logo stomaatje alles over stomas

Eén van de eerste vragen die bij veel mensen opkomt als ze een stoma krijgen is: "Zal het zakje zichtbaar zijn onder mijn kleding, zie je een enorme bobbel zitten?". In hoeverre je dit ziet ligt aan het soort stoma, de plek van aanleg, je postuur en een breuk ja of nee, je kledingkeuze, draag je onderkleding of een breukband en het materiaal dat je gebruikt. Let wel, vaak valt het jezelf meer op dan een ander! 

 

Uitslag Poll

Op onze besloten Facebookgroep hebben we een poll uitgezet en hieruit bleek verrassend dat maar 2% vond dat het stomazakje heel erg te zien was, 17% vond hem zichtbaar, 65% soms of een beetje en 16% vond het zakje nooit zichtbaar. Er blijken toch wel veel foefjes te zijn om een stomazakje minder op te laten vallen!

 

Draag waar jij je het lekkerste in voelt

Tegenwoordig zijn de stomazakjes en plakken van soepel materiaal gemaakt, die zich aan de vorm van het lichaam aanpassen. Als je het zakje niet te vol laat worden, zul je hem niet of nauwelijks zien zitten. Zelfs niet met een harde convex of tweedelig systeem. Het ligt wel aan het soort stoma, een urinestoma loopt bijvoorbeeld de hele dag door waardoor je bij dit stoma sneller een bobbel kunt zien. Bij sommige dunne of doorzichtige stoffen is het mogelijk dat je iets ziet, maar dan nog weten anderen niet eens wat het is, áls ze het al zien! Je hoeft dus niet, als je voordat je de stoma kreeg bijvoorbeeld strakke kleding gewend was, ineens wijde kleding te gaan dragen. Draag gewoon waar jij je het lekkerste in voelt.

Een tip is om onder dunne shirts, bloesjes etc. onderkleding te gebruiken als een (eventueel figuurcorrigerend) hemdje of stomaband, zodat het zakje wordt platgedrukt en je hem niet ziet zitten. Ook kan het wat extra steun geven.

 

Veiliger gevoel

Kleding in donkere kleuren kunnen een veiliger gevoel geven; bij een donkere kleur vallen eventuele lekkages minder op dan bij een lichte kleur. Dit geldt ook voor dikkere stoffen. Kleding met een voorsluiting is veel handiger bij het verschonen van de stoma, een jurk of overgooier is lastiger, vooral als je uitgaat. Sommige vrouwen vinden het niet fijn meer om een rok of jurk te dragen omdat die voor het gevoel minder steun geven. Natuurlijk kunnen rokken en jurkjes nog gedragen worden!! Bijvoorbeeld met een extra (ondersteunend) broekje of zwangerschapspanty eronder. (hieronder oprichtster Eliene in een jurk)

 

Op maat

Er bestaan bedrijven waarbij je kleding, badkleding en lingerie op maat kunt laten maken of waar je kleding kunt aanschaffen speciaal ontwikkeld voor stomadragers. Kijk hiervoor op onze linkenpagina. Ook via ons initiatief Design Your Stoma kun je kleding voor stomadragers bestellen.

  

×