logo stomaatje alles over stomas

 •  Vraag aan je stomaverpleegkundige of leverancier naar een stoma-paspoort, hierin kun je al je medische gegevens kwijt zoals: medicijnen, gegevens van je arts en je stomamaterialen. Dit stomapaspoort voorkomt vaak onnodige vertraging bij de douane, maar is ook handig in eigen land! 
 •  Wanneer je medische hulpmiddelen gebruikt mag je bij een bus- of vliegreis tot 5 kilo (en soms nog meer) gratis extra 'medische' bagage meenemen. Vaak heb je hiervoor een doktersverklaring nodig (zowel in het Engels als het Nederlands!) aan te vragen bij je huisarts, specialist of stomaverpleegkundige. Bespreek dit wel van tevoren met het reisbureau of de luchtvaartmaatschappij. Ze zijn hiertoe verplicht, het is een wettelijke maatregel. Geef het wel op tijd aan anders kunnen er kosten aan verbonden zitten. Hieronder zie je een voorbeeld van hoe een medische verklaring eruit zou kunnen zien. 

 •  Voor de spoelpomp moet een extra verklaring worden geregeld. Alternatief is om op vakantie een handspoelset te gebruiken, hier heb je geen verklaring voor nodig.
 •  Ook voor het gebruik van het invalidentoilet in een vliegtuig heb je soms een doktersverklaring nodig, overleg dit dus ook even van tevoren.
 •  Gebruik zowel voor als tijdens de reis geen koolzuurhoudende dranken.
 •  Als je in het vliegtuig het liefst zo dicht mogelijk bij het toilet wilt zitten, kun je dit van tevoren aangeven. Soms zijn hier extra kosten aan verbonden.
 •  Als je voor je vakantie al weet met welke maatschappij en welk toestel je gaat vliegen, kun je op www.seatguru.com van de meeste bekende maatschappijen de indeling van de vliegtuigen bekijken. Je kunt bijvoorbeeld precies zien waar de toiletten zijn, en welke rijen voor jou het handigste zijn.

Hieronder een foto van Hans, een impressie van het toilet in een vliegtuig. Dank Hans!

 

 •  Houd rekening met vertragingen of zoekrakende koffers, dus voldoende stomaspullen in je handbagage meenemen! Ook kan het verstandig zijn je stomaplakken in je handbagage mee te nemen in verband met de hele lage temperaturen (vaak beneden het vriespunt) in het bagageruim.
 •  Sinds juli 2006 is er een nieuwe Europese wet waardoor reizigers met een handicap dezelfde rechten hebben als andere luchtreizigers. De wet zal van toepassing zijn op personen met een handicap en mensen met een beperkte mobiliteit, die vertrekken van, op doortocht zijn door of aankomen op een luchthaven gelegen in de Europese Unie. Een luchtvaartmaatschappij mag op vluchten binnen Europa niemand weigeren vanwege een handicap of beperkte mobiliteit. De luchthavens worden verantwoordelijk voor eventuele assistentie van deze passagiers. Niet alleen vanaf de incheckbalie tot aan de gate, maar ook al bij aankomst op het vliegveld (parkings, bus- en trein station, taxistandplaatsen, etc.).
 •  Let erop dat de douane problemen kan hebben met bijvoorbeeld je stomaschaartje. Het is dus handiger om de huidplakken voor je handbagage al voor te knippen zodat je schaartje in je koffer kan. Soms mag je wel een schaartje meenemen, als deze een stompe punten heeft en vanaf het scharnierpunt minder dan 6 cm meet.
 •  Gebruik je zakjes om je ontlasting in te dikken? Bewaar ze dan in de originele verpakking, het lijkt namelijk op cocaïne. 

