logo stomaatje alles over stomas

De coffey-stoma (uretero-sigmoidostomie) is een soort stoma die niet veel wordt toegepast. Het is eigenlijk een heel oude vorm, die al voor de Bricker bestond. De ureters worden in de endeldarm gebracht. Het gevolg is dat de urine in de endeldarm terecht komt. In de praktijk betekent dit dat je plast via je anus. En omdat de urine vermengd wordt met de ontlasting, heb je eigenlijk constant diarree.

Nadelen

Een nadeel is dat de urine ook weer wordt opgenomen in het lichaam, waardoor de nieren extra hard moeten werken. Een ander nadeel van deze techniek is dat na lange tijd sommige mensen darmkanker krijgen in de buurt van de ingehechte ureter.

 

Moslimlanden

Het is geen primitieve vorm, wat wel gedacht wordt omdat de coffey-stoma in Nederland nauwelijks wordt toegepast. In moslimlanden wordt veelvuldig gekozen voor deze techniek, omdat daar een stoma onder de navel als onrein wordt beschouwd. Plassen via de anus vinden moslims geen probleem. Dat is tevens de reden voor ons Nederlanders om geen coffey-stoma te willen. Plassen via de anus, dat willen we niet, dat is iets raars.

 

×