Je kunt om verschillende redenen lekkage vanuit de anus hebben terwijl je een stoma hebt. Dit kan omdat er een fistel zit of omdat je het slijm wat het overgebleven stuk darm nog produceert niet op kunt houden.

Het stukje darm gaat door met het produceren van darmslijm (=glijmiddel voor de ontlasting). Doordat er geen ontlasting meer doorheen komt wordt er meer slijm geproduceerd dan eerst. Omdat de dikke darm de taak heeft de ontlasting in te dikken, wordt het slijm dus ook ingedikt. Het worden bruin/ grijzige slijmproppen, die een gevoel van aandrang kunnen geven.

Iets wat vaak niet vertelt wordt! Natuurlijk zou je inlegkruisjes kunnen gebruiken, maar lange tijd achter elkaar is dat niet prettig. Oplossingen?

 

Anaaltampons

De anaaltampon kan een goede oplossing zijn voor volwassenen en kinderen vanaf 4 jaar, die last hebben van ongewild ontlastings- of slijmverlies. Het is een tampon wat wordt ingebracht in de anus en deze zodanig afsluit, dat er geen ontlasting of slijm meer langs kan. Het is niet bedoeld voor het tegenhouden van diarree! Je kunt de tampon vergelijken met een soort zetpil van schuimstof, alleen dan met een touwtje eraan dat eventueel op de bil kan worden vastgeplakt.

 

Hoe werkt zoiets?

Het is mogelijk om te beginnen met een startset waarin verschillende soorten en maten anaaltampons zitten om de verschillende mogelijkheden uit te proberen. Door middel van een opbouwschema kom je uit op de juiste maat en soort. Als de anaaltampon is ingebracht lost de filmlaag rondom de tampon op door de vochtigheid en lichaamswarmte, waardoor er een goede afsluiting ontstaat. Het kan in het begin wat vreemd aanvoelen bij het zitten, bouw de gebruiksduur langzaam op. Je kunt zo'n tampon dag en nacht gebruiken, de geadviseerde draagtijd per tampon is maximaal 8 uur. (Merk: Curion)

 

 

Stomaatje Zwemdag

Zondag 30 juni organiseren wij weer een zwemdag voor stomadragers en hun naasten, kom jij ook?

Een impressie van de zwemdag

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

 

Nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!


We versturen 4-6 nieuwsbrieven per jaar. Je kunt je afmelden door in de nieuwsbrief op de afmeld link te klikken. privacybeleid

Foutje gezien op Stomaatje.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.