logo stomaatje alles over stomas

Stomaband

Er bestaan speciale stomabanden voor stomadragers die je kunt gebruiken voor zwemmen, de sauna, dagelijks gebruik of bijvoorbeeld bij intieme momenten. Ze geven geen steun, het zijn geen breukbanden. Al zorgen ze er wel voor dat het zakje tegen het lichaam wordt gedrukt. Je kunt bijvoorbeeld mooie stomabanden bestellen via onze webshop Design your stoma.

  

 

Goedkope oplossingen

Je kunt een zwangerschapsband aanschaffen en ook een bandeautop of heuprokje kunnen goed werken als band. Of een tip die wij in de Vooruitgang van de Nederlandse Stomavereniging lazen: een band maken van een elastische dames boxershort. Knip net boven het kruis de pijpjes af en werk dit af met een zigzag steek. Het overgebleven deel vormt de band, welke je om het bovenste gedeelte van het stomazakje draagt. (Links bandeautops van de Action en rechts heuprokje van de Blokker)

  

Stomahoesje

Een stomazakje heeft maar een saai beige kleurtje (er bestaat ook een zwarte en grijze versie), of zijn soms zelfs doorzichtig. Er is een leuke en gemakkelijke manier om je zakje op te fleuren: met een stomahoesje. En niet alleen opfleuren, het kan ook vocht opnemen in de zomer en helpen bij irritatie van het zakje tegen bijvoorbeeld je been. Het is een stoffen hoesje die je over je stomazakje heen kunt schuiven. Bij Design your stoma hebben we ook stomahoesjes in het assortiment. 

 

Zelf een hoesje maken

Het initiatief Design your stoma hebben we van origine opgezet voor mensen die zelf niet handig zijn met de naaimachine, om zo de hoesjes en banden toch mogelijk voor hen te maken. Als je wel met een naaimachine overweg kunt, kun je ook zelf stomahoesjes maken. Er zijn verschillende manieren om ze te maken, we beschrijven hieronder één van de manieren waarmee vele variaties te verzinnen zijn.

Ook is er een goede blog inclusief video's van @from_shitgirl_to_fitgirl hier te vinden.

 

Stap 1

Je begint door je stomazakje over te trekken op de achterkant van een stuk stof, zo heb je meteen de goede maat voor je stomahoesje. Daarna knip je het overgetrokken stomazakje uit, ongeveer een centimeter van de lijn af, of misschien wil je hem nog wel wat ruimer.

Stap 2

Dit herhaal je nog een keer, zodat je een voor- en achterkant hebt. Sommige stoffen zul je eerst moeten afzigzaggen met de naaimachine.

Stap 3

Dan knip je in één van de twee uitgeknipte stukken een gat. Neem hiervoor de doorsnee van je flens (opening van je plak). Je kunt dit handig doen door de opening op de stof te duwen. Kom er zelf achter hoe groot het gat precies moet zijn.

Stap 4

Zigzag de opening ook af. Beslis zelf wat je daarna met de opening doet; je kunt hem afmaken met een mooi biaisbandje, maar je kunt er ook een elastiek door rijgen.

Stap 5

Daarna leg je de achterkant en voorkant op elkaar, met de tekenlijnen naar buiten toe. Spelt ze eventueel vast zodat ze tijdens het naaien niet verschuiven. Naai ze nu over de getrokken lijn aan elkaar. Daarna keer je de stof binnenste buiten, en je hebt je hoesje! Je kunt er nog ter versiering applicaties of andere versiersels opplakken/ stikken.

 

Hoe doe je het hoesje om?

Geregeld krijgen we vragen over hoe zo'n stomahoesje werkt, hoe krijg je het over je stomazakje heen? Vandaar dat we hier nog een kleine uitleg met foto's geven. Het stomazakje pak je bij elkaar en moet door de ronde opening van het stomahoesje. Dus niet aan de onderkant! Het is even lastig, maar als je het zakje er eenmaal doorheen hebt kun je het stomazakje weer mooi op zijn plaats leggen.

 

 

×