Waar dien je op te letten?

  •  Ten eerste kun je letten op evenwichtig samengestelde voeding, voldoende vocht, vitaminen en mineralen. Een kind is letterlijk de spiegel van de gezonde levens- en eetwijze van de moeder.
  •  Extra foliumzuur is ook belangrijk. Als je het laatste stukje van de dunne darm mist kan dat nog weleens minder goed worden opgenomen. Het is belangrijk dat dit wordt gecontroleerd in het bloed.
  •  Tijdens dit onderzoek kunnen bloedwaarden als ijzer, eiwitten en vitamine B12, die ook erg belangrijk zijn, worden meegenomen.

 

Obstipatie

Tijdens de zwangerschap is er vaak sprake van obstipatie door de verminderde peristaltiek van de darm. Dit komt door de vergrote hoeveelheid progesteron (zwangerschapshormoon) en doordat de darmen door de groeiende baarmoeder in de verdrukking komen. Dit is normaal en kan bij iedere vrouw gebeuren.

 

Verstopping

Zwangere vrouwen met een stoma kunnen last krijgen van een verstopping van de darmen. Neem hierbij altijd contact op met je arts of stomaverpleegkundige. Vaak is voeding de oorzaak en kan spoelen helpen. Heel soms is het een afknelling van de darmen. In het uiterste geval krijg je een periode alleen vloeibare voeding.

Urinestoma

Bij vrouwen met een urinestoma liggen de urineleiders niet op de gebruikelijke plaats achter in de buik. Ze liggen naar voren en komen uit in de stoma. De groeiende baarmoeder kan de urineleiders niet afknellen. Als een vrouw zwanger is, produceert ze extra progesteron. Door dit hormoon worden alle organen veel slapper van constructie waardoor er niks klem kan komen te zitten.

 

De zwangerschap

Doordat de buik boller wordt en de huid strakker, zal je stomamateriaal vaak makkelijker te bevestigen zijn. Alleen als je buik zo groot wordt dat de stoma niet meer zichtbaar is wordt het lastig. Een spiegel kan dan uitkomst bieden en je kunt een wat meer onderuitgezakte of liggende houding aannemen tijdens de verzorging.

 

Ook de vorm kan veranderen

Ook de vorm van de stoma verandert naarmate de zwangerschap vordert. De stoma wordt groter en ook rekt hij uit. Hierdoor zul je een aantal keer de opening van de plak moeten vergroten om lekkage te voorkomen. Soms moet je zelfs tijdelijk voor een ander soort plak met een grotere diameter opening kiezen.

 

Je huid

De huid kan droger zijn, waardoor je last kunt krijgen van lekkage. Het is dan raadzaam om je materiaal wat vaker te vervangen en eventueel de huidplak rondom extra vast te plakken. Sommige vrouwen krijgen last van jeuk doordat de huid wordt opgerekt. Lastig, maar niets om bezorgd over te zijn. Je hoeft niet bang te zijn als je kind tegen je stoma schopt, er kan niets kapot gaan. Het kan wel een apart gevoel veroorzaken, alsof er iets aan het stukje darm trekt. (Foto met dank aan Carolien)

 

 

Steunbandage

Veel vrouwen vinden het prettig om een steunbandage te gebruiken ter ondersteuning van de stoma. Dit is een elastische band, en is verkrijgbaar in verschillende breedtes en lengtes. Een steunbandage kan verstandig zijn ter voorkoming van een prolaps of breuk.

 

Prolaps

Een prolaps is een uitstulping van de stoma, waarbij het stoma als het ware uit de buik geduwd wordt en wat groter en langer is dan normaal. Een prolaps verdwijnt meestal vanzelf na de zwangerschap. Ook kan je stomaverpleegkundige het proberen te verhelpen door het stukje darm voorzichtig terug te duwen. Neem direct contact op met de stomaverpleegkundige als er sprake is van een prolaps. De prolaps zal dan voorzichtig worden teruggeduwd en er zal een breukbandage worden aangemeten om herhaling te voorkomen.

 

Breuk

Bij een breuk (ook wel parastomale hernia) ligt een deel van de darmen voor in plaats van achter de buikspieren. Dit is te zien doordat er een bult naast de stoma ontstaat. Doordat je buik boller wordt en er spanning op komt te staan kun je, als je een groot litteken op je buik hebt, daar last van krijgen. Zeker als het nog niet zo'n oud litteken is.

 

Lees de ervaringen van stomadragers en hun zwangerschap (met foto's!)

 

 

Stomaatje Zwemdag

Zondag 30 juni organiseren wij weer een zwemdag voor stomadragers en hun naasten, kom jij ook?

Een impressie van de zwemdag

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

 

Nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!


We versturen 4-6 nieuwsbrieven per jaar. Je kunt je afmelden door in de nieuwsbrief op de afmeld link te klikken. privacybeleid

Foutje gezien op Stomaatje.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.