 •  Als je bij een grensovergang gefouilleerd wordt, vraag dan of dit in verband met je stoma in een aparte ruimte mag, hiervoor zijn namelijk geschikte ruimtes op bijna iedere grenscontrolepost aanwezig.
 •  Je kunt een doorzichtig stomazakje gebruiken zodat de douane bij een comtrole meteen kan zien wat erin zit.
 •  De handbagage is ook aan limieten gebonden: meestal maximaal lengte 55x breedte 35x hoogte 25 cm. Naast deze handbagage mag een passagier vaak één jas, één paraplu of wandelstok, één (video)camera en leesmateriaal meenemen. Let goed op de afmetingen van je handbagage, dit kan verschillen per vliegtuigmaatschappij! Dit kun je vinden op de website van de betreffende vliegtuigmaatschappij. 

 •  Sinds 6 november 2006 gelden er voor alle vliegtuigpassagiers binnen de Europese Unie nieuwe regels:
   •  Vloeistoffen, gels en spuitbussen mogen alleen in kleine hoeveelheden (maximaal 100 ml per stuk) en op de juiste manier verpakt worden meegenomen in de handbagage. (let op: Het is eens voorgekomen bij een stomadrager dat de output in het zakje ook werd meegeteld bij de 100 ml, leeg dus vlak van tevoren je zakje!)
   •   De verpakkingen moeten worden meegenomen in een doorzichtige plastic zak, maximaal 1 per persoon. De inhoud van de zak mag niet groter zijn dan 1 liter en moet hersluitbaar zijn. Hierin mogen dus 10 stuks van maximaal 100 ml zitten.
   •   De nieuwe regels gelden ook voor vloeistoffen als water en andere drankjes, pasta's, lotions, crèmes, vloeibare lipgloss, mascara, tandpasta, parfum, deodorant etc.
   •   Als je een medische verklaring of medisch paspoort bij je hebt, mag je zoveel materiaal in je handbagage meenemen als je gedurende de reis nodig hebt (bijvoorbeeld medicijnen en stomamateriaal). Ook hoeven de lotions e.d. niet in de daardoor bestemde doorzichtige zakjes te worden gedaan. Er moet wel in de medische verklaring of het medisch paspoort uitdrukkelijk worden vermeld waar je de vloeistoffen voor gebruikt en de hoeveelheid die je per keer nodig hebt. De vloeistoffen én medicijnen moeten op naam gesteld zijn.
   •  Let op: dit zijn de richtlijnen die de luchthaven Schiphol hanteert. Deze kunnen natuurlijk afwijken van de luchthavens in het buitenland. Vraag het dus even voor alle zekerheid na bij de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt! De nieuwe regels leggen echter geen beperkingen op voor vloeistoffen die je in winkels koopt voorbij het punt waar je instapkaart wordt gecontroleerd. De nieuwe regels zijn enkel van toepassing op handbagage. Kijk hier voor meer informatie over de regels rondom vloeistoffen.

Bij deze tip mede gebruik gemaakt van: Mediq

 •  Tenslotte zijn er ook nog de scans:
    •  Sinds 15 mei 2007 heeft Schiphol een security Scan in gebruik. De scan maakt op basis van weerkaatsing van golven op de huid een beeld van de contouren van het lichaam. Voorwerpen die op het lichaam worden gedragen, zijn hierdoor zichtbaar. Stomamateriaal is hierbij te zien.
    •  En dan is er ook nog een bodyscan. De scan werkt met röntgenstralen waardoor hardere voorwerpen, zoals bijvoorbeeld ingeslikte bolletjes, zichtbaar worden. Mensen met een colostoma die een plug dragen, zouden eruit kunnen worden gepikt. Maar ook een stomazakje wordt gezien als een onregelmatigheid. Pas als de beveiliger op de scans iets opvalt, wordt er gefouilleerd. Ook wordt er af en toe zomaar iemand uitgepikt voor een controle.
    •  Helaas bleken er veel vervelende dingen voor te vallen, doordat de mensen op Schiphol niet wisten wat een stoma was. De Nederlandse stomavereniging is met hen om de tafel gaan zitten. Verstandig is om het personeel voorafgaand aan de veiligheidscontrole op de hoogte te stellen van je stoma.

 

Lees de ervaringen met vliegen

 

 

×