Door verschillende problemen met de blaas kan het nodig zijn dat er een urostoma/ urinestoma wordt aangelegd. Hier lees je meer over de werking van de urinewegen. De mogelijke oorzaken:

Urineophoping

Dat kan in de nier zelf zijn (bijvoorbeeld door nierstenen), in de urineleiders, maar ook in de blaas of plasbuis. Je hebt twee nieren en twee urineleiders. Daarom kan de ophoping van urine aan één kant zitten (eenzijdig) of aan beide kanten. Je merkt niet altijd iets van urineophoping, maar het kan ook (heftige) pijn en/of infecties geven. Als urine in de nieren en/of de urineleiders blijft steken, wordt het ergens door tegengehouden. Het kan ontstaan door bijvoorbeeld een tumor, stenen, stolsels, een vergrote prostaat of een vernauwing (stenose) etc. 

 

Slecht functioneren van de blaas

Bijvoorbeeld bij een verstoorde bezenuwing door multiple sclerose, dwarslaesie of een andere oorzaak waardoor men incontinent is geworden.

 

Bestraling

Wanneer de blaas zich bijvoorbeeld niet meer kan vullen tot haar normale capaciteit of je incontinent bent geworden ten gevolge van bestralingen.

 

Blaaspijnsyndroom

Het blaaspijnsyndroom (Interstitiële Cystitis/ IC) kan een oorzaak zijn, zeker als er in een later stadium een fibrotische schrompelblaas (littekenblaas) ontstaat. IC is een chronische, goedaardige aandoening die niet door bacteriën wordt veroorzaakt. Het lijkt op een “gewone” blaasontsteking, maar antibiotica helpen niet. Het kan enorm veel vervelende klachten geven wat het leven kan gaan beheersen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat IC voorkomt bij minder dan 5 op de 10.000 mensen en daarmee valt de ziekte in de categorie van zeldzame ziekten. Naar schatting hebben 2.000 tot 4.000 mensen in Nederland deze aandoening. Het komt meer voor bij vrouwen (80%) dan bij mannen (20%). Bij veel patiënten beginnen de symptomen op oudere leeftijd, maar IC komt ook steeds vaker voor bij jonge mensen of kinderen.

 

Blaasspier trekt samen

Het kan ook gebeuren dat de blaasspier zelf niet meer samentrekt waardoor spontaan urineren onmogelijk wordt, bijvoorbeeld ten gevolge van een prostaatvergroting of bezenuwingsproblemen.

 

Een aangeboren afwijking als een open blaas

 Een open blaas (ectropia vesicae, blaasextrofie) is een aangeboren aandoening. Tijdens de zwangerschap zijn bij de baby de buikwand en de blaas niet goed dicht gegaan. Bij de geboorte heeft de baby een gat aan de onderkant van de buik en in de blaas. De blaas steekt dan voor een deel uit de buik. Meestal is er ook iets aan de hand met de urineleiders (epispadie), met de geslachtsorganen en met de schaambeenderen van de baby.

 

Nierproblemen

Ten slotte kan er ook een stoma moeten worden aangelegd als de nieren niet goed werken. Nierschade kan opeens of geleidelijk en door vele oorzaken ontstaan. Bijvoorbeeld door een ongeluk, diabetes en hoge bloeddruk, een aangeboren afwijking, bestraling, ontsteking of na een grote operatie. Je krijgt dialyse of buikspoeling om de taak van de nieren over te nemen en soms een transplantatie.

 

Lees hier de ervaringsverhalen van mensen die door een aandoening aan de blaas een urinestoma of andere techniek hebben gekregen.


Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje emoticon poepjes sleutelhanger!

Stomaatje emoticon poepjes sleutelhanger

 

Word vrijwilliger!

Wij zoeken vrijwilligers!

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

 

Nieuwsbrief

Foutje gezien op Stomaatje.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.