logo stomaatje alles over stomas

Tijdens de periode van herstel hebben sommige mensen de behoefte om vastgehouden en geknuffeld te worden, terwijl een ander juist de behoefte kan hebben om alleen te zijn. Deel je gedachten en behoeftes met je partner, zodat er geen misverstanden kunnen ontstaan. Je kunt elkaars gedachten niet lezen, en dus is het belangrijk vragen te stellen en te praten met elkaar.

 

Maak het bespreekbaar

Boosheid of angsten kunnen na de operatie ook een rol spelen, wat erg normaal is omdat je een soort rouwproces doormaakt. Je neemt afscheid van je ‘ongeschonden’ lichaam en moet wennen aan het nieuwe. Bedenk dat je dit soort gevoelens vaak afreageert op diegenen die het dichtst bij je staan. Seksualiteit zit vol met gevoelens over jezelf, dus krop die niet op en bespreek ze met je partner, anders kunnen ze leiden tot seksuele problemen.

 

Ook je partner moet wennen

Sommige mensen die een stoma hebben denken: "het is mijn lijf waar iets aan mankeert, dus ik moet het ook zelf oplossen". Maar zo werkt het natuurlijk niet. Seks en intimiteit is iets tussen twee partners, dus praat er dan ook samen over. En vergeet niet dat niet alleen jij aan de stoma moet wennen, maar ook je partner. Verwar de bezorgdheid van je partner niet met afwijzing. Samen moet je wennen aan het stomazakje dat ineens tussen jullie in hangt.

Niet synchroon

Geef aan je partner aan wanneer je eraan toe bent dat je partner je stomazakje ook bij de vrijpartij mag betrekken, maar geef je partner ook de tijd om zelf op dat punt terecht te komen. Want dat zal het soms best moeilijk maken: het verwerkingsproces van jou en je partner zal bijna nooit synchroon lopen, iedereen verwerkt de dingen op zijn eigen manier.

Wisselwerking

Het is ook een wisselwerking tussen jullie beiden. Als degene met de stoma heel angstig of somber is, kan het zijn dat de partner minder zin krijgt in seks of het lastig vindt om ervan te genieten. En als de stomadrager ziet dat de ander moeite met de situatie heeft, voelt die zich ook minder vrij. Partners kunnen elkaars gevoelens versterken en dan is het zaak om niet in een negatieve spiraal terecht te komen. Deel dus je gevoelens met elkaar, ook op seksgebied.

 

Singles

Als je ziek bent en een stoma krijgt en geen partner hebt, ben je meer aangewezen op je jezelf. Single mensen voeren altijd een gevecht tussen de behoefte aan zelfstandigheid en die van verzorging en steun. Als single kun je aan de ene kant worden overladen met goedbedoelde hulp van familie en vrienden, waar je niet altijd behoefte aan hebt. Aan de andere kant merk je dat de hulp die je wél nodig hebt er niet altijd is, of dat het heel moeilijk kan zijn er om te vragen.

 

Geluk zit in jezelf

Nederland telt meer vrijgezellen dan ooit. De status van single zijn wordt vreemd genoeg als ongewenst en tijdelijk beschouwd. Het verlangen naar een partner, iemand waarmee je alles kunt delen, is heel menselijk, maar laat dit verlangen van liefde niet alles overschaduwen. Besef dat je persoonlijk geluk niet afhangt van factoren die buiten je liggen zoals een goede baan, een auto, succes en een partner: geluk zit in jezelf. Als je blij bent met jezelf, is een eventuele partner een aanvulling.

 

Geef je stoma niet de schuld

Geef je stoma niet de schuld van je single zijn, er spelen altijd andere factoren mee. En als je iemand tegenkomt, wat vertel je dan over je operatie en je stoma, en wanneer? Dat bepaal je natuurlijk helemaal zelf. Gebruik je gevoel en intuïtie om een goed moment te vinden. Al is het toch het beste om dit aan het begin van de relatie te vertellen, zodat je partner niet ineens voor verrassingen komt te staan als de relatie fysiek wordt. Je zult zien dat het oplucht als je erover hebt gepraat.

 

Wanneer vertel je het?

Je kunt ook even wachten tot na enkele afspraakjes, zodat je nieuwe partner kan zien dat er heel goed met een stoma te leven valt. Je stoma is maar een deel van wie je bent. Het kost voor jezelf tijd om aan het idee van een stoma te wennen, dus geef je partner ook de tijd en ruimte. Afgewezen worden is pijnlijk, maar dat gebeurt ook bij mensen zonder stoma.

 

Mede gebruik gemaakt van de bron: Folder Dansac “Hoe zit het nu eigenlijk met de seks?” en van de Belgische brochure "Seksueel functioneren en seksualiteitsbeleving na het aanleggen van een stoma".

Lees de ervaringsverhalen over relatie en seksualiteit met een stoma

 

×