan worden afgesloten. Een gesloten zakje moet worden vervangen als het voor 1/3 gevuld is. (Bron afbeelding: Eurotec)

Kijk hier voor meer informatie over de verschillende systemen.

 

Ruime keuze

Zowel het 1-delige als 2-delige systeem zijn er in verschillende maten, soorten en merken. Vraag ernaar bij je kinderstomaverpleegkundige. Tegenwoordig is er voor baby's een ruime keuze in opvangmateriaal. Twaalf jaar geleden bestond er nog maar slechts één systeem voor baby's. Dit komt doordat het voor fabrikanten niet zo interessant is door de kleine afzetmarkt. Gelukkig loopt Nederland, wat betreft de introductie van nieuw stomamateriaal voor kinderen en baby's, voor op de rest van de wereld. (Merk van links naar rechts: Salts via Medeco, AllweCare, Coloplast en Convatec)

 

Waar moet het materiaal aan voldoen?

  •  Het is belangrijk dat een systeem voor baby's zeer flexibel is omdat ze nogal beweeglijk zijn.
  •  Het is niet zo dat stomazakjes voor baby's een soort mini-uitvoering zijn van de volwassenen versie. In verhouding tot hun lengte en lichaamsgewicht produceren baby's veel meer ontlasting en urine dan volwassenen.
  •  Als kinderen ouder worden kunnen ze goed volstaan met de kleine uitvoering van stomazakjes voor volwassenen.
  •  Ook bij baby's heeft een eendelig systeem de voorkeur boven een tweedelige.
  •  Als het tere babyhuidje niet tegen het frequente wisselen van een eendelig systeem kan, dan is een tweedelig systeem natuurlijk wel een goed alternatief.
  •  Er zijn speciale tweedelige systemen in de handel waarbij het zakje zonder al teveel druk op de plak kan worden bevestigd. De huidbeschermende plak heeft een bevestigingsring waarop het zakje wordt vast geplakt.
  •  Er is ook een versie voor baby's en kinderen met een flexibele convex huidplak (bolling), wat gebruikt kan worden bij een stoma wat op huidniveau zit of bij een klein breukje bij het stoma. (Eakin)

 

Lees de ervaringen van ouders van een kindje met een stoma

  

×