Lees meer over je huid en de oorzaken van huidproblemen

 

Barrière crème

Bij een lichte irritatie of roodheid van de huid of ter voorkoming daarvan kun je barrière crème gebruiken. Zo'n crème bevordert het herstel en beschermt de huid. Het houdt de huid soepel, vochtafstotend en zorgt ervoor dat de zuurgraad van de huid (pH-niveau) op peil blijft. Het kan geen kwaad om dit dagelijks te gebruiken.

 •  Het is belangrijk dat de crème heel dun wordt aangebracht (een luciferkopje), masseer daarna de huid rondom de stoma totdat de crème volledig is ingetrokken en de huid weer stroef aanvoelt.
 •  Bij deze crème heb je de keus uit verschillende merken.

(Merk van links naar rechts: Coloplast, Hollister, LaproCare en Dansac)

 

Poeder

Als je een vochtige geïrriteerde huid hebt kan poeder een uitkomst bieden.

 •  De poeder wordt dun op de natte huiddelen en ontstoken plekjes uitgestrooid en vormt een beschermend laagje.
 •  In sommige poeders zitten ook verzachtende bestanddelen zoals aloë vera, die de genezing bevordert.
 •  Blaas het teveel meteen van de omliggende huid weg. Overtollig poeder op de gezonde huid kan ervoor zorgen dat de plak minder goed hecht.
 •  De plaatsen van de huidplak die later in contact komen met de poeder moeten, voordat de plak wordt bevestigd, eerst even vochtig worden gemaakt. Dit is belangrijk voor de optimale hechtkracht.

  (Merk: Hollister, ConvaTec en Welland)

 

Huidbeschermer

Als je wilt voorkomen dat de huid wordt stukgetrokken bij het verwijderen van de plak of je de huid om een andere reden wilt beschermen, kun je een huidbeschermer gebruiken. Na de verdamping van dit product laat het een dun kunststof laagje op de huid achter. Bij het verwijderen van de plak gaat dit kunststof laagje mee in plaats van de huidcellen, waardoor huidirritatie en het dunner worden van de huid wordt voorkomen. Dit product kan de kleefkracht versterken en is er in de vorm van huidbeschermingsfilms (natte doekjes), sprays of een schuim. (Merk van links naar rechts: Coloplast, Welland, Eakin en Dansac)

 

Cavilon

Cavilon is een alcoholvrije en transparante barrièrefilm welke een ademende barrièrelaag op de huid vormt, beschermt tegen het binnendringen van vocht en huidbeschadigingen voorkomt. Het biedt tot wel 72 uur bescherming, zelfs als de plak eraf wordt gehaald. Hierdoor is het wel belangrijk om erachter te komen hoe vaak je een nieuwe laag dient aan te brengen.

Een tip: zet een pennenstreep op je huid nadat de eerste laag Cavilon is aangebracht en opgedroogd. Bij de volgende keren de plak eraf halen breng je pas een nieuwe laag op als de pennenstreep is verdwenen, zo bouw je nooit een te dikke laag op.

Cavilon is te verkrijgen in een swab en spray. De swab is erg handig met doseren, het is een soort spons op een stokje. (merk: Cavilon)

 

Hulp bij de plak en lijmresten verwijderen

Indien je de stomaplak niet goed van je huid af krijgt, je huid hierbij stuk trekt of er veel lijm of pastaresten blijven zitten, kun je een product gebruiken die de lijm oplost en helpt de stomaplak er gemakkelijker en voorzichtiger af te krijgen. Ook deze zijn er in de vorm van een spray of doekjes. 

Let op, dit product wordt niet altijd meer vergoed!

Tip van een stomadraagster: "Omdat de kosten voor een lijmrestverwijderaar voor mij te hoog zijn maar ik het product wel echt nodig heb, ben ik gaan zoeken naar een wel vergoed middel wat hierbij ook helpt. Ik gebruik nu de WBF doekjes van Welland, welke eigenlijk een huidbeschermingsfilm is maar tegelijkertijd ook de lijmresten verwijderd. 2 in 1 dus en het wordt ook nog vergoed!" 

Tip van een stomaverpleegkundige: "Gebruik eens een zeepvrije zeep (zoals Sebamed) op een gaasje en verwijder zo de huidplak van de huid."

(Merk van links naar rechts: Welland, Eakin, Hollister en EuroTec)

 

 

Stomadouche

De stomadouche is niet alleen een verzorgingsproduct, het stimuleert tevens de huid met een goede doorbloeding tot gevolg. Het water reinigt, waardoor je geen lijmrestverwijderaars meer nodig hebt. Je kunt de huid rondom je stoma op een milde manier reinigen en verzorgen. (Merk: Stomydo)

  

Drukplek en de behandeling

Als er door een bepaalde reden een gaatje is ontstaan waar pus uitkomt, bijvoorbeeld door een drukplek op een litteken bij de stoma of door een fistel, kun je het beste contact zoeken met je arts of stomaverpleegkundige. Vaak is bijvoorbeeld het dagelijks inbrengen van Aquacel met daarop ter bescherming een laagje hydrocolloïd een goede oplossing. Er zijn ook methodes om te spoelen met een zoutoplossing.

 

Indien de drukplek niet kan helen, bijvoorbeeld omdat je niet zonder convex kunt, kun je onder de huidplak foamverband gebruiken. Een tip is de Versiva gelerend foamverband van Convatec. Het neemt het vocht van de wond op en zorgt ervoor dat er minder druk op de wond komt zodat het de kans krijgt te helen. Het is verband van 10 bij 10 centimeter, met rondom een plakrand.

 •  Knip het stuk wat je nodig hebt uit, een stuk groter dan de wond zelf zodat de druk wordt verdeeld.
 •  Laat aan één kant de plakrand zitten, zodat het foam niet verschuift onder de plak. Of gebruik hiervoor een stukje hydrocolloïd, er bestaan strips van verschillende merken.
 •  Als er veel vocht uit je wond komt, kun je het beste je plak met het verband twee keer per dag verschonen. Later kun je dit afbouwen naar één keer per dag, zodra de wond rustiger wordt.

 

Hulpmiddelen bij eczeem

Bij specifieke huidproblemen onder de plak als infecties, een schimmel en eczeem zal er soms een dermatoloog meekijken naar de juiste behandeling, bijvoorbeeld een speciale zalf. In verband met de plakkracht heeft een specifieke lotion de voorkeur.

 

Lees de ervaringen van andere stomadragers met huidproblemen.

 

Stomaatje Zwemdag

Zondag 30 juni organiseren wij weer een zwemdag voor stomadragers en hun naasten, kom jij ook?

Een impressie van de zwemdag

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

 

Nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!


We versturen 4-6 nieuwsbrieven per jaar. Je kunt je afmelden door in de nieuwsbrief op de afmeld link te klikken. privacybeleid

Foutje gezien op Stomaatje.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.