logo stomaatje alles over stomas

Productie stoma

Een colostoma komt een aantal dagen na de operatie op gang, dit komt omdat de dikke darm wat langzamer op gang komt dan de dunne darm. Vaak wordt medicatie gegeven om dit te bespoedigen. Een ileostoma moet meteen vanaf de operatie ontlasting produceren, al zal dat in het begin nog waterig en groenig zijn. Ook een urostoma produceert meteen na de operatie al urine. De rechter foto met dank aan Wieke.

  

Stomaverzorging

In de eerste dagen na de operatie begint ook het leren verzorgen van je stoma. Een afdelingsverpleegkundige moet de basis stomazorg vaardig zijn, de stomaverpleegkundige gaat dieper op de materie in. In de meeste ziekenhuizen gebeurt het grootste gedeelte van het leren verzorgen samen met een stomaverpleegkundige. In het begin kijk je alleen mee en legt de stomaverpleegkundige je van alles uit. Dit noemt men ook wel bed-site teaching. Er komt dan veel op je af en je kunt het gevoel hebben dat je dit nooit allemaal gaat onthouden, maar geloof, het lukt!

 

Zelf verzorgen

Als je eraan toe bent mag je meehelpen je stoma te verzorgen, en voordat je naar huis gaat moet je ook een keer hebben laten zien dat je het zelf kunt. Ook is het belangrijk dat er een keer iemand die dichtbij je staat meekijkt, zodat ook diegene weet hoe een stoma verzorgt dient te worden. Stel dat je bijvoorbeeld ooit je arm zult breken? De stomaverpleegkundige begint in het ziekenhuis met één merk, thuis kun je andere merken stomamateriaal uitproberen om te kijken wat jij het prettigst vindt.


 

Een stomaverpleegkundige vertelt: 'Ook is er de laatste jaren meer aandacht voor zelfzorg. Tegenwoordig sturen we 60 tot 70 procent van de mensen naar huis zonder thuiszorg, omdat ze hun stoma prima zelf kunnen verzorgen. Nog niet zo lang geleden was dat maar 10 tot 20 procent. Als je er actief op aanstuurt om de stoma zelf te verzorgen, dan blijken veel mensen dat prima te kunnen. Maar als je meteen zegt: u heeft thuiszorg nodig, dan gaan ze daarop leunen. Dat is ook een kwestie van gesprekstechniek, van goede communicatie, met alle betrokken zorgverleners trouwens. Als je zelf voor je stoma zorgt, neem je immers het heft in eigen handen en dat is altijd goed.’ - Bron Stomavereniging

Lees de ervaringen van andere stomadragers met de stoma-aanleg en het herstel

  

×