Bij een colostoma laag op de dikke darm (richting de endeldarm) gebruikt men meestal een gesloten stomazakje, dus een zakje zonder opening aan de onderkant.

Een opening heeft bij een colostoma niet de voorkeur omdat de ontlasting te dik is om door de opening te krijgen. Indien de stoma hoger op de darm is geplaatst kan een opening wel nodig zijn. (Merk van links naar rechts: Dansac, Hollister, Marlen en ConvaTec)

 

 

Doorspoelbaar stomazakje

Er bestaan ook colostomazakjes die je door het toilet kunt spoelen. Je kunt kiezen of je het zakje met inhoud wilt weggooien of doorspoelen. Het zakje bestaat uit een binnen- en een buitenzakje. Het binnenzakje is milieuvriendelijk, lost volledig op zonder schade aan de natuur te veroorzaken en bevat minder papier dat bij een normaal toiletgebruik wordt gebruikt. Het buitenzakje is een 'gewoon' colostomazakje met een non-woven laag. Door een eenvoudige en snelle handeling kun je het buitenzakje scheiden van het binnenzakje. Daarna kun je het binnenzakje met inhoud in het toilet gooien en doorspoelen. (Bron afbeelding: Dansac)

 

Dit kan heel prettig zijn als er bijvoorbeeld geen afvalbak op het toilet staat. Je kunt dan de buitenste laag even in je broekzak stoppen tot je wel een afvalbak tegenkomt. Ook vinden veel mensen het een fijn idee dat de ontlasting weer als voorheen in het toilet beland in plaats van in de afvalbak. Op basis van resultaten in Engeland blijkt dat de kans op verstopping van het toilet 0,000001% is. Dit percentage is niet groter dan dat van normaal toiletpapier. (Merk onder: Dansac en Welland)


 

Lees de ervaringen van Harvey met een doorspoelbaar stomazakje

Stomacap

Als je je darmen spoelt (alleen mogelijk bij een colostoma aan de linkerkant) kun je een stomacap gebruiken. Dit is een heel klein rond stomazakje. Je hebt ze in een een- en tweedelig systeem. Vaak zit er een gaasje in om het darmslijmvlies in op te vangen. (Merk van links naar rechts: ConvaTec, Coloplast, LaproCare en Eakin) Ook bestaat er een stomaplug, die vind je hier.

 

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje emoticon poepjes sleutelhanger!

Stomaatje emoticon poepjes sleutelhanger

 

Word vrijwilliger!

Wij zoeken vrijwilligers!

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

 

Nieuwsbrief

Foutje gezien op Stomaatje.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.