logo stomaatje alles over stomas

  

 • 'Julia en haar stoma'. Uitgegeven door: de Nederlandse Stomavereniging. Het stripboek gaat over een meisje (Julia) dat een stoma krijgt. Het stripboek is bedoeld voor kinderen, maar het is ook heel geschikt voor hun ouders, familieleden en bekenden! 

   Alleen te verkrijgen als je lid bent van de stomavereniging

 • 'Chris heeft een stoma'. Uitgegeven door: de Nederlandse Stomavereniging. Om jonge kinderen vertrouwd te maken met de (aankomende) stoma, heeft de Nederlandse stomavereniging dit boekje uitgegeven. Het bevat makkelijk te begrijpen teksten met daarbij afbeeldingen die kunnen worden ingekleurd. Ook voor bijvoorbeeld broertjes en zusjes kan dit een waardevol boekje zijn.

   Alleen te verkrijgen als je lid bent van de stomavereniging

 • 'Pretpark de poepfabriek'. Auteur: Marja Baseler en Annemarie van den Brink. ISBN: 9789024597666. 48 bladzijden. In Pretpark de Poepfabriek neem je een kijkje in je eigen buik en darmen. Waar blijft je eten als je een hap neemt? Wat is poep? Hoe poep je eigenlijk? En waar komt buikpijn vandaan? In dit boek lees je alles over de slimme fabriek in je buik: van hap tot plons! Met achter in het boek een poepdossier. 

 • 'Kars in de poepfabriek'. Auteur: Ch. Molenaar. Uitgeverij: Thoeris. ISBN: 9080811394. Hardcover, 30 bladzijden. Een vrolijk en spannend prentenboek voor kinderen van 4 tot 12 jaar over de reis van een kers door het lichaam. Kars de kers wil samen met zijn broertje geplukt worden om een kersenboom te worden. Dat lukt: ze worden opgegeten. Ze worden opgeslokt door de slokdarm, natgespoten door groene spuitgasten in de maag, omvergeworpen door een galspuwende berg en bijna opgevist door kikvorsmannen in de darm. Na al hun avonturen eindigen ze in... de poep. Dán kunnen ze uitgroeien tot een echte kersenboom. 

  Alleen nog tweedehands te verkrijgen  

 • 'De darm van Harm'. Auteur: Christine Kliphuis. Uitgeverij: Sjaloom&Wildeboer. ISBN: 9062492614. Hardcover. Harm moet geopereerd worden aan zijn blindedarm. In 'De darm van Harm' komen het bezoek aan het ziekenhuis, het onderzoek, de narcose en herstelperiode uitgebreid aan de orde.

   Alleen nog tweedehands te verkrijgen  

 • 'Mijn mama heeft een zakje'. Auteur: Eline en Linde Leffers. ISBN: 9789402206272. Paperback, 32 bladzijden. Een moeder met een zakje?  Dat klinkt wel een beetje raar. Weet jij wat een stoma is?...  Lees dan dit boek maar! In eenvoudig beschreven rijmzinnen en tekeningen die de kern raken, vertellen moeder en dochter samen over de verandering die nodig was door een darmziekte. Ze laten daarmee zien dat het leven met een stoma geen beperking hoeft te zijn. Het geeft zelfs weer vrijheid en kwaliteit van leven terug!

 • 'Juf Sas en de plasklas'. Auteur: Kinderarts Verhallen van Franciscus Gasthuis & Vlietland. Juf Sas en de Plasklas is een informatief boekje dat is ontwikkeld voor kinderen met urine-incontinentie en voor de verzorgers en zorgverleners van deze kinderen. Voor kinderen is incontinentie een grote sociale handicap. Met dit leuke stripboekje, inclusief tips voor ouders, hopen ze bij te dragen aan het verminderen van klachten bij deze groep kinderen.

  Gratis te downloaden als PDF

 • 'De kankermannetjes '. Auteur: Yasemin Thomas-Ildiz. ISBN: 9789088343377. Paperback, 32 bladzijden. Dit boek vertelt in peuter- en kleutertaal wat er allemaal speelt rond kanker. In simpele bewoordingen komen onderwerpen aan de orde als operatie, chemo en bestraling. Behalve de tekst staan er ook schitterende illustraties in. Dit helpt de kleintjes om er ook een beeld bij te krijgen. Daardoor leren ze begrijpen wat er gebeurt als mamma kanker krijgt.

 • 'Obbe heeft een zere buik'. Auteur: Ingeborgh Kuys. ISBN: 9789081281249. Obbe heeft een zere buik.Na veel natte windjes en harde knallen, spetterpoep en spuugsel wordt hij opgenomen in het ziekenhuis. Daar krijgt hij een infuus met toverwater en moet hij tabletjes innemen om de buikpijn te laten verdwijnen. Samen met zijn koeienvriendin EllaBella maakt hij uiteindelijk zoveel lol dat zijn zere zieke buik langzamerhand overgaat in een zere buik van het lachen.

