Als je net een stoma hebt is het even zoeken wat de handigste plek is om je stoma dagelijks thuis te gaan verzorgen. Belangrijk is dat je alle benodigdheden binnen handbereik hebt. Je kunt je stoma verzorgen op het toilet, maar natuurlijk kan het ook ergens anders. Wat je zelf het prettigst vindt! Als er maar ruimte en water (eventueel in een bakje) aanwezig is.

 

Verschillende posities

Je kunt je stoma zittend op een stoel of het toilet verzorgen, of staand bij de wastafel. Er zijn ook mensen die hun stoma liever liggend verzorgen. Zeker bij veel plooien in de buik kan dit laatste prettig zijn. Het is wel handig als er een spiegel aanwezig is zodat je beter zicht krijgt op de onderzijde van je stoma.

 

Invalidetoilet

Wanneer je onderweg bent kun je gebruik maken van het invalidentoilet. Daar heb je de ruimte en zeker op het herentoilet is er vaak geen wastafel en/ of afvalemmer aanwezig. Een MIVA (minder valide) toilet is in opkomst. Zo is het duidelijk dat dit toilet niet alleen is bedoeld voor rolstoelers. (foto onder met dank aan Joost)

 

Stomatoilettafel

Er bestaan ook stomatoilettafels die in sommige gevallen (deels) wordt vergoed. Vraag dit na bij je gemeente. Je kunt op deze manier staand je zakje legen en verschonen of bijvoorbeeld je darmen spoelen. De hoogte van de ergonomische wasbak kan op de persoon worden aangepast. Inclusief (kantel)spiegel, kraan met uittrekbare handdouche en kunststof wastafel met randspoeling. (foto onder met dank aan Yvonne)

 

Lees de ervaringen van stomadragers met de verzorging van hun stoma

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Activiteiten enquête

Wij horen graag waar de behoeftes van stomadragers liggen bij het meedoen aan activiteiten, en dat kan van een koffieochtend zijn, lasergamen of iets stomagerelateerds en alles daartussenin!

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

 

Nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!


We versturen 4-6 nieuwsbrieven per jaar. Je kunt je afmelden door in de nieuwsbrief op de afmeld link te klikken. privacybeleid

Foutje gezien op Stomaatje.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.