logo stomaatje alles over stomas

Vaak kan na een bepaalde periode de stoma door middel van een operatie weer worden opgeheven. (Bron afbeelding rechts: Dansac)

Lees hier meer over het opheffen van een stoma

 

Rode billetjes

Baby's die na hun geboorte een stoma hebben gekregen, hebben zodra de stoma wordt opgeheven een grotere kans op het krijgen van rode billetjes. Door de stoma hebben ze nooit ontlasting in hun luiers en op hun billetjes gehad.

  •  In sommige ziekenhuizen smeren ze wat ontlasting rond de anus en billen om de huid alvast aan de ontlasting te laten wennen.
  •  Bij rode billetjes is het belangrijk om regelmatig de luier te verwisselen.
  •  De billetjes regelmatig te wassen met lauw warm water (liever geen babydoekjes!).
  •  En droog te deppen (dus niet wrijven).

 

Crème's

Ook kunnen de billetjes van het kind beschermd worden de eerste weken met een (barrière)crème en/of extra inlegluiers. Het is een kwestie van uitproberen welke zalf bij jouw baby het beste werkt. Je kunt ook speciale zinkzalf kopen bij de drogist of apotheek. Hier heb je geen recept voor nodig. De zalf smeer je dan bij iedere verschoning op zijn billetjes. Het nadeel van deze producten is dat ze lastig te verwijderen zijn en bleke vlekken in kleding en beddengoed kunnen geven. Sommige merken luiers kunnen ook een allergische reactie geven, vooral rode billetjes zijn daar extra gevoelig voor.

 

Candida infecties

Als de roodheid verergert en er zich verdikte rode plekken vormen (de zogenaamde 'eilandjes voor de kust'), kun je te maken hebben met een Candida infectie (schimmel). Alleen een medicinale zalf helpt hierbij, zoals bijvoorbeeld die van Canesten.

 

Lees de ervaringen van ouders van een kindje met stoma

 

×