Bij een colostoma laag op de dikke darm (richting de endeldarm) gebruikt men meestal een gesloten stomazakje, dus een zakje zonder opening aan de onderkant.

Een opening heeft bij een colostoma niet de voorkeur omdat de ontlasting te dik is om door de opening te krijgen. Indien de stoma hoger op de darm is geplaatst kan een opening wel nodig zijn. (Merk van links naar rechts: Dansac, Hollister, Marlen en ConvaTec)

 

 

Doorspoelbaar stomazakje

Er bestaan ook colostomazakjes die je door het toilet kunt spoelen. Je kunt kiezen of je het zakje met inhoud wilt weggooien in de groene container of doorspoelen. Het zakje bestaat uit een binnen- en een buitenzakje. Het binnenzakje is milieuvriendelijk, lost volledig op zonder schade aan de natuur te veroorzaken en bevat minder papier dat bij een normaal toiletgebruik wordt gebruikt. Het buitenzakje is een 'gewoon' colostomazakje met een non-woven laag. Door een eenvoudige en snelle handeling kun je het buitenzakje scheiden van het binnenzakje. Daarna kun je het binnenzakje met met huidplak en inhoud in het toilet gooien en doorspoelen. (Bron afbeelding: Dansac)

 

Dit kan heel prettig zijn als er bijvoorbeeld geen afvalbak op het toilet staat. Je kunt dan de buitenste laag even in je broekzak stoppen tot je wel een afvalbak tegenkomt. Ook vinden veel mensen het een fijn idee dat de ontlasting weer als voorheen in het toilet beland in plaats van in de afvalbak. Op basis van resultaten in Engeland blijkt dat de kans op verstopping van het toilet 0,000001% is. Dit percentage is niet groter dan dat van normaal toiletpapier. Als het tot een verstopping leidt, komt dit door een verouderd rioleringssysteem (Bron: Welland). (Merk onder: Dansac en Welland)


 

Lees de ervaringen van Harvey met een doorspoelbaar stomazakje

Stomacap

Als je je darmen spoelt (alleen mogelijk bij een colostoma aan de linkerkant) kun je een stomacap gebruiken. Dit is een heel klein rond stomazakje. Je hebt ze in een een- en tweedelig systeem. Vaak zit er een gaasje in om het darmslijmvlies in op te vangen. (Merk van links naar rechts: ConvaTec, Coloplast, LaproCare en Eakin) 

 

 

Stomaatje Zwemdag

Zondag 30 juni organiseren wij weer een zwemdag voor stomadragers en hun naasten, kom jij ook?

Een impressie van de zwemdag

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

 

Nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!


We versturen 4-6 nieuwsbrieven per jaar. Je kunt je afmelden door in de nieuwsbrief op de afmeld link te klikken. privacybeleid

Foutje gezien op Stomaatje.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.