logo stomaatje alles over stomas

Wat vertel je wel en wat niet? En hoe leg je het zwarte gat in je CV uit? Als je een tijdje uit de roulatie bent geweest, of er zelfs nog niet in hebt gezeten door ziekte, kan dit je onzeker maken. Het kan zijn dat je een tijd bezig was met 'patiënt' zijn, en daar moet nu een ommekeer in komen. Zelfvertrouwen, geloof in je eigen kunnen en een goed verhaal: drie onmisbare ingrediënten bij het solliciteren.

 

Wat wil een werkgever horen?

Een werkgever wil horen wat iemand meebrengt aan kennis en ervaring voor de functie. Het gaat om je kwaliteiten en competenties. Wat kun jij zijn bedrijf bieden? Het is belangrijk bij het solliciteren vanuit het werkgeversoogpunt te kijken; denk positief en oplossingsgericht. Een werkgever kijkt vooral naar waar je nu staat, en niet naar je verleden. Met je sollicitatie zeg je dan ook: ik ben er klaar voor! Recente werkervaring is niet het enige wat telt, het gaat werkgevers om de kwaliteiten, motivatie en ambities die je meebrengt.

 

Je CV

Sommige dingen in je CV die jij niet van belang acht, kunnen juist voor een werkgever heel belangrijk zijn. Misschien heb je tijdens vrijwilligerswerk bewezen dat je stressbestendig bent of een goede organisator, of heb je een hobby die erg veel over bepaalde eigenschappen van jou zegt. Of heb je ondanks het ziek zijn thuis opleidingen gevolgd, waardoor je een doorzetter kunt zijn en leergierig. Vermeld dit soort dingen dus ook allemaal in je CV. Werkgevers willen weten wat jij te bieden hebt: zelfkennis is dus erg belangrijk.

 

'Gat'

Bereid je ook voor op vragen over dat beroemde gat in je CV, dan word je er niet door overvallen. Wees open en sterk in het gesprek. Je hoeft je zwakke punten niet uitgebreid toe te lichten, maar geef wel eerlijk antwoord als ernaar wordt gevraagd. Maar houd het positief, aan elke vervelende ervaring kun je een positieve draai geven. Het gaat om vertrouwen, beide partijen willen niet voor verrassingen komen te staan. Je CV is overigens je visitekaartje. Laat je daarin van je beste kant zien, dat maakt een eventueel "gat" vanzelf al wat kleiner.

 

Wet medische keuringen

Een medische keuring is volgens de Wet Medische Keuringen ook niet toegestaan, tenzij de functie bijzondere lichamelijke eisen aan jou stelt als werknemer. Er mag tijdens een sollicitatiegesprek niet gevraagd worden naar je gezondheid of ziekteverleden. Dit is vastgelegd in de Wet Medische Keuringen. De werkgever mag geen vragen stellen die niet van belang zijn voor de uitoefening van de functie. Maar de andere kant van de medaille is dat je als sollicitant verplicht bent om de werkgever alle informatie te geven die wél van belang is. Zo kom je soms voor het dilemma te staan: vertellen of verzwijgen?

 

Niet verzwijgen

Je stoma of onderliggende ziekte kunnen wel aan bod komen, maar alleen in hoeverre het je functioneren belemmert. Je mag het bijvoorbeeld niet verzwijgen als je binnen een half jaar nog een operatie voor de boeg hebt of sommige taken niet kunt uitvoeren of minder productief bent. Stel dat je in een dierenwinkel wilt gaan werken en je kunt de zware zakken kattengrit niet tillen, dan moet je dit bij je sollicitatiegesprek(ken) eerlijk aangeven.

  

Rechtszaak

Als sollicitant ben je niet verplicht je hele medische dossier ter inzage te geven. Maar je mag kwalen die je ongeschikt maken voor de functie waarnaar je solliciteert niet verzwijgen. Dit heeft het Gerechtshof in Arnhem bepaald in de zaak van een verkoper in een bloemenzaak. Deze had bij zijn sollicitatie verzwegen dat hij rugklachten had. Toen hij later met rugklachten in de ziektewet belandde weigerde zijn werkgever het loon door te betalen. Dat was terecht oordeelde het Hof (9 november 2004, JAR 2005/81). Bron: Nieuwsbrief KvK Amsterdam, augustus 2005.

 

Je stoma: vertellen of niet?

Indien je stoma of onderliggende ziekte op geen enkele manier een belemmering is voor je toekomstige baan, ligt het helemaal aan jezelf of je vertelt dat je een stoma hebt of niet. Iedereen is weer anders. De een zal het liever verzwijgen uit schaamte of omdat dit gewoon prettiger voelt, terwijl de ander het fijn vindt om het aan de werkgever en/of de collega's te vertellen.

 

Openheid

Maar als je ermee zit dat je iets achterhoudt, vertel het dan, anders gaat het je in de weg zitten. Openheid is toch vaak het beste. Vertel het eerlijk maar onderbouw goed waarvoor jij zo geschikt bent voor deze functie. Als je tijdens de sollicitatie niets over je stoma wilt vertellen is het wel goed om van tevoren na te denken over onverwachte vragen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

 

Voordelen werkgever

Belangrijk is ook om de werkgever op de voordelen te wijzen als je een uitkering hebt. Open kaart spelen kan hierdoor voordelen hebben.

  •   Zo kan de werkgever in het geval van het in dienst nemen/ houden van een 'arbeidsgehandicapte' in aanmerking komen voor premiekorting.
  •  Ook hoeft de werkgever, wanneer je ziek uitvalt, niet het (volledige) loon door te betalen maar heb je recht op een Ziektewetuitkering op grond van de zogeheten no-risk-polis. Deze polis is in het leven geroepen om de angst bij werkgevers weg te nemen dat iemand met een arbeidshandicap vaker en sneller ziek zal zijn dan andere werknemers (uit onderzoek blijkt overigens dat dit niet zo is).
  •  Indien je in de WAJONG zit en niet in staat bent hetzelfde te presteren dan je collega's zonder beperking, kan je werkgever loondispensatie krijgen. Loondispensatie ontheft de werkgever van de verplichting om tenminste het wettelijke minimumloon te betalen. Het UWV vult het loon van de Wajonger aan als het onder het minimumloon komt.
  •  Ook is bij Wajongers een proefplaatsing mogelijk voor maximaal 3 maanden, waarbij je de uitkering behoud en je werkgever (nog) geen loon hoeft te betalen. Je kunt dan je werkgever laten zien wat jouw capaciteiten zijn en hem ervan overtuigen dat je een goede werknemer bent!

 

Doorzetters

Voor werkgevers is het ook belangrijk te onthouden dat veel mensen die iets mankeren enorme doorzetters zijn, juist omdat ze niet als patiënt gezien willen worden. Iemand die nu gezond is, kan ooit ziek worden. Mensen die hun grens al een keer hebben overschreden, letten daar veel beter op.

 

Lees de persoonlijke ervaringen met solliciteren van verschillende stomadragers.

Bij het onderwerp mede gebruik gemaakt van de bronnen: CCUVN en UWV perspectief.

 

 

×