Aanleg stoma

Bij mensen in een rolstoel moet zittend de plaatsbepaling worden gedaan. Ook moet rekening worden gehouden met de kleding die je draagt, het gaat er dan vooral om waar de broekband zit. Het is erg belangrijk dat je zelf de stoma kunt zien en er goed mee kunt bewegen en buigen.

 

Leer het iemand uit je omgeving

Ook is het belangrijk dan iemand uit je omgeving na de operatie in het ziekenhuis jouw stoma leert verzorgen. Dit geldt voor iedereen; indien je een gebroken arm krijg of ander letsel waardoor je niet beide handen kunt gebruiken, is het prettig als er al iemand is die je zonder uitleg kan helpen.

 

Stomamateriaal

Er zijn speciale stomazakken welke zijn aangepast aan het zitten in een rolstoel, informeer hiernaar bij je leverancier.

Tip! Bij een urostoma kun je een slang op het zakje aansluiten. Indien je het stiksel van de binnenzak van je broek lostornt, kun je deze slang hierlangs naar binnen brengen. Op deze manier kun je makkelijker je stomazakje in het toilet legen. Dit zou ook een oplossing kunnen zijn voor ileostomadragers met een stomazak met dopsluiting en niet te dikke output.

 

Christiaan: Ik heb gezocht naar een oplossing voor het zelfstandig legen van de zak. Meestal wordt gekozen voor de beenzak. In mijn geval, ik kan namelijk zelf wat naar voren schuiven op de rolstoelzitting, heb ik de optie bedacht van de lange high flow ileozak met dopsluiting (die de zak nog wat langer maakt), bijvoorbeeld van BBraun Almarys Twin+ (zie afbeelding). Bij mij werkt dit prima. Mede door het feit dat ik, dankzij de elektrische hoogteverstelling van mijn rolstoel, goed ver boven het toilet kan komen. Voordeel van deze zak met dop is ook dat je er via een slang eventueel een nachtzak op aan kunt sluiten, wat bijvoorbeeld voor bedlegerige mensen een uitkomst kan zijn."

 

 

 

Lees de ervaringen van stomadragers met een extra handicap


Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje emoticon poepjes sleutelhanger!

Stomaatje emoticon poepjes sleutelhanger

 

Word vrijwilliger!

Wij zoeken vrijwilligers!

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

 

Nieuwsbrief

Foutje gezien op Stomaatje.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.