 • Alleen nog tweedehands te verkrijgen  
 • 'Obbe kan niet poepen'. Auteur: Ingeborgh Kuys. ISBN: 9789081281263. Obbe kan niet goed meer poepen. De dokter vertelt dat hij moet meedoen met de voetbaltraining, gezond moet eten en goed moet drinken. Bovendien krijgt hij poeptraining en zakjes gezonde-poep-poeder. Gelukkig komt het helemaal goed en draait Obbe uiteindelijk een prachtige drol met een puntje erop.

 • Welland boekje


  Boekje 'Mama...' 
  Het krijgen van een stoma heeft een grote impact op het leven. Als een vader of moeder een stoma krijgt, is het belangrijk om ook de kinderen erbij te betrekken. Maar hoe vertel je een kind wat een stoma is? Welland heeft in samenwerking met het Tjongerschans Ziekenhuis Heerenveen het boekje 'Mama jij kunt niet meer uit je billen poepen hè' ontwikkeld. Met behulp van dit boekje kun je samen met je kind(eren) lezen wat onder andere een stoma is, hoe de periode er rondom de operatie uitziet en welke stomamaterialen er beschikbaar zijn.
  Het boekje is gratis verkrijgbaar en kun je hier aanvragen.

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 • 'Superstomy komt je redden!' Auteur: Ricardo de Koning. Hardcover. "Superstomy is ervoor gemaakt om levens te redden. Zo vliegt die langs allerlei plekken om bijzondere nieuwe vriendjes te ontmoeten. Er gaat soms weleens wat mis. Het leven van een superheld kan best lastig zijn, maar niks staat Superstomy in de weg. Of toch wel?"

 •  

 • 'Chemo-Kasper - en zijn jacht op de slechte kankercellen'. Auteur: Hella Motzfeldt, Marianne C. Naafs-Wilstra. Hardcover, 39 bladzijden. Een prentenboekje dat in eenvoudige bewoordingen en aan de hand van kleurige tekeningen uitlegt wat kanker is en wat chemotherapie doet. 


 • 'Mama krijgt een stoma'. Auteur: Maike Berbee. ISBN: 9789403668956. Paperback, 41 pagina's. Geïllustreerd kinderboek. Aan de hand van verschillende illustraties wordt het verhaal van een moeder die een stoma krijgt verteld. Van het ziek zijn toch zich weer goed voelen na de stoma operatie. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van de oudste dochter (6 jaar) en is gebaseerd op eigen ervaringen.

 •  

 • 'Coen heeft Hirschsprung'. Auteur: Jeroen Wolberink & Sabine van Velsen in opdracht van de Vereniging ziekte van Hirschsprung. Hardcover. "Heb jij de ziekte van Hirschsprung? Wat is dat dan? En wat doet de dokter? Coen gaat naar het ziekenhuis en leert hoe hij moet poepen. Hij ziet ook dat hij niet alleen is.
  Het boek is hier te bestellen.


 • 'Coen en Bo gaan naar school'. Auteur: Jeroen Wolberink & Sabine van Velsen in opdracht van de Vereniging ziekte van Hirschsprung. Hardcover. "Spannend! Maar hoe moet dat met de ziekte van Hirschsprung? Wat heb je nodig? En hoe vertel je de klas wat deze ziekte is?
  Het boek is hier te bestellen.

 •  

 • Momo beer en de varende drollie-bootjes'. Auteur: Monique Klaare. ISBN: 9789493099012 Hardcover, 48 bladzijden. Momo de beer kan niet goed naar de wc en gaat daarom met haar ouders naar de drollie-dokter in het ziekenhuis. Deze dokter legt op speelse wijze het darmspoelen uit aan Momo de beer waardoor ze begrijpt wat er gebeurd. Deze uitleg wordt op een leuke manier beschreven en weergegeven waardoor darmspoelen en het praten over ontlasting meer bespreekbaar wordt.


 • 'Momo beer en het avontuur in het ziekenhuis'. Auteur: Monique Klaare. ISBN: 9789493099050 48 bladzijden. Ga mee op reis met Momo de beer en ontdek samen meer over de Ziekte van Hirschsprung. Het boek geeft een kijkje in het leven van Momo de beer die last heeft van haar (dikke) darm. Op speelse wijze wordt de reis van Momo de beer beschreven en weergegeven waardoor de Ziekte van Hirschsprung meer bespreekbaar wordt.

 •  
 
×