Voedingsvezels zijn belangrijk voor de werking van de dikke darm. Let er dus bij een colostoma op dat je elke dag voldoende vezels binnenkrijgt. Maar ook bij een ileostoma met dunne ontlasting.

 

Oplosbare en niet-oplosbare vezels

Je hebt oplosbare en niet-oplosbare vezels. De eerste zitten bijvoorbeeld in groente, fruit en bonen. Ze komen onverteerd in de dikke darm terecht waar de darmbacteriën ze bewerken. De stoffen die hierbij vrijkomen, stimuleren de darmwerking maar kunnen ook helpen bij diarree. Ook de niet-oplosbare vezels komen onverteerd in de dikke darm terecht. Zij zorgen ervoor dat de afvalstoffen via de dikke darm uit het lichaam worden verwijderd.

 

Spons

Ook kan deze niet-oplosbare voedingsvezel als een soort spons vocht opnemen en vasthouden, waardoor ze voor een zachtere ontlasting en een groter volume zorgen. Deze vezels zitten vooral in volkoren en plantaardige producten. Volgens de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad is de aanbeveling voor vezels 30-40 gram per dag.

In de Vezelmeter van de MLDS vind je per categorie de producten met de meeste vezels, handig!

 

Obstipatie

Bij obstipatie spelen zowel de oplosbare vezel als de niet-oplosbare vezel een rol. Het is wel belangrijk om bij de vezels voldoende te drinken. Indien je meer vezels gaat gebruiken, kun je in het begin last krijgen van winderigheid.

 

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje emoticon poepjes sleutelhanger!

Stomaatje emoticon poepjes sleutelhanger

 

Word vrijwilliger!

Wij zoeken vrijwilligers!

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

 

Nieuwsbrief

Foutje gezien op Stomaatje.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.