logo stomaatje alles over stomas

Bij kinderen is de ervaring dat ze vanaf een jaar of drie erg gemakkelijk met hun stoma omgaan als het al op jonge leeftijd is aangelegd. Ze nemen de stoma voor lief, ze weten immers niet beter en het is een onderdeel van hun lichaam geworden. Vaak vinden ze het zelfs apart dat juist hun vriendjes en klasgenoten geen stoma hebben, die zijn in hun ogen anders.

Bewust dat ze 'anders' zijn

Met het opgroeien worden kinderen zich steeds bewuster dat ze 'anders' zijn. Bij de omgang met vriendjes, de gym en hun eerste verliefdheid kunnen er dan problemen ontstaan. Het verschilt per persoon hoe hij of zij hiermee omgaat. Dit ligt ook heel erg aan de reacties van de omgeving.

  •  Het kan fijn zijn om je kind op school een spreekbeurt te laten houden. Op zo'n manier wordt alles bespreekbaar gemaakt.
  •  Maar er zijn ook kinderen die er juist niet over willen praten, dan kan het goed zijn om er met de leerkracht over te praten.

 

Normaal leven

Ook al heeft het kind een stoma gekregen, het zal hiermee een normaal leven kunnen leiden. Zo kan het gewoon sporten, zwemmen en leuke kleding dragen en gelden er dezelfde dingen voor de verzorging en de voeding. Al vinden sommige ouders het praktischer om 's middags de warme maaltijd te geven in plaats van 's avonds, zodat er de volgende ochtend geen stomazakje wordt aangetroffen wat op knappen staat.

 

Vragen beantwoorden

Het is in deze fase heel belangrijk hoe de omgeving op het stoma reageert en er normaal met het kind wordt omgegaan. Leg het kind alles goed uit en gebruik taal die hij of zij kan begrijpen. Als het er later behoefte aan heeft, komt het dan wel met vragen. Als je op alle vragen van het kind zo goed mogelijk ingaat zonder iets te verbloemen of te verdraaien, merkt het kind dat het ook daarna vragen mag blijven stellen. Als je dingen ontwijkt of vaag bent kan een kind er zijn of haar eigen draai aan gaan geven.

 

Sport

Bij sommige sporten is extra ondersteuning van het dragen van een steunband met eventueel een kunststof cap van belang. (Merk: Basko)

 

Lees de ervaringsverhalen van ouders van een kindje met een stoma

 

 

×