logo stomaatje alles over stomas

Eindstandig stoma

Afhankelijk van de oorzaak kan een stoma van blijvende- of tijdelijke aard zijn. Bij een blijvende stoma is de operatie zodanig geweest dat de natuurlijke uitgang, de anus of de blaas, nooit meer gebruikt kan worden. Een blijvende stoma heeft vaak één opening, ook wel enkelloops- of eindstandig stoma genoemd.

 

 

Dubbelloops stoma

Een tijdelijk stoma wordt aangelegd met de bedoeling om op een gegeven moment weer te worden opgeheven. Dit stoma kan worden aangelegd op de dikke- of de dunne darm. De reden van een tijdelijk stoma kan zijn om een darmdeel rust te gunnen ter genezing, bijvoorbeeld na een operatie of bij een chronische ontsteking. Een tijdelijk stoma heeft twee openingen, ook wel dubbelloops stoma genoemd. De ene opening produceert ontlasting en de andere alleen maar slijm (dit is dus de opening die naar het rectum leidt). Niet altijd kan een tijdelijk stoma weer worden opgeheven, bijvoorbeeld als de ernst van de ziekte het niet toelaat of als diegene de stoma zelf wil behouden.

 

 

Slijmfistel

Een ander tijdelijk stoma is de colostoma met slijmfistel. Ook wel splitstoma genoemd, een proximaal (productief stoma) en een distaal stoma ofwel slijmfistel. Dit is hetzelfde principe als de colostoma alleen blijven hierbij de anus en de endeldarm intact, dit stuk darm wordt ook door de buikwand naar buiten gebracht. Hierdoor ontstaat er een aparte loze uitgang waaruit alleen slijm komt, het zogeheten slijmfistel. Ook hier kan de stoma soms worden opgeheven door de twee uiteinden weer met elkaar te verbinden.

 

 

×