logo stomaatje alles over stomas

 

  • 'Bijzondere ervaringsverhalen ziekte van Crohn & colitis ulcerosa'. Auteur: Ingeborg Kuys. Uitgeverij: Stichting Vreemde kronkels. ISBN: 9789081281225. 208 bladzijden. Een bundeling van verhalen van Nederlandse en Belgische patiënten, zorgverleners en mensen uit de omgeving van patiënten met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Door de grote variëteit van de verhalen krijgt de lezer een indruk van hoe het patiënten met een chronische darmziekte kan vergaan. In positieve, maar soms ook in negatieve zin.

  • 'Darmkanker'. Auteur: Ingeborg Kuys. Uitgeverij: IKProductions. ISBN: 9081281232. Paperback. In dit boek wordt de ziekte darmkanker beschreven vanuit verschillende invalshoeken. Zowel patiënten als hun familieleden of vrienden vertellen hun persoonlijke ervaringen. Ook komen medische specialisten aan bod. Het boek geeft een totaal beeld van wat darmkanker inhoudt en wat de mogelijke therapieën zijn.

  • 'Crohnprinses'. Auteur: Marise May. Uitgeverij: Het Schrijversportaal. ISBN: 9461550111. Paperback, 144 bladzijden. Marise May wordt van kleuter af aan geconfronteerd met hevige buikpijnen. Op zeven jarige leeftijd wordt bij haar de ziekte van Crohn, een chronische darmaandoening, geconstateerd. Een begin van een lange reis langs vele artsen en ziekenhuizen. Crohnprinses toont het leven van Marise met al zijn ups en downs en geeft tegelijkertijd informatie over alle zaken waar iemand met de ziekte van Crohn mee geconfronteerd wordt. Maar bovenal is het een levensverhaal van een dappere vrouw, die besloten heeft dat er meer in het leven is dan de ziekte van Crohn. Met voorwoord van Prof dr Bartelsman, voormalig gastro/ enteroloog van het AMC. Marise May (1972) woont in Broek op Langedijk en heeft een dochter.

  • 'Crohn-isch geluk'. Auteur: Kathleen Rams. Uitgever: Free Muskereers. ISBN: 9048414598. Paperback. Wanneer Kathleen op vijftienjarige leeftijd de diagnose 'ziekte van Crohn' te horen krijgt, weet ze niet wat de impact hiervan is op de rest van haar leven. Deze persoonlijke getuigenis is het verhaal van haar levensweg. Ondanks de strijd tegen pijn, verdriet en onmacht weet ze de moed er in te houden en met een grote dosis doorzettingsvermogen toch haar grote droom te realiseren, namelijk mama worden. Deze levenslessen maakten haar uiteindelijk tot wie ze nu is, een gelukkige jonge vrouw. 
  • 'De Crohning van de Koning'. Auteur: Ricardo de Koning. Uitgeverij: Ricardo de Koning. ISBN: 9789090334776. Paperback, 171 bladzijden. Een boek over Crohn. Het gaat grotendeels over zijn leven met de ziekte van Crohn met de daarbij horende nadelige effecten. Maar hij is en blijft een positief mens. “Hoe blijf je zo positief in het leven na alles wat je hebt meegemaakt?”. Deze vraag heeft hij een keer letterlijk te horen gekregen. Om te antwoorden op die vraag moet hij bij het begin beginnen.

  • 'Crohn #blootgelegd'. Auteur: Saar Van Etten. Uitgever: Boekscout. ISBN: 9789464038194. Paperback, 152 bladzijden. Saar van Etten deelt openhartig en zonder franje de verschrikkelijkste momenten en de mooiste overwinningen. Het verhaal start als Saar zeventien is en ze wordt overvallen door de intense pijn van een perianaal abces, waarna de ziekte van Crohn wordt geconstateerd: een ontdekking die veel puzzelstukjes op z'n plaats laat vallen. Vervolgens ontdekt Saar alle nare kanten van de ziekte en vertelt ze hoe ze hiermee omgaat. Saar neemt de lezer mee en deelt alle heftige momenten en moeilijke beslissingen die ze moet nemen en laat zien dat ook met deze slopende ziekte, het leven ronduit prachtig kan zijn.. 
  • 'Nooduitgang'. Auteur: Harrie Keusters. Uitgeverij: Uitgeverij de Graaff. ISBN: 9789077024492. Paperback, 104 bladzijden. 'Nooduitgang' is een indringend persoonlijk verslag over endeldarmkanker. Harrie neemt ons mee in zijn leven na de diagnose. Hij deelt zijn zorgen met de lezer en schetst de algemene gang van zaken in de zorg en specifiek de behandeling. Het boek geeft daarmee handvatten voor mensen die in eenzelfde traject terechtkomen. Het is ook een verhaal met een flinke dosis humor en laat zich in één adem uitlezen.

  • 'Ontdaan'. Auteur: Danielle van der Werf. Uitgever: Hollandridderkerk. ISBN: 9789492261694. Paperback, 280 bladzijden. Daniëlle (1986) kreeg op haar 19e de diagnose de Ziekte van Crohn. Met medicatie kreeg ze de ziekte niet onder controle. Ze onderging 14 operaties in 4 jaar tijd, kreeg een stoma en daarna een rectum-amputatie. Het lukte haar om uit een diep dal te komen en haar leven weer op te pakken. Ze schreef dit boek als afstudeeropdracht van haar opleiding Rouw en Verlies. 
  • 'Dom geluk, vette pech'. Auteur: Harrie Keusters. Uitgeverij: Scriptum Books. ISBN: 9789463191890. Hardcover, 207 bladzijden. In Dom geluk, vette pech reizen we daarom met Keusters mee op zijn vervolgtocht door ‘endeldarmland’, op zoek naar lotgenoten en hun keuzes. Onderweg haakt professor Geerard Beets aan als reisgids. Harrie Keusters is verhalenverteller. Hij schrijft indringend en toch luchtig over duivelse dilemma’s. Terwijl je blijft lezen om te weten hoe het met iedereen afloopt, komen ongemerkt alle thema’s van endeldarmkanker voorbij. Het boek is meer dan een serie ervaringsverhalen, het is zowel onderhoudend als informatief.

 
×